Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Már dolgozik az új MRI-készülék

A tervezettnél két héttel korábban beállították az új MRI-készüléket az új klinikán, így vasárnap óta már ezzel vizsgálják a betegeket – igaz, még csak próbaüzemben. A hét második felétől azonban már az előjegyzést is elkezdik felvenni, a feltorlódott vizsgálatokat pedig vasárnapi munkával igyekeznek ledolgozni.
Harmadik napja már az új készülékkel vizsgálják a betegeket. Fotó: Schmidt Andrea
Vasárnap óta működik az új MRI-készülék az Euromedic Diagnostics Szeged Kft.-ben, melyet a korábbi, hatéves műszer helyére hoztak a cég vezetői. Február 16-án végezték el a régi berendezéssel az utolsó vizsgálatot. Azóta az új klinika alagsorában működő diagnosztikai központban nem végeztek mágneses rezonanciás vizsgálatot, a sürgős eseteket Kecskemétre irányították. A tervek szerint a hónap végéig tartott volna, hogy az új gépet beállítsák, valamint a vizsgálóhelyiséget felújítsák, ám a városvezetés és az országgyűlési képviselők kérésére a munkálatokat felgyorsították, és 6 hét helyett 4 hét és 2 nap alatt mindennel elkészültek.

– Jelenleg a szokásosnál lassabb ütemben folynak a vizsgálatok, hiszen az asszisztensek most tanulják a gép kezelését, és most folyik az új mérési paraméterek beállítása – mondta el Kardos Lilla igazgató. – Délelőtt óránként egy, délután két beteget vizsgálunk, csütörtöktől azonban a délutáni időpontokra már megpróbáljuk húszpercenként behívni a pácienseket. Körülbelül két hétig tart majd, mire be tudunk állni a szokásos ritmusra.

Az előjegyzést ebben a tanulási időszakban még nem indították el, néhány nap múlva lehet csak jelentkezni a jövő heti időpontokért. Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy Kecskemétre csak nagyon kevesen mentek el, valószínűleg rövid idő alatt több hetesre nő majd a várólista. A felhalmozódott vizsgálati igény miatt a diagnosztikai központban április közepéig vasárnap is fogadják majd a betegeket.


Zenélő műszer

Az új MRI-vel a korábbinál sokkal többfajta vizsgálatot tudnak elvégezni, ráadásul a jobb képminőségnek köszönhetően több kóros elváltozást is fel tudnak fedezni a szakemberek. A nagyobb mágneses térerő miatt ez a berendezés a réginél valamivel zajosabb, ezért a betegek vizsgálat közben zenét hallgathatnak, ami elnyomja a műszer zúgását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Klára és a pult

Sándor Klára, az SZDSZ–MSZP szegedi jelöltje a Klauzál téren és a mórahalmi vásárban… Tovább olvasom