Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Makói gyilkosság: életfogytiglant kapott P. József

Makó - A makói hármas gyilkosság ügyében hozott ítéletet kedden a Csongrád Megyei Bíróság. A vádlott, P. József életfogytiglant kapott, leghamarabb harminc év múlva szabadulhat, ha az ítélőtábla meg nem változtatja a döntést.
Riadt arccal, borúlátóan ült a vádlottak padjára kedden, az ítélethirdetés napján P. József. Nyolcféle vallomása megnehezítette a bíróság dolgát, de a tanúvallomásokból és a szakértői véleményekből sem derült ki egyértelműen, mi is történt pontosan a tragikus napon, 2008. május 17-én Makón, amikor három ember gyilkosság áldozata lett.

Már az ügyész módosított vádirata is tartogatott új elemeket. Társtettesként állította be a vádlottat, beszédében azt fejtette ki, hogy a meggyilkolt Siha Norbert és P. József együtt szúrták halálra Siha korábbi barátnőjét, Noémit és annak nagymamáját. Mint azt előadta, feltehetően az ezután közöttük, a pénz miatt kitört dulakodás során vesztette életét Siha, aki nem akarta kifizetni az ígért több tízmilliót a bestiális segítségnyújtásért. Előre kitervelten, részben nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, valamint aljas indokból elkövetett emberölés, kifosztás és jármű önkényes elvételének bűntettével vádolta a 27 éves makói férfit, P. Józsefet.

P. József legkorábban harminc év után bocsátható feltételesen szabadlábra
P. József legkorábban harminc év után bocsátható feltételesen szabadlábra
Fotó: Karnok Csaba

A meggyilkolt Siha Norbert jogi képviselője meglepődött a módosított ügyészi vádiraton, furcsállotta, hogy egy ügyben nem vádlottként szereplő személy bűnössége is vizsgálat tárgya. Mint kifejtette: a vádlott szavahihetőségét is meg lehet kérdőjelezni, és a tanúvallomások sem egyértelműek. Vitatta Siha szerepét a társtettességben, beszéde azt sugallta: mindhárom személlyel a vádlott végzett.

Bonyolította a képet P. József védőügyvédje, Sihát okolva mindenért. Bár ügyfele bevallotta Siha Norbert meggyilkolását, úgy gondolta, nem bizonyítható P. József részvétele a két nő erőszakos halálában. Igaz, hogy a házban tartózkodott a gyilkosságok idején, de nem állapítható meg, hogy tudott Siha tervéről. A védelem szerint Siha Norbert gyilkolta meg a nőket, P. József önvédelemből oltotta ki Siha életét.

P. József halkan és röviden beszélt. Fotó: Karnok Csaba
P. József (háttal középen) halkan és röviden beszélt.
Fotó: Karnok Csaba

Három felszólaló, három verzió. Hogy kevés a kétséget kizáró bizonyíték, abban mindannyian egyeztek. P. József az utolsó szó jogán elmondta, hogy Siha megölését megbánta, de úgy vélte, a szakértői vélemények is alátámasztják, hogy a két nő meggyilkolásában nem vett részt. Arra kérte a bíróságot, csak abban hozzon ítéletet, amit ténylegesen elkövetett. Röviden, szorongva beszélt.

A büntetőtanács életfogytiglant szabott ki rá: legkorábban harminc év után bocsátható feltételesen szabadlábra; bűnsegédként elkövetett emberölés, emberölés, kifosztás és jármű önkényes elvétele bűntettben mondta ki bűnösnek. A nők meggyilkolásában tehát „csak" bűnsegéd, ezért nem tényleges az életfogytiglan.

