Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Már a betegek is tiltakoznak

Bár az adatvédelmi biztos szerint jogellenes a háziorvosok tételes betegforgalmi jelentése, a minisztérium továbbra is ragaszkodik hozzá. Már nemcsak a háziorvosok, hanem a betegek is egyre többen tiltakoznak: írásban kérik, hogy az ő adataikat ne továbbítsák az OEP-nek.
Szilárd András szerint a minisztérium alkotmánysértésre kötelezi az orvosokat. Fotó: Schmidt Andrea
Közel ezer háziorvos nem küldte el az egészségbiztosítónak a megadott határidőig – ez tegnapelőtt járt le – az előző havi forgalma alapján a tételes betegforgalmi jelentést. Bár az adatvédelmi biztos hét eleji állásfoglalásában rámutatott, hogy a postán, floppyn elküldött adatok biztonsága nem garantált, ráadásul a jelentési kötelezettség jogilag sem megalapozott, az Egészségügyi Minisztérium továbbra is megköveteli azt.

A tételes betegforgalmi jelentés körül immár hetek óta zajló konfliktus oka az orvosok, illetve betegeik, valamint az egészségbiztosító érdekellentéte. Utóbbi azzal érvel: nem tartható az az állapot, hogy nem tudja, mennyi és milyen munkát végeznek az egyes háziorvosok – csak fizet. A doktorok szerint viszont az adminisztrációhoz szükséges jelentős pluszidőt már nem tudják kigazdálkodni munkaidejükből, másrészt adatvédelmi és etikai szempontból aggályos a betegekről szóló információk kiadása.

– Ha a jelentésről törvény rendelkezne – ahogyan az adatvédelmi biztos szerint kívánatos lenne –, nem kellene a betegek hozzájárulása, hogy adataikat továbbítsuk az egészségbiztosítónak. Jelenleg ezt a kérdést egy rendelet szabályozza, amely annak ellenére sem írja elő feltételként a betegek engedélyét, hogy ezzel alkotmánysértést követ el. Így a minisztérium alkotmánysértésre kötelez bennünket – foglalta össze az ügyet Szilárd András, a szegedi orvosi kamara elnöke.

Mivel a helyzettel lassan a betegek is tisztába kerülnek, egyre többen tiltják meg háziorvosuknak, hogy adataikat továbbítsa. Fodor Magdolna éppen tegnap tett írásos nyilatkozatot háziorvosánál: nem járul hozzá, hogy kisgyereke betegségéről részletes jelentés kerüljön az OEP-hez. – Szerintem ez csak rám és a kicsire tartozik, senki másra – érvelt az édesanya, hozzátéve: az egészségi állapot személyes adatnak minősül, a jelentés egyértelműen ezzel való visszaélés.

Sok orvosnál a számítógépes rendszer nem teszi lehetővé, hogy szelektáljanak az esetek között. Vagy mindről küldenek jelentést, vagy egyről sem. Arról, hogy Csongrád megyében hányan tagadták meg október elején a tételes betegforgalmi jelentés leadását, nem tudtunk információt szerezni. Mivel a tiltakozó aláírásgyűjtés éppen Szegedről indult, vélhetően több orvos nem küldött jelentést. Nem találtunk olyant, aki névvel is vállalta volna ezt a döntést. Felelősségre vonás esetén, melyet a minisztérium már kilátásba helyezett, így még mindig találhatnak valamiféle kibúvót, de ha nyilvánosságra kerül a nevük, akkor nem – érveltek.


Szentesen teher, Vásárhelyen nem

Dr. Németh Jenő szentesi gyermekorvos szerint elviekben érthető, hogy valamiféle jelentést elvár az egészségbiztosító, ezért elküldte. Hozzátette azonban: ezt lehetne teljesíteni az adatvédelem sérelme nélkül is. Ha az OEP ellenőrző orvosa meglátogatja a rendelőket, s nem viszi tovább a betegek adatait, csak a beutalásokról, ellátásról szóló információkat, értelmes megoldás születik. A háziorvost és az ellenőrt egyaránt köti a titoktartásra az esküje – emlékeztetett Németh Jenő. „A vásárhelyi háziorvosok több mint kilencven százaléka 2004 óta tagja az irányított betegellátási rendszernek, így két éve küldünk tételes jelentést az OEP-nek" – nyilatkozta lapunknak dr. Ágoston Katalin. A vásárhelyi háziorvos hozzátette, nekik így ez a szabályozás nem jelent semmi pluszmunkát, hiszen szinte most is ugyanazt kell dokumentálniuk, mint eddig. Tudomása szerint a vásárhelyi orvosok semmiféle tiltakozó ívet nem írtak alá ezzel kapcsolatban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom