Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Mállik a talpa a drága lábbelinek

Szeged - Súlyos tízezreket fizetett a szegedi Mari Péter két fiziológiás cipőjéért; a lábbelik talpa a szavatossági időn belül elkezdett leválni a felső résztől. Az üzlet nem cseréli ki a terméket, mondván: az importőr kivonult a magyar piacról.
Gyógycipőket vett – egy-egy párt 45–80 ezer forint közötti árért – Mari Péter. Ám mindkét méregdrága cipőjének tönkrement a talpa a vásárlástól számított 1 éven belül. Fiziológiás lábbelijeit a hozzájuk tartozó blokkal és jótállási jeggyel azonban hiába vitte vissza az üzletbe. Azt közölték vele, hogy a cipő importőre kivonult a piacról, az új importőr pedig nem vállalja át a jótállást.

– Egy pécsi telefonszámot kaptam, amelyet hiába csörgettem, senki nem vette fel a kagylót. Végül az interneten keresztül tudtam felvenni a kapcsolatot a még meglévő lerakattal, majd postáztam nekik a cipőmet. A válaszlevél szerint nem gyártási és anyaghibás a lábbeli. Na de ha nem az, akkor miért válik mindkettőnek a talpa úgy, hogy csak az utcán, a rendeltetésének megfelelően használtam? Ráadásul már a hatodik pár cipőm megy így tönkre, de az első négyet még szó nélkül kicserélték. Most pedig arra hivatkoznak, hogy kivonult a gyártó az országból, és nem tudnak semmit se tenni – mondta a férfi, aki lábpanaszai miatt kizárólag ilyen cipőket tud hordani.

– Kaptam két címet, ahol független cipővizsgálókkal is megnézethetném a talpakat. Több ismerősöm is hasonló cipőben jár: az ő esetükben mindig azt állapították meg, hogy gyártási hibás a termék. Ehhez azonban további 7000 forintot kellene fizetnem, amire már nem vagyok hajlandó. Elmegyek a fogyasztóvédelemhez, de itt elsősorban az elvekről és az igazságtalanságról van szó: a vevőnek kell szaladgálnia jogorvoslatért azután, hogy egy ilyen drága cipő gyártója kivonul az országból?! – háborgott Mari Péter.

Alig egy év alatt tönkrement a méregdrága cipő talpa. Fotó: Schmidt Andrea
Alig egy év alatt tönkrement a méregdrága cipő talpa. Az üzlet
azonban nem cseréli ki. Fotó: Schmidt Andrea

Az interneten külön fórumon lehet csevegni a márkás cipő előnyeiről és hátrányairól: a többség pozitívan szól róla, míg mások ugyanolyan helyzetbe kerültek, mint Mari Péter. Az egyik panaszos azt írta: „Másfél év alatt kettő ment tönkre, pedig kíméltem. Esőben, sárban nem hordtam, csak kézzel és finoman tisztítottam. Most a cipő új tulajdonosa semmiféle garanciát nem vállal az általa forgalmazott cipőkre! Mállik szét a rugalmasságot biztosító szivacsos talp! Másfél év alatt 55 ezer 300 forintot buktam".