Indoklás

Joó Attila bíró okfejtését a bizonyítékok megítélésének nehézségeivel kezdte. A megyei bíróság szerint Siha Norbert egyedül, szerelemféltésből ölte meg volt barátnőjét és annak nagymamáját, az ebben támogatást nyújtó P. József pedig a neki ígért fizetség elmaradása miatt végzett Sihával. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be az ügyész és a védőügyvéd is, az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. nagyonnagy 2009. október 08. 08:26
  „34.
  Már nem azért, de te mindenben járatos vagy?”
 • 35. nepi 2009. október 07. 22:38
  „Az ilyen "Tent City"-be való... Nem tudom, ki hallott róla... Ez egy börtön Arizonában, a sivatagban. Egy Joe Arpaio nevű sheriff hozta létre 100ezer dollárból. Jó kis hely...:)
  Joe bácsi úgy van vele, hogy ami jó a katonáknak, az tökéletes a bűnözöknek, ezért felállított a sivatagban pár tucatnyi katonai sátrat, és ott "wellnesselnek" a kis fogvatartottak... Keressetek rá, vannak képek is.
  Ott nincs gond azzal, hogy egy rab eltartása többe kerül, mint egy gyereké.

  Amúgy ez a törvényhozás egy rakás kaki... Életfogytiglan 15 év, meg megélhetési bűnözés... Undorító.”
 • 34. flexsnake 2009. október 07. 18:09
  „30. persze, külön gyártottak nyomokat biztos a nemlétező szovjet hadsereg. Elég járatos vagyok az ilyen dolgokban ;) Van bizony legjobb ügyvéd. Szegeden ténykedik. Nem volt még vesztett ügye pedig elég csúnya arcokat védett már.”
 • 33. web 2009. október 07. 11:54
  „Az ilyen bűnözőket, nem kellene kiengedni soha. <moderálva> választás jogát fenntartanám neki. Így nem szenvedne, megköszönhetné, hogy választhat. Azok az emberek akiket megölt könyörület nélkül, semmit sem vétettek neki.”
 • 32. KaszaOne 2009. október 07. 10:18
  „Olaszliszkán gyilkoló cigányoknál a legtöbb volt 15 év. Az is elég borzasztó. <moderálva>”
 • 31. szegedix 2009. október 07. 07:30
  „Az a borzalom, hogy az ilyen embert?, még kiengedik egyszer! Hány embert kell még megölnie, hogy végképp lekapcsolják a társadalomról????????? Az ilyen bűnözőket, nem kellene kiengedni soha. Veszélyesek. Ha ismét megöl valakit, akkor a jogalkotó gondatlanságból elkövetett emberölést okoz?”
 • 30. SztrogofMihály 2009. október 07. 05:35
  „flexsnake hogy ki mennyire okos azt te nem tudhatod,de én meg megnyugtatlak szarul helyszíneltek felületesen,egyébként csak kíváncsiságból te már voltál bent, mert hozzá szólásaid csak a bűncselekményekhez vannak,abban nagyon otthon vagy!2-olyan hogy legjobb ügyvéd nincs,csak aki legjobb kapcsolatban van a bíróval!A nyomokat meg úgy csinálják ahogy akarják csak pénz kérdése az egész ,csak hogy tudj róla flexsnake!!!!!!:):):):)”
 • 29. flexsnake 2009. október 06. 20:49
  „26. nálad okosabb emberek modellezték a történteket, egyedül is elvégezhette. Más személyre utaló nyomok nem voltak, csak az áldozatok nyomai. Ezt az egyik helyszínelést végzőtől tudom. Mivel folyamatosan más és más történettel jött ez van. Valaki ül érte. Azért ennyit mert ilyen a törvényhozás. Embert lehet ölni max 3 évért. A titka hogy keményen be kell tintáznia az elkövetőnek meg az áldozatnak is. Vitáznak, egyik hirtelen felindulásból megszurkálja a másikat. 3 év. 2év múlva kint van ha nem sikerül szeged legjobb ügyvédjével egy önvédelmet megoldani.”
 • 28. bo 2009. október 06. 20:12
  „Visszaállítani a halálbüntetést!”
 • 27. Grabowsky 2009. október 06. 19:07
  „Tényleg ki vállalja a felelősséget egy ilyen állatért, hogyan merik rászabadítani az állampolgárokra, talán azt hiszik 60 évesen kiszabadulva majd munkát vállal vagy mi a fasz van??????????”
 • 26. napiszar 2009. október 06. 18:49
  „Az igazság oda át van,kizárt hogy ő egyedül végzett az áldozatokkal,az áldozat családtagjai tisztességes munkás emberek,nem voltak otthon milliók felhalmozva ezt tudta Perecz is,2 Ez az S Norbert nem az az S Norbert,3 Kizárt hogy Perecz áttudott vezetni egy autót Hódmezővásárhelyre ,az igazság az hogy nincs igazság,ezt szerintem csak ő tudja de valamiért nem beszél,vagyis az igazságot elhallgatja !:(Esetleg még volt valaki akiről nem szól a történet,ti eltudjátok képzelni józan paraszt ésszel,hogy egy 155-centis 45-kilós gyerek 3-embert meg öl és senki nem kiabál nem védekezik,szerintem kizárt,ez az ügy is megy a többi után sose derül ki az igazság,lehet valaki jó sokat fizetett ezért hogy ne is derüljön ki!”
 • 25. nike8 2009. október 06. 18:45
  „WAZZEG NEM TUDOM KI HOGY VAN VELE,DE JÓ LENNE HA MÓDOSITANÁNAK A TÖRVÉNYEN H AZ ÉLETFOGYTIGLAN NE ROHADT 30 ÉV LEGYEN ,HANEM IGENIS TÖLTSE LE AZ EGÉSZ ÉLETÉT MIG MEG NEM ROHAD A ZÁRKÁBA,MERT AKI FIATALON KAP ÉLETFOGYTIGLANT AZ SIMÁN 60 ÉVESEN KIKERÜL,MILYEN DOLOG EZ???EGYÉK MEG A BÖRTÖNÖK PATKÁNYAI DE AKKOR IS ADDIG VAN BÖRTÖNBE AMIT KISZABTAK NEKI!!!!”
 • 24. Mathiasking 2009. október 06. 18:32
  „14. hozzászólás sujokbálint 2009.10.06. 14:38

