Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Malacok költöztek a Széchenyi térre

Malacok költöztek a Széchenyi térreA legkisebbeknek is jutott finom falat. Fotó: Kuklis IstvánA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Ismét fesztivál van Szegeden: a Széchenyi téren három napig a mangalicáé a főszerep. Nemcsak sütve kínálják az egészséges állatot, élő kismalacokat és egy anyakocát is a térre költöztettek.
Ízléses szőrmekalapok, sapkák, gyermekruhák, zoknik és bőrövek mellett kézműves termékek sokasága fogadja a Kárász utca felől érkezőket a Széchenyi téren. Szeged főterén idén ötödik lakalommal rendezik meg a mangalicafesztivált. A tér nagy részén inkább karácsonyi vásárra emlékeztet az ajándéktárgyak tömege. Még Ambrus Attila, a viszkis rabló is itt van.

A tömeg a vendéglátósok felé sűrűsödik, akik péntek délután mintha félgőzzel dolgoztak volna. Népszerű a sült hagymás vér, aminek tíz dekáját 650 forintért adják. A mangalicaburger 1490, a lepények tölteléktől függően ezer és kétezer forint között kaphatók. Van házi sör, pálinka és forralt bor is.

Tamással és Katalinnal az egyik szegedi mozgóbüfénél futottunk össze. A fiatalok thai manga levest (600 forint) és egy szendvicset (1200 forint) fogyasztottak. – A hús nagyon kellemes, de a thai jelleg hiányzik a levesből. Inkább egy erőleves, de nagyon rendben van, bőven van benne anyag – értékeltek a fiatalok.
Megnyitott a mangalicafesztivál a Széchenyi téren. Fotó: Kuklis István
A szervezők büszkék arra, hogy a fair trade mozgalom jegyében a kilátogató érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel, őstermelőkkel, és közvetlenül azoktól vehetik meg a terméket, akik előállították, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár.

Ennek ellenére a fesztiválon csak néhány mangalicából készült terméket kínáló vállalkozóval lehet találkozni. Egyikük a Letenyéről érkezett Ságvári család. – Valóban egészségesebb a mangalica húsa, de csak ha megfelelő körülmények között tartják. Ha moslékon és tápon hizlalják egy ólban, akkor semmivel sem különb a minősége a házi sertésnél – magyarázta Ságvári Roland Endre, aki édesanyjával árul a fesztiválon. Elmondták, van koleszterin a mangalica szalonnájában is, de az jó koleszterin, ami csökkenti a koleszterinszintet.

A vasárnapig tartó rendezvényen nemcsak füstölt, sült és főtt, hanem élő, eleven malacokat is meg lehet tekinteni. A fesztivál egyik legnépszerűbb része az élőállat-kiállítás: ideiglenes karámokban három fajta, szőke, vörös és fecskehasú kismalacok és egy anyakoca várja a látogatókat.

Van itt minden, mint a jó boltban. A letenyei Ságvári Roland Endre és családja 200-300 mangalicát tart.
Fotó: Kuklis István

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűkön ülve várják az uniós pénzt a megyénél

A korábbi összeg duplájával, négymillió forinttal járul hozzá a Csongrád Megyei Önkormányzat a… Tovább olvasom