Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Már ébresztgetik Grétát a gyermekklinikán

Szeged - Továbbra is a szegedi gyermekklinika intenzív osztályán fekszik a hétfői hódmezővásárhelyi balesetben megsérült két és fél éves kislány, de már nem altatják. Gréta állapotáról az édesapja beszélt, aki elmondta azt is: lánya öve be volt kapcsolva.
Már nem altatják, de még mindig a szegedi gyermekklinika intenzív osztályán ápolják a két és fél éves Kovács Grétát, aki hétfőn sérült meg egy közúti balesetben Vásárhely határában. Megírtuk: a kislány az anyósülésen utazott gyermekülésben az édesanyja mellett. A biztonsági öv kapcsolójával kezdett babrálni, az anya a gyerek keze után nyúlt, az autó megcsúszott, a nő nem tudta egyenesbe hozni a kocsit, és frontálisan ütközött egy terepjáróval. A két sofőr súlyosan megsérült, a kislányt újra kellett éleszteni.

Tegnap Gréta édesapja, Kovács Krisztián lapunknak elismételte, amit hétfőn az anya mondott: a kislány nem kapcsolta ki az övet, csak hozzányúlt. Megerősítette azt is, hogy Gréta menetirányban ült a gyermekülésben, ők azonban azt hitték, ez így szabályos.

Az édesapa tegnap a gyermekklinikán beszélgetett velünk. Kislányához egyesével mehettek be a láthatóan nagyon aggódó családtagok. Nagymamája úgy fogalmazott, Gréta a család szeme fénye. A kislány állapota a rokonok tájékoztatása szerint továbbra is stabil, édesapja hangjára tegnap már próbálta kinyitni a szemét.

Gréta édesapja hangjára már próbálja kinyitni a szemét. Fotó: Schmidt Andrea
Gréta édesapja hangjára már próbálja kinyitni a szemét.
Fotó: Schmidt Andrea

A rokonok ingáznak a gyermekklinika és a traumatológiai klinika között, ahol az édesanya, Izabella fekszik. Ő egyébként már jobban van, de lehet, hogy vár még rá egy műtét.

Krisztiánnak és Izabellának Gréta az egyetlen gyermeke. Az apa naponta néhány órát tölt a szeretteinél a kórházban, de nem hagyta abba a munkát a vásárhelyi porcelángyárban sem, azt mondta, könnyebb úgy elviselni a várakozást, ha dolgozik közben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. szamika 2009. február 25. 11:26
  „akármilyen idős egy gyermek,ha baj van vele---beteg vagy sérült, az ember szive majd megszakad.az én kislányom 7 éves. ---szoritok neked kisbogár,hogy mihamarabb felépülj.”
 • 21. _palla_ 2009. február 19. 14:51
  „Úgy gondolom, most már teljesen felesleges bárkit is hibáztatni, főleg olyan hangnemben, mint itt egyesek. Ha hibázott is, ezt nem érdemelte büntetésként - mielőbbi gyógyulást!”
 • 20. flexsnake 2009. február 19. 12:41
  „új fogalom a láthatáron? Mondom én hogy létezik önvédelemből elkövetett nemi erőszak is :)
  Én mindig azt hittem hogy amikor az ember vezet akkor nem kapkod és nem hadonászik. Nem kézigránáttal játszott, ráért volna akkor visszakapcsolni ha kikapcsolta. Szépen megáll és bekapcsolja.
  El sem tudom képzelni hogy mi történt volna ha a rádiót kell átkapcsolni vagy esetleg olyan bonyolult művelet mint a visszapillantó tükör használata. Nekem két kezem van, két szemem, egyikkel még vezetés közben is képes vagyok írni, sőt még olvasni is tudok. Valahogy mégsem okozok balesetet.
  Gyógyuljanak meg, ne maradjon nyoma, de vonják felelőségre a baleset okozóját mert egy szembe lévő autóban is ült valaki. Vagy az hogy megsérült, mentesíti őt ez alól? Nem hiszem.”
 • 19. Giga 2009. február 19. 12:08
  „Férfi létemre a sírás kerülget amikor erről a csöpp kislányról olvasok. (Pont ilyen idős az én lányom is, lehet ezrét).

  Gyógyúlj meg kiscsillag nagyon-nagyon hamar!!!!! És persze minden érintett!!!!!”
 • 18. blacky-lady 2009. február 19. 11:49
  „Bocsi, Andikaa! Két kategóriát kevertél, de tudom mire gondolsz: ez a fogalom a "kiskorú gondatlan veszélyeztetése", a másik "a testi sértés"- az egyéb dolog.De értelek, és egyetértek. A KRESZ nem tudása azonban nem ment a felelősség alól..sajnos.”
 • 17. frsbegbie 2009. február 19. 11:15
  „Megesik hogy gondatlansagbol elkovetett sulyos testi sertesest elnyered melto buntetesed , megy Magyarorszagon is. Bezzeg jobb orszagokban ennek semmi kovetkezmenye...”
 • 16. Andikaa 2009. február 19. 10:01
  „Naon sajnálom őket,h ezt történt,az anyuka csak jót akart,de attól félek,h nehogy ő húzz a rövidebbet,h gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértésért még eljárás induljon,mert Mo-n már minden megesik...”
 • 15. No.6-Sy 2009. február 19. 09:49
  „Azt szokták mondani, hogy a "törvény nem ismerete nem mentesít annak következményei alól". Apuka/anyuka nem tudta, hogy hogyan kell helyesen használni az autóban a gyerekülést? És miért nem azzal kezdte, amikor a szeme fényét beültette a kocsiba, hogy megnézte a helyes használatot?

  Ha a gyerek a biztonsági öv kapcsolójával játszik, az nem jelenti azt rögtön, hogy biztos ki fogja kapcsolni magát...és ha igen, az sem baj. Olyankor kiáll az ember a sáv szélére, visszaköti a gyereket és szépen elmagyarázza, hogy ezt nem tesszük, mert veszélyes. Persze, ez csak akkor ér valamit, ha mi is be vagyunk kötve. A gyerek elég rosszul veszi azt, ha a szülő bort iszik és vizet prédikál.”
 • 14. frsbegbie 2009. február 18. 23:41
  „Teljesen egyetertek a hatos hozzaszoloval.
  En majdnem meghaltam a sajat felelotlensegem miatt, CSAK EN vagyok a hibas az autobalesetem miatt. Hala a sorsnak senki mas nem serult a balesetben meg csak picit sem.

  Amit ebbol a cikkbol talan jobban hianyolok az a vetlen sofor tortenete. Ugy fest hogy o nagyonis le van ejtve. (egy- ket ember megemliti a hozzaszolasaiban)”
 • 13. Martynko 2009. február 18. 23:37
  „Ja es mielott mindenki okoskodna a trabantba es a skodaban volt gyermekules mert meg a biztosnagi ovre sem emlekszem hogy hatul jart volna.”
 • 12. Martynko 2009. február 18. 23:35
  „Gyogyuljon meg a kis Greta es termeszetsen az edesanya is es a vetlen sofor is. Sajnos a gyerekek hajlamosak erre, s az anya teljesen helyesen reagaét hogy meg akarta akadalyozni.
  En meg az amerakiai nem 2 hanem nehol 4 es 6 savos autopalyan is lealltam ha a gyerekem szorakozott a biztonsagi ovvel. Nem szabad eselyt adni.. persze sokszor nehez, de olyankor valamivel muszaj lekotni a gyerkoc figyelmet...

  Ezt nem tudom hogy van de elso ulesen ulhet gyerek ?”
 • 11. Egy_a_sok_közül... 2009. február 18. 21:34
  „Meg fog gyógyulni, hiszen Túri professzor klinikáján minden gyermek meggyógyul, a legjobb kezekben van, ezt tapasztalatból mondom...”
 • 10. Egy_a_sok_közül... 2009. február 18. 21:28
  „Mielőbbi teljes felgyógyulást Picike!”
 • 9. allegro 2009. február 18. 19:44
  „Gyógyulj pici lány! Mosolyogj és szaladj mihamarabb! : )))))
  Jobbulást édesanyádnak és a vétlen sofőrnek is. Perszehogy édesanyád is jót akart.
  Apróságokból milyen nagy baj tud lenni -könnyű azt mondani, hogy álljon félre addig, nem is mindig olyan könnyű megtenni és ki teszi meg azon kívül, ha nincs más választása.
  remélem mindenkinek tanulságos, a vezetésnél minden pillanatban ott kell lenni. Ezt várjuk el másoktól, a szembejövőktől is, és így kell tenni magunknak is, mert ők is ebben bízhatnak csak.És saját épségünket is így óvhatjuk meg. minden mást el lehet halasztani..de csak egy életünk van. Mindannyian azt kívánjuk, legyen hosszú és boldog és egészséges. A tiéd is kedves Grétike!”
 • 8. Én2 2009. február 18. 19:06
  „Mielőbi gyógyulást kívánok a Picikének, és meg is fog gyógyulni teljesen!”
 • 7. karlvonbanhoff 2009. február 18. 17:42
  „5. hozzászólás yuhvan 2009.02.18. 17:28

  http://totalcar.hu/magazin/kozelet/gyerekules/
  "A most érvényes KRESZ szabály szerint a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

  Egy picit kereshetted volna még,és akkor rájönnél,hogy mi a tuti......”
 • 6. sucre 2009. február 18. 17:42
  „1. Mi az, hogy a rendőrök sem tudják jól??? KRESZ írja elő: A gyereket csak a menetiránynak háttal, csak biztonsági gyermekülésben lehet szállítani és csak akkor, ha légzsák nincs, vagy ha van, kikapcsolható.
  2. Akinek jogosítványa van, az ne mondja azt, hogy azt hittem, hogy így kell utaztatni, kedves Apuka!
  3. Ha valami probléma van, akkor megállok, elintézem a dolgot, és úgy megyek tovább! Hiszen a biztonság a legfonotsabb!
  4. Mindenki tudja,hogy az anyósülés a legveszélyesebb hely egy auóban, így talán jobb lenne, ha gyerek nem is ülne ott!

  Tudom, hogy utólag okos az ember, de a közlekedésben előre kell gondolkodni!
  Sajnálom a családot, kemény lecke volt!”
 • 5. yuhvan 2009. február 18. 17:28
  „Miért kell még mindig ezen rágódni, hogy hova rakta szegény asszony a gyerekülést. Már többször utánna néztem a jogszabályokba és nem írja le sehol sem, hogy nem lehet előre tenni a gyerekülést. Annyit ír, hogy elől csak gyerekülésben utazhat a 150 cmnél kisebb gyerek.
  Jobbulást kicsi lány és a felnőtteknek is.”
 • 4. lajosbácsi 2009. február 18. 17:25
  „Gyógyulj meg kiscsillag! te is, és az anyukád is, aki attól akart cak megvédeni, ami történt veletek, nem volt felelőtlen. neki és a bácsinak a másik kocsiban is mielőbbi gyógyulást kívánok”
 • 3. Sebus 2009. február 18. 17:12
  „Felelőtlen szülők!És miért nem lehet a gyereket hátratenni?Miért kell elől utaztatni??Csak a felelőtlen, érettlen emberek teszik előre a gyereket!!!!!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor léphet a gyámhatóság?

Szeged - A gyámhatóság nem tett semmit – nyilatkozta lapunknak a vasárnap öngyilkosságot elkövetett 15 éves szegedi fiú volt nevelőapja. A hatóság felelőssége a delmagyar.hu fórumozóit is élénken foglalkoztatja. Tovább olvasom