Az üzlet kötelessége

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségén elmondták: cipőknél 2 év a szavatossági idő, vásárláskor pedig nem az importőrrel, hanem az üzlettel kerül jogviszonyba a vásárló. Meglévő blokk birtokában az üzlet kötelessége orvosolni a kifogást még akkor is, ha a beszállító tönkremegy, vagy kivonul a piacról. A kereskedő megvizsgálhatja a kifogás jogosságát, és ha nem egyeznek a felek, akkor az ügy a békéltető testület vagy a bíróság elé kerülhet. Ennél bonyolultabb, ha maga az üzlet megy tönkre: ilyenkor meg kell keresni az esetleges jogutódot.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. krieghofnyuszi 2011. augusztus 16. 15:03
  „Mbt...”
 • 26. aquila0126 2011. július 13. 17:20
  „A sorok között kell olvasni, miszerint ha nem vagy tisztában a jogaiddal, kíméletlenül átverik a fejed. Közérthetően arról van itt szó, hogy könnyen rákényszerülhetsz, hogy olyan lábbelit hordj, amelyben a járás kevésbé fájdalmas. Sokan ezért akár nagyobb összeget is rászánnának, hogy megfelelő cipőt kapjanak. A boltban viszont azt mondják, hogy ezért a pénzért minőséget kapsz. A példa azt mutatja, hogy ez nem így van. Én és még sokan mások megmenekültünk egy felesleges pénzkidobástól és rengeteg bosszúságtól. Ennyi.”
 • 25. Dushbag 2011. július 13. 11:59
  „- Imádom az ilyen cikkeket. Ki a túrót érdekel Mari úr cipellője?
  - Végső elkeseredésében fordult a nagy nyilvánossághoz?
  Még a végén gyűjtés lesz neki szervezve.”
 • 24. aquila0126 2011. július 13. 06:54
  „21. CID 2011.07.12. 22:43
  Mari Péter nem tünik "mázsaötvennek" sem rinocérosznak.”
 • 23. online 2011. július 13. 06:38
  „16.mező74. Köszönöm szépen.”
 • 22. joy 2011. július 13. 05:55
  „Én 2007 nyara óta járok gerinctörés miatt MBT szandálban a gyógytornász javaslatára.
  Nagyon sokat segített, hogy gyorsan talpra állhattam azzal, hogy billegése miatt stimulálja, feszesíti a láb és hátizmokat. Azóta vettem télire egy zárt cipőt, és még 1 szandált.
  90%-ban ezekben járok, csak nagy hóban veszek surranót, kiránduláson túracipőt, és akkor lapos talpú szandált, ha izületi gyulladás miatt bedurran a bokám.
  Egyik MBT cipővel sincs semmi probléma, bár az első szandálon már nagyon meglátszik a kor és viselés.
  :o)
  Leginkább bokasüllyedésre /lúdtalp/ ajálják.”
 • 21. CID 2011. július 12. 22:43
  „Lehet, ott a megoldás, hogy alapjában véve nem rinocéroszoknak tervezték, akiknek azért fáj a lábuk, gerincük mert kövérek, mint egy mangalica, oszt azért a mázsaötvenet nem bírja a cipő. Mondjuk, ott hibáztak, hogy nem tüntették fel, hány kg-ig lehet használni a cipellőt. Egy tuskó katalógusban, fel van tüntetve egy kerónál, meddig terhelhető. Általában 80 kg.”
 • 20. ozikS 2011. július 12. 20:56
  „Milyen jó biznisz volt ebbe a csodacipőkbe, amíg újdonság volt :)
  45-80 ezer, a beszerzési ár állítom 8-10 ezer forint. Hát meg kell fizetni a bérleti díjat, meg a csoda szót :)”
 • 19. aquila0126 2011. július 12. 20:51
  „Ha rengeteg pénzed van és a legkevésbé sem izgat, hogy a 60 ropiért vásárolt cipőd néhány hónap után mehet a szemétbe akkor csak márkásat vegyél. De ha számít a pénz akkor 13-ért a ValkMaxx-ot vedd meg, mert az sem tart örökké de öt párat vehetsz a márkás árán. Az önköltségi ára ugyanannyi csak a márkáson iszonyatosan nagyot kaszálnak, no meg a marketingért is fizetni kell. A kereskedő amelyik ódzkodik a cserétől minimum 30%-ot vág zsebre, tehát a fenti cipőn legalább egy húszast.”
 • 18. Queenmargareth 2011. július 12. 20:26
  „Most MBT vagy nem?Mert nagyon sok ember beugrott ennek, az előállítása hírül sem kerül az általuk megadott összegbe.”
 • 17. forro 2011. július 12. 19:54
  „Nekem MBT-m van. Az is szar és elhajtottak a boltból engem is. Sajnos még nem volt időm elmenni a Fogyasztó védőkhöz, de többet sem veszek MBT-t. Nekem a téli változat van, kb 4 hónapot használtam és levált a talpa.
  Na erről ennyit.”
 • 16. mező74 2011. július 12. 19:50
  „Online!
  A bokám,meg a vádlim fájt,mert műtötték.Olvastam már előtte is erről a cipőről,de amióta van másnak a családban,onnan csak jót hallottam,ezért vettem én is.Először kicsit furcsa volt benne a járás,de hamar meg lehet szokni!Nem fogod megbánni!
  Üdv.”
 • 15. Hungarikum 2011. július 12. 18:09
  „az mbt az elég jó, anyámnak is az van. De ők is vonulnak ki a piacról és egyre kevesebb az üzletük valamint az olyan eset, hogy kicserélik. egyértelműen ryn,de hiányzik az oldalrugózója. Ettől még a deichmanos 8000 ft-os is jobb sztem! Az mbt az igazi, de a deichmanos is elég jó utánzat.”
 • 14. Elvira 2011. július 12. 17:23
  „Szerintem is RYN. Egyébként amikor már a piacon volt az MBT, utána jöttek ezek be koppincsként, de egy nagy sz@., és ugyanannyiba kerül!”
 • 13. Moon 2011. július 12. 17:23
  „Remélem a kifogását a tisztelt vevő bejegyezte a vásárlók könyvébe, mert arra kutya kötelessége válaszolni az üzletnek.
  Amennyiben nem akkor irány a fogyasztó védelmi felügyelőség a vasárlók könyvébeírtak másolatával és majd ők intézik a továbbiakat.
  Célszerű egyébként ilyen és ehez hasonló esetekben előzetesen kikérni a nevezett testület véleményét (telefonon szívesen adnak ifelvilágosítást) és ezekután menni az üzletbe reklamálni.
  Nem szeretneék általánosítani de szeretik madárnak nézni a vevőt egy reklamációnál főleg ha látják, hogy nincs tisztában a jogaival.”
 • 12. jozko 2011. július 12. 17:21
  „Kissé árnyaltabb azért ez a kép...