  Talán Flexi a smasszer ivadék megmagyarázza a túláradó okosságával! Én tudom, ennyi nekem elég!”
 • 23. enyke 2009. október 06. 18:21
  „Az egyik Siha a másik Simon Norbi!szóval nem 1 a 2!Bár Simon is megérdemelné a tényleges életfogytiglant!:S”
 • 22. TrombiFrédi 2009. október 06. 18:02
  „Nem kevés az a 30 év egy kicsit, ilyen embert szabadlábra??? Nane!!!”
 • 21. rozator 2009. október 06. 17:43
  „Fülenként kellett volna!”
 • 20. ISD_Avenger 2009. október 06. 16:54
  „SzabadulHAT. Nem biztos, hogy fog is.
  De az itt kommentezők egyébként sem fognak már akkor emlékezni rá...”
 • 19. zanane 2009. október 06. 16:30
  „Életfogytiglan... és leghamarabb 30 év múlva szabadulhat? Nos, az életfogytiglan tényleg jelentse már azt ami valójában a jelentése! Maradjon börtönben amíg él... bár ha belegondolok, hogy az adófizetők pénzén fog enni, inni stb... egy kötél olcsóbb lenne. És akkor talán valóban megkapná a büntetést amit megérdemel.”
 • 18. rudi 2009. október 06. 16:08
  „Siha nem egyezik S. Norberttel a Pénzes Heni ügyből! Perecet pedig az aradi vértanúk meg nem érdemelt kegyetlen kivégzési módszerében kellene minimum részesíteni! Kötél vagy golyó a választás jogát fenntartanám neki.”
 • 17. catroot 2009. október 06. 15:52
  „Jajj, gyerekek, nem is olyan rég, még cikkeket írtak arról, hogy az életfogytiglan (tényleges) is milyen embertelen büntetés...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedet már meghódította az a cappella

Ma kezdődik az 5. a cappella fesztivál Szegeden. Ennek apropóján beszélgettünk a Fool Moon vokálegyüttes két tagjával: Németh Miklóssal és Molnár Gáborral. Interjú! Tovább olvasom