Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Már a spájzban a bioenergia

Zöldáramot fejlesztenek Klárafalván. A bioenergia már a spájzban van – legalábbis a kapuk előtt. A régióban egyre-másra alakulnak a megújuló alternatív energiafajták hasznosításával foglalkozó cégek.
A búzaszalma is kitűnően hasznosítható megújuló energiaforrásként. Fotó: Gyenes Kálmán
A dél-alföldi régióban a klárafalvi Németh Toll Kft. tart az egyik legelőrehaladottabb stádiumban a bioenergia-létrehozásban. – Együttműködünk a Szegedi Tudományegyetemmel. Amit a kutatók laboratóriumban kidolgoznak, mi Klárafalván félüzemi körülmények között kipróbáljuk, s ami beválik, azt nagyüzemileg is hasznosítjuk. A lehető legszorosabb kapcsolat van tehát a kutatás és hasznosítás között – mondja Németh Sándor, a kft. tulajdonosa. A klárafalvi bioenergia-üzem nemsokára indul. A növényi alapanyagból, illetve sertés-hígtrágyából fejlesztett biogázt elektromos árammá, „zöldárammá" alakítják, az bekerül az országos elektromos hálózatba, s hasznosul. A szintén keletkező hőt maga az üzem hasznosítja. A biogáztermeléshez kellő növényi anyagokat a klárafalvi és környékbeli termelők állítják elő.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy a dél-alföldi régióban elterjedjenek a klárafalvihoz hasonló bioenergia-üzemek? – Elsősorban politika-, törvényhozásfüggő a dolog – mondja Németh Sándor. Attól függ, milyen gyorsan jutnak hozzá támogatásokhoz az üzemek, és az alapanyagot termelők. Megfelelő tőkeerő kell hozzá, ez már sok helyen jelen van, a szakmai hátteret az egyetem biztosítja.


Kender, repce – szén helyett

Közvetlenül fűtésre is fölhasználható a legtöbb termesztett növény. A leggazdaságosabb a pellet, azaz növényi anyagok ledarált préselvénye. Olajos magvakból, például napraforgóból, repcéből feketeszénnel egyenlő fűtőértékű pellet nyerhető, a benne lévő olaj pedig dízelmotorok hajtóanyaga. A többi növényből – többek közt a kukorica, búza minden részéből, a szártól illetve szalmától a termésig – előállított pellet fűtőértéke a barnaszénnel azonos. A kender előtt is óriási lehetőségek vannak – és például Mártélyon, Szegváron sokan foglalkoznak ezzel a növénnyel. A kender nagyon szárazságtűrő, az éghajlatváltozást jól bírja. Egy hektárnyi területen termelt kenderkóróval egy vállalkozó két téli hónapon át fűtötte üzemcsarnokát s óriási magánházát. A kender ez évtől már támogatott energianövény: a terület alapú támogatáson túlmenően kiegészítő nemzeti támogatást is kap, aki ezzel foglalkozik.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállításrendezők nagy álma

Milliárdos festményeket foghatnak kezükben, mégsem ezt tartják a legkülönlegesebbnek munkájukban a… Tovább olvasom