Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Malek Andrea ma debütál a Macskákban Szegeden

A Grizabellát alakító Malek Andrea énekli a Macskák legnagyobb slágerét, a Memory-t a Dóm téren. A népszerű színésznő a ma esti premieren debütál a Webber-musicalben, de nem először mutatkozik be a szegedi szabadtérin, főiskolásként már játszott itt egy rockoperában.
Malek Andrea csillogó, mosolygós szeme, kislányos nevetése semmit sem változott azóta, hogy a Szomszédok medikájaként az egész ország megszerette. Ma már nem kislányokat játszik, hanem például most a Macskákban Grizabellát, a különös, magányos macskaasszonyt.

– Csodálatos város Szeged, szinte mindig süt a nap, szépek az épületek. Amikor a Macskákat elkezdtük próbálni a Dóm téren, és először a színpadra léptem, rögtön megcsapott a festett díszletek jellegzetes színházszaga. Dopping ez annak, aki valaha is belélegezte. Kaszás Attila jutott eszembe, akivel 1988-ban, A bestiában először együtt játszhattam itt. Főiskolásként felnéztem rá. Ő mondta biztatásképpen: „Az egész csak egy játék, ne félj!" Ez a mondata azóta is sokszor eszembe jut. Akkor annyira megkönnyebbültem tőle, olyan sokat segített, tényleg igaza volt: ez csak egy játék, amit komolyan kell venni, de nem jár olyan felelősséggel, mint amikor egy sebészorvos kinyit egy mellkast – mesélte az egyik éjszakába nyúló próba után már a büfében Malek Andrea.

Koncertalbum készül

Malek Andrea másfél évvel ezelőtt úgy döntött: ezentúl jobban szeretne a saját dolgaira is koncentrálni. Összehozott egy új zenekart fiatal muzsikusokból, akik mindenféle őrületre hajlandók. Magyarul énekel latin és dzsessz dalokat, ebből összeállítottak egy programot, amelyből már el is készítették az élő koncertfelvételt. Abból csinálnak őszre egy új Malek Andrea-albumot. További információk az interneten a www.malekandrea.hu címen.

Grizabella szerepét mindig jó színésznőkre osztották, másfél évtizeddel ezelőtt Almási Éva és Bencze Ilona játszotta a Dóm téren. – Elődeim csodálatosan énekelték a nagy slágert, az Éjfélt is, így magasra tették a mércét. Nehéz a prozódia, bár Romhányi József nagyszerűen megoldotta az angol eredeti szöveg átültetésének lehetetlennek tűnő feladatát. Annyi finomság, humor és rejtett titok van benne, amit mind jól kell elénekelni. A nyár végén tartok majd Ausztriában egy színházi kurzust gyerekeknek, ahol a macskák személyisége lesz a középpontban. Az AristoCats, vagy ahogyan itthon ismerik, a Macskarisztokraták című Disney-rajzfilm és a Webber-musical dalait tanítom nekik németül. A Macskákat azért szeretem annyira, mert rólunk szól, mindannyiunkról, emberekről.
Malek Andrea a színművészeti után sorra kapta a jobbnál-jobb zenés szerepeket, rögtön eljátszhatta Evitát, a Nyomorultak Fantine-ját, később A muzsika hangja főszerepét.

– Egyetlen musical volt csak, amire nagyon vágytam: a Macskák. Jutalomjáték most ez a szerep. Hálát adok a sorsnak, hogy végre együtt dolgozhattam Seregi László koreográfussal, hallgathattam a próbákon igazi epés, tuti poénjait. Ezek a szakmánk fűszerei. A rendezőnk, Szirtes Tamás hosszú éveken keresztül elviselte minden „májbajomat", és nem engedte el a kezem, Makláry Laci a főiskolán tanított, jó velük most egy csapatban lenni. A szegedi próbákon kaptam az ajánlatot: novembertől játsszam tovább a Madách Színházban is Grizabellát. Boldogan mondtam igent.

Malek Andrea a Postabank egykori elnök-vezérigazgatójától, Princz Gábortól született két fiával Bécsben él, a fiúk ott járnak iskolába, ő pedig munkája miatt sokat ingázik a két főváros között. Édesanyja, a táncdalénekesként majd énektanárként is nevet szerzett Toldy Mária nem tudott eljönni a próbákra, de a bemutatón már itt lesz. – Többnyire hallgatok rá, ezért nagyon rosszulesik, ha kitalálok valamit, és az esetleg nem tetszik neki. Amikor kicsi voltam, és énekórákat adott otthon, előbb a zongora alól, később a másik szobából hallgattam. Gyerekként tanultam meg a dalok többségét. Az is előfordult, amikor már nagyon untam, hogy egyik-másik növendéke sokadszorra sem találta el valamelyik kényes hangot, akkor pofátlanul kiénekeltem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőlugas az ásotthalmi Champs-Elysées-n

Egy körúton ritkán pöfög csotrogány, ketyeró, csettegő – ennyi néven nevezik a környéken az… Tovább olvasom