Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Málovics György: helyi szinten nagy autonómiánk van cselekedni

Szeged - Az LMP egyszerre ellenzéke az Orbán-rezsimnek és az elmúlt 22 évnek, ebben mindenki egyetértett a vasárnapi kongresszuson – mondta lapunknak Málovics György, az LMP Csongrád megyei koordinátora, aki megérti Kaufer Virág döntésést.
– Ha az LMP el tudja képzelni a technikai koalíciót az MSZP-vel és a Jobbikkal, miért zárja ki az együttműködést a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztallal?

– Nincsen hivatalos álláspontunk arról, hogy elképzelhetőnek tartjuk a technikai koalíciót. Ez Karácsony Gergely ötlete volt, de nem kapott párton belül hivatalos megerősítést. Volt róla vita a pártban, és kiderült, hogy sokak számára a Jobbik abszolút vállalhatatlan, mások szerint viszont az ügyek mentén történő együttműködésbe akár még ez is bele kell, hogy férjen. A vasárnapi kongresszuson a határozati javaslatok között nem is szerepelt a technikai koalíció lehetősége. A Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalban azért nem akarunk részt venni, mert azt gondoljuk, hogy a számunkra abszolút hiteltelen MSZP és Demokratikus Koalíció arra akarják használni, hogy visszakapaszkodjanak a politikai színtérre. Szerintünk ezek nem demokratikus, hanem haszonelvű pártok, ezért nagyon kevés közös értékünk van velük – ha van egyáltalán –, és nem tartjuk kívánatosnak a folyamatos, választások előtti együttműködést.

– Még akkor sem, ha csak összefogással lehet esélye az ellenzéknek a kormány leváltására?

Málovics György: Helyben szeretnénk továbbra is ügyek mentén dolgozni. Fotó: Frank Yvette
Málovics György: Helyben szeretnénk továbbra is ügyek mentén dolgozni. Fotó: Frank Yvette
– A Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal folyamatos együttműködést jelentene a 2014-es választásokig. Egy másik lehetőség viszont a választási együttműködés. Szavaztunk mindkettőről. A kerekasztalra egyértelműen nemet mondtunk, a másodiknál két álláspont volt. Az egyik: az LMP önállóan készül a választásokra, azokkal akar együttműködni, akik az Orbán-rendszer kritikája mellett az ahhoz vezető út kritikáját is hajlandók napirenden tartani, de a választási együttműködésről szóló döntés még nem időszerű, mert nem tudjuk az Orbán-kormány milyen botrányos dolgokat művel még 2014-ig. A másik álláspont az volt, hogy az LMP egyszerre ellenzéke az Orbán rezsimnek és az elmúlt 22 évnek – ebben a mondatban mindenki egyetértett –, ezért már most jelentsük ki, hogy semmilyen típusú választási együttműködést nem fogunk kötni. Ez a második alternatíva többséget kapott, de nem kapta meg a kétharmados többséget, ezért nincs erről határozat, ez inkább informális állásfoglalás a kongresszusi többség részéről.

– Helyi szintre lefordítva mit jelent mindez?

– Helyi szintről a kongresszus nem szólt. Elég nagy autonómiánk van cselekedni, az persze érdekes kérdés, hogy hogyan fogja ezt az LMP szabályozni, ha majd jönnek a választások. Helyben szeretnénk továbbra is ügyek mentén dolgozni. Nem fogunk együttműködni senkivel abban, hogy cégvezetőket váltson le csak úgy, de nem fogunk szerintünk káros várospolitikai döntéseket sem támogatni, függetlenül attól, hogy a városvezetés vagy tanácsnokok terjesztik elő. Egy adott előterjesztés tartalma alapján döntünk arról, hogy hogyan fogunk szavazni.

– Bár a kongresszuson elhangzott az a vélemény, hogy az LMP már önálló pólusképző erő, hogyan lehet mégis növelni a párt támogatottságát?

– Nem vagyok politikai marketing szakember, mi abban hiszünk, hogy növelik a szimpatizánsok táborát azok a kezdeményezések, amelyek az átláthatóságra, a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra irányulnak, illetve szeretnénk erősíteni a társadalmi igazságosságra, leszakadó rétegek védelmére irányuló kezdeményezéseinket is, amelyeket helyben egyik nagy párt sem képvisel. Bízunk benne, hogy lesz erre igény a szegedi politikai palettán, de patikamérlegen nem méricskéljük, hogy egy-egy intézkedésünk milyen népszerűséget hoz.

– Mi a véleménye Scheiring Gábor pártot kritizáló leveléről, és arról, hogy Kaufer Virág lemondott a parlamenti mandátumáról?

