Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Már felújították a múzeum előcsarnokát

Bár az átalakítás a tervek szerint halad a szegedi Móra-múzeumban, már elkészült az előcsarnok, de a Rejtett szépségek című nyitó kiállítást a műtárgyak érkezése miatt későbbre, május végére halasztják.
Legjelentősebb szakaszán jutott túl a szegedi Móra-múzeum „látogatóbarát" felújítása, elkészült az előcsarnok átépítése – tájékoztatta Horváth Ferenc megbízott igazgató a helyszínen a fenntartó megyei önkormányzat elnökét, Magyar Annát és egyik alelnökét, Zakar Pétert. Az építők helyreállították az 1896-ban átadott épület tágas előcsarnokát. Az intézményvezetőtől megtudtuk, elkészült a teljes villamoshálózat felújítása, amelyhez több mint negyven éve nem nyúltak. A korszerű világítástechnika lehetővé teszi a kiállítások fényeinek szakszerű beállítását, és hozzákapcsolhatók az információs rendszer plazmatévéi is.

Látványosan megváltozott a főlépcső; kibontották és a lépcsősor alatt helyet kapott a büfé, az egykori Lucs Terem első helyiségében pedig már berendezték a ruhatárat. Fenyőfából készült, sok tükörrel, órával és az ablakok osztását idéző rácsokkal. A tervező, Koczor György építész elmondta, a magas termeket kisebb terekkel tagolta, hogy a berendezés is elférjen, és mégse keltse a rendetlenség látszatát.

A tavaly szeptemberben kezdődött rekonstrukcióra 230 millió forintot fordít a Móra-múzeum uniós pályázatból. Ehhez a 9,3 milliós önrészt a megyei önkormányzat és a korábbi Belügyminisztérium vállalta. Az egész alsó szint átépítése a tervek szerint áprilisban fejeződik be. A május 18-ára meghirdetett átadást azonban csak némi csúszással, május végén tartják meg a közművelődési palotában. A rejtett szépségek című nyitókiállításra Rodin, Gauguin, Toulouse-Lautrec és Renoir alkotásait ugyanis csak a hónap végétől kapja kölcsön a múzeum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom