Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Malek Andrea három nyelven él és énekel

A Bécsben élő Malek Andrea öt év után újra énekel majd magyar musicalben, a bemutató január elején lesz Budapesten. A jövő nyáron a Macskákban is láthatjuk majd a szabadtérin azt a sztárt, aki a negyvenhez közeledve is pajkos és szeleburdi kislány tudott maradni. Malek Andrea Szegeden énekelt a minap.
Öt év után újra énekel magyar musicalben. Fotó: Bellányi Tímea
Malek Andrea jött, látott, és győzött. Ahogy besiklott a Novotel táncparkettjére egy egyszerű fekete vállpántos ruhában, ahogy bordó stóláját hol dívaként forgatta a férfiszívek megdobogtatására, hol esetlenül, szabadkozva csak nyűgöt, botladozást okozó ruhadarabként rángatta, a nők együttérzését kiváltva, szóval, az énekesnő egy perc alatt mindenkit az ujjai köré csavart. Pedig még csak el sem énekelte a Moszkva téri lányokat, a Nagy utazást, még hátra volt a Hull az elsárgult levél.

Két fiát egyedül neveli Bécsben

Még „csak" kedvenc műfajánál, a musicalnél tartott, amikor már vastapsot kapott: egy nótán belül angolról németre, majd magyarra váltott – mint aki ebből is sportot űz. Utóbb elmondta, Antal Imrében mindig ezt irigyelte: hogy elkezdett az egyik nyelven beszélni és befejezte a másikon. „Sok melóm van benne, de sikerült nekem is – itt jellegzetes Malek Andreás kacaj következett –, inspirál ugyanis, hogy nemcsak énekelek két-három nyelven, hanem élek is." Ehhez tudni kell: amikor még Princz Gábor feleségeként, a Postabank-botrány kirobbanása után 1998-ban Bécsbe költözött a család, ő kisebbik fiával, Péterrel volt terhes, és egy szót sem tudott németül. A volt Postabank-vezértől 2000-ben elvált, de maradt Bécsben, két fiát – a nagyobbik Gábor – egyedül neveli. Állítólag van egy új szerelme, egy osztrák színész, de a rá vonatkozó kérdés elől kitért. Princzről viszont azt mondta, sorsszerű találkozás volt az övék, nagyon klassz ember, akivel továbbra is jó a kapcsolata.

Szegedi rokonok


Malek Andrea pörgősen beszél az éjszaka kellős közepén, közel negyvenévesen – korát büszkén vallja be – a csúcsra jutott el. „Odakint" tanult meg küzdeni, úgy szerepelni egy válogatáson, hogy több ezer jelentkező közül őt vegyék be a produkcióba. „Rengeteget tanultam, mire színpadi biztonságot szereztem: négy évet úgy csináltam végig, hogy felváltva Bécsben, Németországban léptem fel, miközben néha hazajöttem Chicagót énekelni. Egy őrület volt." Arra a kérdésre, mi a különbség a hazai és a külföldi próbák, fellépések között, azt mondta: ha az ember külföldön van, sokkal jobban akar bizonyítani. Jobban össze is szedi magát, mert ki van szolgáltatva, és mert ott a létért kell küzdeni, de nemcsak neki: az amerikainak, a németnek, az írnek ugyanúgy.

A musicalkirálynő

A Volt öt évünkben, egy friss, kortárs musicalben Kamarás Ivánnal játszik majd januártól, ez öt év után az első budapesti bemutatója. Az 1968-as születésű színész- és énekesnő 1989-ben végzett a Színművészetin. Anyja Toldy Mária énekes, énektanár, apja Malek Miklós karmester, zeneszerző, testvére ifj. Malek Miklós zenész. Felbukkant a Szomszédok című teleregényben is 1990-ben. A Chicago Roxie-ját a Madáchban 2001 óta játssza folyamatosan, első nagy bécsi sikere a Wake Up musical 2002-ben, majd az Elisabethet énekelte a Theater an der Wienben 2005-ig.

Aztán hirtelen felnevetett, mert eszébe jutott, hogy eltévedt Szegeden, noha ismeri a várost. Rokonai élnek itt, akikkel az iwiwen nemrég fel is vette újra a kapcsolatot, s játszott a szabadtérin a Bestiában, 1988-ban, autójával mégis eltévedt egy kissé az este. Meglepődött, amikor maga előtt meglátta a Dómot, kivilágítva – mi ez a nagy torony? –, majd rögtön hozzátette: jövő nyáron újra itt lesz, és elénekli Izabellát a Macskákban egy párszor, ha addig megtartja a jóisten.

Nagy utazás – női hangon

Igaz – vallotta be a fellépés után –, Pesten megállt Szegedre jövet, meg kellett beszélni a Volt öt évünk című kétszemélyes musical próbáit. A premier január 5-én lesz a Művészetek Palotájában. Február 5-én pedig Máté Péter-emlékkoncerten lép fel a Hull az elsárgult levéllel. Ezt a slágert gyerekkora óta fújja, amikor édesanyja, Toldy Mária másokat tanított énekelni, ő pedig a zongora alól „segített be".

S hogy miért szerepelt a Nagy utazás a repertoárjában? Azt mesélte, Koltai Róbert a film forgatása előtt beültette a Trabantjába, hogy hallgasson meg egy kazettát egy Dés-számmal. „Hazamentem, megtanultam a dalt, beleszerettem, és nagyon-nagyon el akartam énekelni. Hosszú ideig úgy is volt, az enyém lesz a sláger. Amikor már forgatták a filmet, akkor derült ki, hogy Presser énekel majd, mert „fiúfilmről" volt szó, férfihangot igényelt a cselekmény. Megértettem, de azóta is minden koncertemen elénekelem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tart ki végig a fizetés

A megszorító csomag első nyomait októberi fizetésükön már érezhették az emberek, de sokan csak… Tovább olvasom