– Kaufer Virágot abszolút megértem, én is civil voltam, mielőtt elkezdtem politizálni, és nem mondhatom, hogy az életem sokkal könnyebb lenne azóta. Scheiring Gábor levele magánlevél volt, de kiszivárgott. Egy szűk körnek írt levélként semmi gond nincs vele, ha a nyilvánosságnak szánta volna, az nem lett volna szerencsés, de hangsúlyozom: nem szeretném kommentálni, mert nem a nagyközönségnek szánta. Hogy Gábor kritizál bizonyos belső folyamatokat egy szűk körben, azzal semmi probléma nem kellene, hogy legyen. A kongresszus egyébként megerősítette őt a képviselőségében úgy, hogy 5 napot dolgozik, és továbbra is teljes értékű képviselő lesz.

– És mit gondol Schiffer András lemondásáról?

– András a frakcióvezetésről mondott le, mégpedig azért, mert az LMP szövetségesi politikájában véleménykülönbségek adódtak úgy a párton belül, mint a frakcióban. Úgy vélte, nem képes a frakciót azon az úton tartani, amit ő a tagság körében is követendőnek érzékelt, hogy az LMP független politikai erővé fejlessze magát anélkül, hogy közeledne az elmúlt nyolc évben önmagukat lejáratott pártokhoz. A kongresszuson azonban kiderült: szerencsére ez a veszély nem áll fenn.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bánki 2012. február 03. 15:29
  „Mohácsi Viktória is ,,politikai menedékjogot" kért Kanadában.

  Az LMP-s belvárosi gyerekek is azt fognak kérni kb 3-4 év !”
 • 23. bánki 2012. február 03. 15:26
  „New SZDSZ !!!!!!!!!!”
 • 22. ifj. Nagy Gábor 2012. február 02. 18:52
  „18. jozko
  "Egyetlen politikai erőnek /pártnak, szövetségnek, etc.../ nincs -nem lenne- joga a Parlamentben ülni
  és képviselni, aki/k/ben nincs tárgyalási hajlam, kompromisszumkészség!
  Az egymás melletti elbeszélésből az országnak, a választóknak csak hátránya származik!"

  Hümmmmm...

  Én úgy vélem, ha a szavazók bejuttatták oda őket a programjuk alapján, akkor joguk van ott ülni. Ha meg az egymás melletti elbeszéléssel van bajod, azt aligha az LMP vitte be, mint addig ott nem létező újdonságot a magyar parlamentbe...”
 • 21. ifj. Nagy Gábor 2012. február 02. 18:49
  „6. csafe
  "Szerintem a zöldek még csak az ellenállásig jutottak el, a konstruktív megoldásig még nem."

  Ellenzékben ez nagyjából a többi pártra is és nemcsak környezeti ügyekre igaz. :)”
 • 20. kamba 2012. február 02. 15:20
  „Az LMP támogatóinak a figyelmébe ajánlom a Szloivéniában történteket !

  A választásokon a baloldali szövetség nyert de a szlovéniai LMP szembe köüve a népakaratott

  az addigi kormányt támogatva megakadályozta a kormány váltást ! A magyarországi LMP

  is a Fidesz-Kdnp báb pártja! Feladatuk: Az elenzék megosztása ! A fidesz-Kdnp hatalmon tartása!

  Kérdés: Mit kapnak ezért cserébe ?

  CIBOLERÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 19. TMA 2012. február 02. 13:17
  „Nagyon rápihenhettél Jozko, hogy ilyen kemény dolgokat vágsz a kormány szemébe!”
 • 18. jozko 2012. február 02. 12:35
  „Egyetlen politikai erőnek /pártnak, szövetségnek, etc.../ nincs -nem lenne- joga a Parlamentben ülni
  és képviselni, aki/k/ben nincs tárgyalási hajlam, kompromisszumkészség!

  Az egymás melletti elbeszélésből az országnak, a választóknak csak hátránya származik!
  A tárgyalás, a kompromisszumkeresés nem egyenlő a megalkuvással!
  /ha már mindenáron komoly véleményt kell mondani egy ilyen "lájtos" nyilatkozatra/”
 • 17. bubuk 2012. február 02. 07:38
  „Gyurcsány azonnal rászívta magát az LMP-re, mint egy pióca. Hol a láncos akcióra, hol tegnap egy levéllel, de állandóan zaklatja őket. A helyükben már fel kellene a dekát rúgni a búbánatba, mint egy pöttyös lasztit!”
 • 16. nemtudomka67 2012. február 02. 07:20
  „Annyi időre azért nem ártott volna leülni ahhoz a kerek vagy szögletes asztalhoz,ameddig ki nem derül,hogy
  egyáltalán az ott ülők képesek-e elvtelen kompromisszumok nélkül kialakítani közös álláspontot bizonyos stratégiai kérdésekben.Felmérni,mely területeken tudnának együttműködni.Ha egy ilyet találnak,már akkor is sokat léptek előre.Ha meg nincs ilyen,akkor fel is lehet állni!
  Ha nem tűnt volna fel kedves öntudatstanicli LMP-sek,az EKK -nál nemcsak az MSZP és a DK képviselői lesznek!”
 • 15. tom_peris 2012. február 02. 01:13
  „A forumozó trollok véleményére...
  Most miért baj az hogy van egy párt amelyiknek vannak elveik... és a döntéseiket az elveiknek megfelelően alkotjáők és nem annak megfelelően hogy minél több szavazatot szerezzenek???