  Ha jól értem, a kedves vásárló az első pár cipőért kifizetett összegért /a négyszeri újra cserélés okán/ talán több évig is új/szerű/ cipőben járt....
  Az utolsó dobás nem jött be.

  Ha az értékesítő üzlet még létezik - de KERMI vagy ezzel megegyező szakvéleményt kér -nyugodtan menjen bele a vevő -akár 7000 Ft ellenében is - ha biztos a dolgában.
  A vételárral együtt ezt az -igazolt - költségét is visszatéríti a bolt.

  A Fogyasztóvédelemtől a legtöbb üzlet fél, mint ördög a tömjéntől!
  Ha viszont nem éppen rendeltetésszerű nyúzópróbát állapít meg a szakértő - akkor a vizsgálati díj is bukott...
  Viszont lehet örülni a korábbi cseréknek.”
 • 11. online 2011. július 12. 17:02
  „mező74. Koszönöm az infót. Megkérdezhetem hogy "mi ellen" használtad? Nekem a bokám fáj, lehet hogy nehéz vagyok neki? Jó ilyesmire ez a cipő? Üdv.”
 • 10. aquila0126 2011. július 12. 16:51
  „Na az a baj, hogy a "márkáktól" mindenki hanyatt esik, pedig éppen olyan gagyi mint a kétezer forintos kínai. Én RYN-nek nézem a cipőt. Dél-Koreai bóvli, 60-ért.”
 • 9. mező74 2011. július 12. 16:27
  „Sajnos én is így jártam,igaz,hogy nem cipővel,hanem egy neves cég gyógypapucsával.3 hónap után a zselés talpa szakadozott fel.Visszavittem az üzletbe,ahol vettem és már ott közölték,hogy biztosan nem fogják kicserélni,esetleg csak javítani.3 hét múlva telefonáltak az üzletből,hogy mehetek a papucsomért,de csak ott derült ki,hogy meg sem javították,mert nem rendeltetés szerűen használtam.Fel szerettem volna hívni a gyártót,de sem az üzletben,sőt a tudakozóban sem tudtak telefonszámot adni,erre papírt és tollat ragadtam,levelet írtam,melyet ajánlva adtam fel.Meg is lett az eredménye,gondolom a levél tartalma miatt.Kiderítették a telefonszámomat és felhívtak,hogy amennyiben a talpa tört volna el,azt tudták volna javítani,de a belső részt azt nem.A lényeg,hogy kaptam egy új papucsot,amit szintén nem tudtam sokáig használni,ugyan is a sors iróniája,hogy annak meg a talpa tört el!

  online!A WalkMax nekem bevált,nem sportolok,csak a mindennapokban használom,és tényleg megszűnt a lábfájásom,mindenkinek csak ajánlani tudom!”
 • 8. online 2011. július 12. 16:12
  „Nem lehetne leírni a márkáját ennek a gördülő talpú cipőnek? Hogy ne faragjon be 40-50 ezer ruppóval még több ember? És tud valaki valamit a 12000 Ft-os WalkMaxról? Szintén gördülő. Kösz.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mordvinokat tanított magyarul: Hatvani Flóra ösztöndíjjal jutott el Oroszországba

Szeged - Számos ösztöndíj lehetőség közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók. Hatvani Flóra… Tovább olvasom