Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Már az egyetemen is van sportorvos: hallgatókat és a vízilabda-utánpótláscsapatot szűrik most a rendelőben

Szeged - Szeptember óta az egyetemen is működik sportorvosi rendelés. Ez ugyan nem tehermentesíti az igazolásokat kiadó városi sportorvoslást, ugyanis teljesen más profillal működik, de jelentős fejlődést hozhat ezen a területen a prevencióban és a tudományos munkában is.
Két éve hozták létre a Szegedi Tudományegyetem Sportorvostani Tanszékét, amelynek szeptember óta rendelője is működik, vagyis az elméleti képzés immár gyakorlati helyet is kapott.

– Sportorvostant korábban nem is tanultak az orvostanhallgatók, erre mindössze négy éve van lehetőségük. Két évig csupán oktattuk ezt a tárgyat, ezt követően alakult meg a tanszék – mesélt a kezdetekről Török László, az SZTE Sportorvostani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. Az idei tanévben pedig újabb nagy lépést tettek előre: bár egyelőre csak heti egy napon, de elkezdődött a sportorvosi rendelés is a traumatológiai klinikán, ahol a gyakorlatot is megszerezhetik a kurzust felvevő hallgatók.

– Szeptemberben igyekeztünk minél több egyetemistát megszólítani, és kitöltetni velük egy kérdőívet a sportolással összefüggő egészségügyi kockázatukra vonatkozóan – mesélt eddigi munkájukról Mikulán Rita sportorvos, a tanszék adjunktusa. – Az ebbe a rizikócsoportba tartozó fiatalokat igyekeztünk feltérképezni, hiszen sokan sportolnak úgy, hogy nem is tudnak róla: ezzel akár veszélyeztethetik is az egészségüket. A napokban kezdtük el behívni a rendelőbe azokat, akiket a kérdőívek alapján kiszűrtünk.
Dajcs Trisztán Sámuel versenytáncos tanácsadásra érkezett a sportorvosi rendelésre. Mikulán Rita és Sasi Viktor az adatokat értékeli. Fotó: Török János
Dajcs Trisztán Sámuel versenytáncos tanácsadásra érkezett a sportorvosi rendelésre. Mikulán Rita és Sasi Viktor az adatokat értékeli. Fotó: Török János

A közel ezer érintett egyetemista mellett az egyetemi sportorvosi rendelésen elkezdték a városi vízilabda-utánpótláscsapat szűrővizsgálatát is, amely a klasszikus sportorvosi vizsgálatnál lényegesen részletesebb: pszichológiai, mozgásszervi és kardiológiai ellenőrzést is magában foglal.

– A sportolók sokszor nem panaszkodnak: kisebb fájdalmakkal is tovább edzenek. Ezzel azonban akár nagyobb bajt is okozhatnak, hiszen a kezeletlen sérülések súlyosabbá válhatnak – magyarázta Török László. Ezen a rendelésen sportorvosi beállítottságú team szűri ki ezeket a problémákat: a traumatológus Török László mellett Sasi Viktor kardiológus és Kómár Réka pszichológus foglalkozik velük. A klinikai háttérnek köszönhetően pedig a szakorvosi vizsgálatok is jóval gyorsabban elérhetővé válnak, mint egy egyszerű sportorvosi beutalóval.

A klinikai rendelést szeretnék a közeljövőben heti háromnaposra kiterjeszteni, hogy a profilt tovább bővíthessék versenysportolók számára működtetett életmód- tanácsadással. A rendelés mindezek mellett tudományos célokat is szolgál, hiszen jelentős adatbázist hoznak majd létre a különböző vizsgálatok alapján.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végignézték, ahogy porig ég a házuk Zsombón: a család már aludt, a munkából hazatérő családfő menekítette ki őket

Végignézték, ahogy porig ég a házuk Zsombón: a család már aludt, a munkából hazatérő családfő menekítette ki őket
Karácsony előtt három héttel mindenét elvesztette a zsombói Kabódi család. Házuk fél óra alatt teljesen leégett, a munkából éjszaka hazatérő családfő ébresztette fel és menekítette ki a lángoló épületből a családot. Tovább olvasom