  A válaszmányi döntésre...
  Örvendetes hogy sikerült egy ilyen döntést hozni! Vannak jó célok (amelyek egy része talán lepaktálásokkal könnyebben elérhető lenne), de azok is hamarosan bovlivá válnának ha a célok eléréséért össze kell fogni az elmult 22 év politikai "elit"-jével!
  Csak így tovább!!!”
 • 14. Hammada_Fleet 2012. február 01. 23:06
  „"...az Orbán-rendszer kritikája mellett az ahhoz vezető út kritikáját is hajlandók napirenden tartani"

  Kispajtás, az Orbán-rendszerhez vezető út maga volt az Orbán-rendszer. Ha Gyurcsánynak demokratikus ellenzéke lett volna, akkor 2006-ban lemond, otthagyja a maszopot és ma ő a miniszterelnök.”
 • 13. jozko 2012. február 01. 21:29
  „12.
  TMA

  Ó, szóra sem érdemes!
  Csak a riport/alany/ stílusát követtem: így aztán semmitmondás kerekedett ki belőle.

  "Nagyon kellene már egy hiteles politikai erő, amelyik felemeli szavát az elesettek, nyomorgók melett."
  /Idézet a # 8. hszedből.../

  Mit tegyek, az ilyen bölcsességek ezt hozzák ki belőlem...
  Szerintem a Titanic Bruce Willissel jobb volt.”
 • 12. TMA 2012. február 01. 18:02
  „11. jozko
  Köszönjük, érdemi, a felvetéshez szorosan kapcsolódó véleményét.
  Érvek helyett ... ennyi telt !”
 • 11. jozko 2012. február 01. 17:10
  „8. TMA :

  Esetleg rögtön be is vehetnék Bruce Willist az LMP-be:
  nálánál nagyobb megmentő nem kell, és nincs is...

  A Titanic stábjában nem kapott szerepet: mindenkit megmentett volna, az meg ugye jól alávágott volna
  a történelmi hűségnek...!”
 • 10. vasi 2012. február 01. 17:09
  „Cselekedj, Gyuri! :D”
 • 9. teebee 2012. február 01. 14:20
  „Ügyek mentén politizálni annyit tesz nekik, hogy mindig tartózkodnak! Ennyi!”
 • 8. TMA 2012. február 01. 13:14
  „"szeretnénk erősíteni a társadalmi igazságosságra, leszakadó rétegek védelmére irányuló kezdeményezéseinket is, amelyeket helyben egyik nagy párt sem képvisel"
  Nagyon kellen már egy hiteles politikai erő aki felemeli szavát az elesettek, nyomorgók mellett.

  Se Botka, se Bohács nem hiteles, a kalácsosztó minimálbéres ügyvédről nem is szólva!”
 • 7. jozko 2012. február 01. 12:20
  „Híre sincs a bajnak!

  Málovics doktor szaktarülete a "fenntarthatóság"...
  elméletben ?”
 • 6. csafe 2012. február 01. 11:55
  „5. davido
  "Paksot nem akarja bezáratni az LMP, csak a 3ezer milliárdos bővítését ellenzi."
  Ha jól emlékszem Jávor Benedek ellenezte az üzemidő meghosszabbítását is! Vagyis, ahogy letelnek a 25 éves üzemidők, be lesznek zárva a reaktorok. Bővíteni meg nem kell! Akkor 8 év múlva miből lesz villany Magyarországnak? Szerintem a zöldek még csak az ellenállásig jutottak el, a konstruktív megoldásig még nem. Ez igaz az LMP-re is. Azt már tudják mit nem és kikkel nem!!”
 • 5. davido 2012. február 01. 11:31
  „Az LMp országosan és helyi szinten is együttműködött más pártokkal, szervezetekkel, ha egyezett a véleményük, tehát nem igaz, hogy senkivel nem képesek együttműködni - az Opera előtt pl. együtt tüntettek a szocikkal, ugyanis az új "Alaptörvény" mindkét párt számára elfogadhatatlan.
  A választási szövetség - az más, hiszen az a hatalom közös megragadására irányul.
  Paksot nem akarja bezáratni az LMP, csak a 3ezer milliárdos bővítését ellenzi.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsfüstölő gyulladt ki Kecskéstelepen - fotók

A szomszédok elmondása szerint Szeged Kecskéstelepen a Kovács udvarban működő húsfüstölő gyulladt ki szerdán reggel. Tovább olvasom