Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Malacot műtöttek a gimnazisták előtt

Szeged, Tihany - A régió legtehetségesebb diákjainak szerveznek biológiai tábort a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének munkatársai.
A tudomány jövője elnevezésű táborban vasárnaptól csütörtökig 30 szegedi, kalocsai, zentai, kecskeméti és hódmezővásárhelyi diák vesz részt. Az Európai Unió által finanszírozott kirándulás résztvevői hétfőn az egyetem rektori hivatalában és a Szent-Györgyi Albert emlékszobában jártak. A sebészeti műtéttani intézetben egy bemutató előadás után a műtőben egy malac operációját nézték meg a diákok. Az altatásban lévő kismalacon kardiogén sokkot modelleztek, és annak következményeit vizsgálták. – Ugyanúgy történik minden, mint egy emberi műtét esetén – mondta Kaszaki József docens, igazgatóhelyettes.

Kardiogén sokkot kapott a kismalac. A műtétet megmutatták a régió legtehetségesebb diákjainak. Fotó: Kuklis István
Kardiogén sokkot kapott a kismalac. A műtétet megmutatták a régió legtehetségesebb diákjainak. Fotó: Kuklis István

Harangozó Ákosés Ótott Péter, a Radnóti Miklós Gimnázium 9. b osztályos tanulói azt mondták, mindketten orvosok szeretnének lenni, a tábor jó tapasztalatszerzési lehetőség számukra. A gimnazisták a következő napokat a Balatonon tölti, ahol többek között DNS-t izolálnak konyhai eszközökkel, a saját kromoszómájukat vizsgálják, és bűnügyi technikusként bűncselekményt derítenek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválidény zajszintméréssel

Szegeden kérni kell a zajkibocsátási határérték megállapítását, Vásárhelyen este 11-ig 65, éjjel 55 decibel a határérték. Tovább olvasom