Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Már az általános iskolások is interneteznek

Az általános iskolások is egyre többet interneteznek. Gyorsan és szinte bármit megtanulnak a géphasználattal kapcsolatban. Ennek viszont negatív oldala is van: korán találkoznak a szexuális vagy erőszakos tartalmakkal is.
„Sziasztok! Pörgős csaj vagyok, aki nagyon szereti az életet: pasi, bulik, pia és persze a haverok! 15 éves leszek"! „14 éves múltam... jelenleg nincs pasim!" Ilyen és hasonló üzenetekkel van tele egy hazai, fiataloknak készülő párkereső oldal. Már az általános iskolások is egyre többet használják az internetet. Ám talán nem véletlen, hogy Bill Gates lánya is csupán naponta 45 percet tölthet a számítógép előtt. A 10 éves Jennifer csak internetezéshez és a házi feladatok elkészítéséhez használhatja a gépet. Megnéztük, milyen oldalakat ismernek és használnak a szegedi általános iskolások, s hogy milyen stratégiát követnek szüleik, hogy megóvják őket a káros tartalmaktól.

Az Arany János Általános Iskola ötödikesei minden informatikaóra végén kapnak tíz percet, hogy internetezzenek, de tanári felügyelet mellett. – Mindenki akkor klikkel, amikor én mondom – figyelmeztet Anikó néni elővigyázatosan, hiszen előfordult már, hogy kisdiákjai ezt kiáltották neki: „Tanár néni, valami csúnya jött be!".

– Ki ismeri a Google keresőprogramot? – tudakolja a tanárnő, és mindegyik kéz a magasba lendül. S a kérdésre, hogy mit lehet vele keresni, elsőként a képeket említik. Főként tanulmányi kirándulásokhoz, kötelező irodalom olvasásához használják a világhálót. Legalábbis az iskolában.

A szülő ellenőrizhet

A Microsoft új operációs rendszere, a Windows Vista már speciális lehetőséget biztosít a szülőknek, hogy ellenőrizzék gyermekeik internethasználati szokásait: egy program segítségével figyelemmel követhetik, milyen weboldalakat látogatnak és milyen chatfórumot keresnek fel a lurkók.

Tóth Patrik otthon is netezik, naponta olyan két és fél órát. A kérdésre, hogy lecke előtt vagy után teszi ezt, mosolyogva válaszol: „a legjobb, ha helyette". Kedvencei a freemail, az iwiw és az internetes játékok, főként a „horror", csakúgy, mint a mellette ülő Tanács Gábornak, aki már másodikos kora óta tanul informatikát. Míg a tanárnővel beszélgetünk, a gyerekek szabad kezet kapnak – a fiúk többsége meg is kezdi a szörnyszülöttek irtását, a lányok pedig egy-egy divat- vagy közösségi oldal közül választanak.

Egy másik szegedi iskolában tanul a tizenkét éves Németh László, aki szintén kedveli ezeket az oldalakat, de figyelme már másfelé is irányul. – Csomó erotikus tartalmú képbe, hirdetésbe akad az ember, még ha nem is keresi. A barátaimmal pedig néha meg is nézünk egy-egy ilyen oldalt. Az a poén, hogy botlottunk már ismerős, korunkbeli lány fotóiba – meséli.
Édesapja, Csaba pont emiatt elővigyázatos: – Otthon én vagyok a „rendszergazda". Belépek a fiam kódjával és végignézem, milyen oldalakat látogatott meg. Nem tudom megvédeni teljesen a káros hatásoktól, ráadásul ha itthon bármit megtiltok, beül bármelyik internetkávézóba. Így nekem nem is az a bajom, ha pornóoldalakat nézeget, inkább az a kérdés, milyeneket – mondja.

R. T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú hétvégére megtelt a megyeszékhely

A tegnapi szabad pénteken nagy volt a mozgolódás a belvárosban. A szegediek kihasználták a szép… Tovább olvasom