Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Már csak vésztartalék van Szegeden a szezonális oltásból

Szeged - A H1N1 elleni vakcina mellett egyre többen adatják be maguknak a szezonális influenza elleni oltást is – ameddig tehetik. A világ gyártói ugyanis átálltak az új influenza elleni oltások gyártására, idén már nem lesz több a hagyományosból.
A környező országok H1N1-járványairól érkező hírek miatt hirtelen nemcsak az új, de a „hagyományos", szezonális influenza elleni oltásokra is megnőtt az igény itthon. Falus Ferenc, országos tiszti főorvos azonban vasárnap bejelentette, hogy – miután a szezonálisból rendelt mennyiséget elkészítették – minden gyártó átállt a H1N1 elleni védőoltás előállítására. Ez azt jelenti, hogy idén sem a magyar, sem a külföldi gyártók nem készítenek több, szezonális influenza elleni oltást. A rizikócsoportoknak – krónikus betegeknek, 60 éven felülieknek – ingyenes magyar vakcinából 1,3 milliót rendelt a kormány, és 200 ezer készült patikai eladásra.

Csongrád megyébe összesen 54 ezer darab érkezett az „ingyenes", szezonális influenza elleni oltásból, több már nem is jön. 1–2 ezer, vésztartalékként raktározott darab kivételével mindet szétosztották a háziorvosok között, így „ingyenes" oltásból már csak náluk lehet – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetőjétől.

Az általunk megkérdezett szegedi háziorvosok többsége tőlünk hallott róla, hogy nem lesz több a szezonális vakcinából, noha – mint mondják – nagyobb rá az igény, mint a H1N1 ellenire. Egy részük azt mondta, az általuk bespájzolt mennyiség elég lesz a praxisukban élő, rizikócsoportba tartozóknak, másoknál viszont már a készlet végén járnak, pedig még várnak betegeket ingyenes oltásra.

A szegedi patikákban – az átmeneti hiányok után – van még a magyar gyártású Fluval AB-ből, és több külföldi, szezonális influenza elleni oltásból is, 940–2084 forintért. Azt viszont senki sem merte megjósolni, meddig tart ki a készlet, ha kiderül, hogy nem lesz belőle több. Zolnay Kriszta, a Kígyó Patika vezetője azt mondta, a szezonális vakcinákból a tavaly novemberihez képest az elmúlt 2 hétben ötször annyi fogyott. Hozzátette: sajnos az influenzaoltások – bár ugyanaz a funkciójuk – nem helyettesíthetők egymással. Azaz, ha egy háziorvos például fölírja a magyart, nem adhatnak helyette külföldit, ha a magyar elfogyott. Ilyenkor vissza kell menni új receptért a háziorvoshoz, vagy addig járni a patikákat, amíg rá nem bukkannak a vényen szereplő oltóanyagra.

Középiskolás fokon is oltanak a héten

A középiskolásokat is ingyen beoltják a H1N1 ellen – jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter múlt szerdán. A tervek szerint december 18-áig mindenki megkapja a vakcinát. – Nagyjából ugyanannyian vannak, mint az általános iskolás célcsoport, 20 ezren. A 18 év alattiaknál szülői beleegyezés szükséges. Ezeket össze kell gyűjteni, adminisztrálni kell. Az oltóanyag rendelkezésre áll – tájékoztatott Kovács Ferenc, az ÁNTSZ szeged-mórahalmi kistérségi tiszti főorvosa. Szerinte a hét második felében kezdődhet a szervezett oltás – amely a beiratkozott külföldi diákoknak, a tanároknak és az egyéb iskolai dolgozóknak is jár. Feketű Béla, a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola főigazgatója elmondta: tegnap már osztották a szülők aláírására váró nyilatkozatokat a mintegy 2700 diáknak. A fogadtatás vegyes: eddig a tanulók jó egyharmada vélekedett úgy, hogy felveszi az oltást – amelyet a pedagógusok közül sokan már meg is kaptak.

Olvasóink írták

 • 4. bélás 2009. december 03. 13:34
  „Basszus akkor rohanok, nehogy valamelyik családtagom beadassa még a végén magának.
  Szinte gyilkolnak érte az emberek”
 • 3. macs 2009. november 17. 20:58
  „Nem értem az aggodalmat. Eddig csak keveseknek kellett az oltóanyag.”
 • 2. klj_54 2009. november 17. 09:47
  „Nem gond, a baloldaliaknak jut.
  Majd ha Viktor kiadja az engedélyt, akkor jelentkezik a jobboldal is az oltásért...”
 • 1. Roxy08 2009. november 17. 09:36
  „Hú...., de szenvednek! Megy a marketing gőzerővel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőtlenítő és pletyka Brüsszelben

Megújulnak hazánkban az iskolák, épülnek az utak. A csillagos projekttáblák ellenére még mindig kevesen tudják: mindehhez az Unió ad támogatást. Tovább olvasom