Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Már a mennyekben jógázik: elhunyt Etka anyó

Szeged – Életének 93. évében húsvétvasárnap elhunyt Kártyikné Benke Etka, mindenki Etka anyója, az Etka jóga megalkotója.
Etka anyó. Élt 93 évet. Archív fotó: Schmidt Andrea
Etka anyó. Élt 93 évet. Archív fotó: Schmidt Andrea
„A testünk is látható anyag, tőlünk függ, hogy magabiztosan erőssé, egészségessé tesszük-e, és hogyan teremtjük meg a feldobott jókedvet doppingoló szerek nélkül" – hangzik hitvallása.

– Nem azért nem porszívózok, mert nem bírnám, de a tanítványaim mindig segítenek a házimunkában. Már a férjem is azt mondogatta: a világ legjobb felesége az övé, de azért lehetne egy kicsit háziasabb – mesélte nevetve Etka anyó 2009-es interjújában. Jógájának alapgondolata az volt, ugyanúgy kell mozognunk, ahogy csecsemőként tettük.

* * *

Életének 93. évében húsvétvasárnap elhunyt Kártyikné Benke Etka, a legendás Etka anyó, az Etka-jóga megalkotója.

Benke Etka 1920. január 1-jén született Kiskunhalason, szülei módos gazdálkodók voltak. Szívbetegen jött világra, a tornától és a fizikai munkától is évtizedekig tiltották. A képzőművészet érdekelte, a Magyar Képzőművészeti Főiskola esti tagozatán és a József Attila Szabadegyetemen tanult művészettörténetet, irodalmat, filozófiát, nyelveket, de igazából mindig autodidaktának mondta magát. „55 évig éltem betegségtudatban, majd megtanultam betegség, fájdalom és szenvedés nélkül élni. Hatalmas szenvedéllyel és akaraterővel vetettem rá magam minden olyan tanításra, amely az emberi test és elme fejlesztésével foglalkozott. A tenyérjóslástól a kézrátételen keresztül a csillagászatig, az összes elérhető keleti-nyugati szellemi és fizikai mozgáskultúrát kipróbáltam" – vallotta önéletrajzában.

1995-ben alapította meg az általa kidolgozott módszert népszerűsítő civilszervezetet, az Etka Jóga Nemzetközi Egyesületet, amely 2001-ben nonprofit szervezetté vált. Követőivel, munkatársaival kialakított egy olyan oktatási rendszert, „amellyel ötvözve bármely más oktatás, akár fizikai vagy szellemi, sokszorosan felfokozottabb hatással éri el eredményeit".

„Ne rongáljuk a testünket és a működését! Lélegezzünk úgy, ahogy kell, cseréljük jól a levegőt, hagyjuk a vérkeringést, a légzést szabadon áramlani, ne gátoljuk, és akkor élni fogunk, nem hatalmasodik el a betegség rajtunk. Ha nem pang a véráram, tiszta a forrás, nem jön elő a betegség" – hirdette Etka anyó, aki az elmúlt évtizedekben városképi jelentőségű figurája lett Szegednek. Sokan szerették, tisztelték, követték a módszerét, és példaképüknek tekintették. Mások megmosolyogták, amikor jóval túl a nyolcvanon is görkorcsolyázott, spárgázott, fejen állt, vagy épp a Vágtázó Halottkémekre zenés tornát adott elő a Széchenyi téren. Szebeni András fotóművész nevezetes albumában még művészi (fél)aktra is vállalkozott. „A cél nem volt más, mint  rávilágítani arra: attól, hogy az ember öregszik, nem feltétlenül kell, hogy tönkremenjen a teste" – nyilatkozta a meghökkenést keltő szereplésről.

„Csak egy kívánságom van, hogy aki a közelembe kerül, vegye észre, hogy a csoda nem messze van, és nemcsak a másik ember csodálatos, hanem ő maga is. Hogy megtalálja mindenki önmagában ezt a csodát, hogy tudjon alkalmazkodni ehhez a közeghez, amelybe beleszülettünk, és tudjon benne élni frissen, üdén, kiegyensúlyozottan" – fogalmazta meg hitvallását néhány évvel ezelőtt lapunkban. 

Olvasóink írták

 • 12. Lutetia 2013. április 03. 19:34
  „Nyugodjék békében. Kiemelkedő egyéniség volt.”
 • 11. 80sFan 2013. április 01. 17:18
  „R.I.P. Etka anyó! Csodás dolgot csináltál.”
 • 10. CID 2013. április 01. 16:35
  „9. abban, szinte biztos lehetsz, hogy fogsz;)”
 • 9. szi201247 2013. április 01. 11:40
  „Úgy tudom ő is súlyos betegséggel küszködött hosszú éveken keresztül, mikor találkozott a jógával. Szorgalmas gyakorlással, és nagy akarattal érte el eredményeit. Onnan szép a győzelem! Számomra ez is egy példa arra, hogy mennyit ér az akarat és a szorgalom. Sajnálhatják akik nem voltak a tanítványai között. A gyakorlatokon kívül aranyat ért a vele való beszélgetés is. Más csoportokba is jártam, de az ő jógája állt hozzám legközelebb. Sokan tanulhatnának tőle. Én is azt remélem, hogy találkozunk még vele.
  Nyugodjon békében!”
 • 8. mazsolaszolo 2013. április 01. 10:14
  „" S honnan jössz te, lélek...
  Mely csak e föld gőz-körében
  Vetve lángot, addig fénylel,
  Amig éppen áthaladsz;
  Bölcsőd és sirod homály.
  Akkor lobbanál-e föl csak
  Az állatban, s véle múlsz el?...
  Vagy jövél a végtelenből
  Ismeretlen, hosszu pályán,
  S visszatérsz azon megint?...
  Oh, ha nem volt, és ha nincs
  E parányi csillogáson
  Innen és túl folytatás:
  Mily rövid az élet! -"

  (Arany János: Honnan és hová? - részlet)

  Drága Etka anyó, nyugodj békében.”
 • 7. Kovimi31 2013. április 01. 08:22
  „Nyugodjék békében! Szép, értelemmel teli élete volt. Sokan köszönhetnek neki nagyon sokat. Én hiszek a reinkarnációban. Talán visszajön hozzánk más alakban, és folytatja, amit egész életében csinált: másokon segített.”
 • 6. jozko 2013. március 31. 22:18
  „Sőt - tisztelettel szólva- az angyalokat is jógázni tanítja.

  Nyugodjék békében, nem élt hiába!”
 • 5. vasi 2013. március 31. 20:36
  „Isten nyugtassa!
  Sajnos csak a tévében és az interneten láttam, de csodálatos teremtésnek tűnt. És csak a kora alapján mondható el, hogy idős volt, egyébként örök fiatal.
  Szép a cím: ... a mennyekben jógázik... Igen, bizonyára ott folytatja az életét.”
 • 4. vmagdi 2013. március 31. 20:31
  „angyal lett. Személyesen is ismertem, de fantasztikus ember volt. Nyugodjék békében”
 • 3. galuska 2013. március 31. 20:23
  „Volt szerencsém személyesen ismerni, fantasztikus ember volt ! Az angyalok legyenek veled Etka Anyó !”
 • 2. TUTI 2013. március 31. 20:18
  „Nyugodjon békében!!!”
 • 1. Horton 2013. március 31. 20:07
  „Nyugodj békében...:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavadult házinyúl él Algyőn

December óta a faluképhez tartozik Algyőn az a vörhenyes-tarka házinyúl, amely a Kastélykert utca és a Géza utca kereszteződésénél lévő parkban lakik. Tovább olvasom