Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Manipulációk és a Bánk bán - nyílik a 25. THEALTER Fesztivál

Öt régiós színházi intézmény és a MASZK közös projektje, a Manipulációk nyitja ma 19 órától a jubileumi, 25. THEALTER Fesztivált a régi zsinagógában. 21 órától játsszák az újvidékiek Urbán András Bánk bán-produkcióját a kisszínházban.

A MASZK Egyesület és a negyedszázados jubileumát ünneplő THEALTER Fesztivál történetének egyik legjelentősebb vállalkozásával, a szlovén Via Negativa Manipulációk című produkciójával ma 19 órától indul a régi zsinagógában a nemzetközi színházi programsorozat. A megnyitót 18 órától ugyanott tartják. A MASZK 2013-ban kérte fel Bojan Jablanovec rendezőt, a szlovén színházi csoport vezetőjét az előadás koncepciójának kidolgozására.
2014-ben csatlakozott az együttműködéshez a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint az újvidéki INFANT Fesztivál. A produkciót májusban Temesváron, a TESZT Fesztivál nyitó előadásaként láthatta először a közönség, júniusban pedig Újvidéken is sikert aratott. A MASZK Egyesületet Formanek Csaba, Levko Esztella és Szorcsik Kriszta képviseli a produkcióban, a temesvári teátrumot Magyari Etelka és Mátyás Zsolt, a szabadkai színházat pedig Kucsov Borisz és Mészáros Gábor. A projekt célja az is, hogy erősítse a térség színházi fesztiváljai közötti kapcsolatot.

Jelenet Urbán András újvidéki Bánk bán-produkciójából. Fotó: DM
Jelenet Urbán András újvidéki Bánk bán-produkciójából. Fotó: DM

Az újvidékiek a kisszínházban játsszák 21 órától nevezetes Bánk bán-produkciójukat, ami hatalmas vihart kavart nemrégiben a POSZT-on. „Valójában ez a magyar Hamlet, csak ebben a történetben több a politikai tartalom, mint Shakespeare-nél. És mindez arra késztetett, hogy megcsináljam. A Bánk bán az egyéni érdek összetűzése a nemzeti identitással. Mindannyiunknak megvan a szerepe a társadalomban. A szerelemhez, a hazához való viszonyulás foglalkoztat" – fogalmazott Urbán András, az előadás rendezője. A címszerepet Mészáros Árpád, Gertrudiszt Krizsán Szilvia, Melindát Elor Emina, Petur bánt Figura Terézia, Ottót Sirmer Zoltán, Tiborcot Ferenc Ágota, Biberachot Balázs Áron alakítja.

– Erkel operája mindenkinek megvolt, a Katona-drámát a suliban (elvileg) olvastuk, ez utóbbit a bátrabbak színházban is látták, és nyilván kitartóan próbálták megérteni a veretes szöveget.

És akkor mindazt, amit eddig gondoltunk a Bánk bánról, most gyorsan felejtsük el: az Újvidéki Színház előadása pengeéles humorral és vitára nyitott felvetésekkel közelít nézőihez, akik közül némelyek felháborodva, mások magukba roskadva távoznak majd. Urbán András előadása nekem arról beszél elsősorban, hogy milyen nehéz magyarnak lenni. A rendezőnél nincs ott a bölcsek köve, szóval megoldást a kétszáz éves meg a mai gondokra nem tőle fogunk kapni, de hálásak lehetünk neki azért, hogy kenetteljes tisztelgés helyett kérdez, vitatkozik, provokál. Mert ha tetszik, ha nem: ilyenek voltunk, vagyunk. Ilyenek leszünk? – ajánlja a produkciót Jászay Tamás kritikus.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök üldöztek egy körözött férfit a Csillag tér környékén

Egy olvasónk jelezte, hogy rendőrök üldöztek egy férfit csütörtök este Szegeden, a Csillag téren, a… Tovább olvasom