Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Már izomláza is van a megbénult Norbinak

Bár még csak az első őssejtkezelésen van túl, máris javul az állapota Péntek Norbinak. A deréktól lefelé megbénult szegedi fiú a moszkvai kísérleti eljárásnak köszönhetően már izomlázat érez. Miközben egyre lelkesebb a változásoktól, élete is kezd visszatérni a normális kerékvágásba: egy év kihagyás után például újra iskolába jár.
Péntek Norbi már erősíthet. Fotó: Frank Yvette
Kevesebb mint három hónap telt el azóta, hogy Péntek Norberten elvégezték az első őssejtkezelést Moszkvában. A 17 éves szegedi fiú számára, aki közel két évvel ezelőtt egy autóbalesetben deréktól lefelé megbénult, ez az egyelőre még csak kísérleti stádiumban lévő eljárás volt az egyetlen remény arra, hogy egyszer újból járni tudjon. Családja ezért mindent pénzzé tett, hogy a több tízmillió forintos kezelést ki tudják fizetni, az Alsóvárosért Közhasznú egyesület pedig adományokat gyűjt, hogy ki tudják pótolni a hiányzó összeget.

Mostanra kiderült: valószínűleg a legjobb döntést hozták meg, amikor nem törődve az anyagi nehézségekkel belevágtak ebbe az évekig tartó műtétsorozatba. Norbin ugyanis nagyjából két hete jelentkeztek a javulás első jelei. – Izomlázam van, nem is kicsit – mesélte büszkén. Mindez azt jelenti, hogy az eddig érzéketlen területek „életre keltek". Ezt egyébként a gyógytornásza is megerősítette: a csípő vonaláig már az összes izom működik.

Igaz: meg is vannak rendesen dolgoztatva: Norbi a gyógytornán kívül úszik, órákat tekeri speciális, az izommunkát is mérő szobakerékpárját, melyet nemrég sikerült a szülőknek megvásárolniuk, valamint új hobbijának, a négykerekű motorozásnak is rendszeresen hódol. Ez amellett, hogy a hónapokig tartó bezártság után az első dolgot jelenti, melynek kedvéért hajlandó az utcára menni, gyógyulását is nagyban elősegíti, hiszen az, hogy ülve megtartsa magát a járművön, komoly erőkifejtést igényel.

A fiatal fiú azonban nem csak motorozni jár el otthonról: egy év kihagyás után szeptemberben ismét visszaült az iskolapadba. Hetente kétszer jár az érettségire felkészítő foglalkozásokra. – Nagyon nagy köszönettel tartozunk a Móra szakközépiskolának, hiszen kifejezetten Norbi kedvéért alakították át az órarendet – mesélte az édesanya, Péntek Imréné Ági. – Így most már nem kell az emeletre felcipelnünk a kerekes széket, hiszen a fiam óráit átcsoportosították a földszintre.

Norbi élete tehát kezd visszatérni a baleset előtti kerékvágásba, november közepén pedig újabb kezelésre utazik Oroszországba, melytől most már egyre többet remél a család. – A két őssejtbeültetés ára, amit a kint töltött tíz nap alatt elvégeznek, az egyszázalékos felajánlásokból, illetve a számlára érkezett adományokból már összegyűlt – mondta az édesanya. – Szeretnénk viszont levetetni még egy, speciális mintát, amit akkor használnának fel, ha a mostani kezelésről esetleg bebizonyosodna, hogy mégsem hoz olyan mértékű javulást, mint szerettük volna. Ez újabb 800 ezer forintba kerül, amire egyelőre nincs meg a fedezetünk.
Most tehát ebben kérik az adományozók segítségét. A készpénzfelajánlásokat a Szeged Alsóvárosért Közhasznú Egyesület erre a célra elkülönített számlájára várják, melynek száma: Partiscum 11 Takarékszövetkezet, 57600084-11080958.


Jótékonysági bált rendeznek

Péntek Norbit a kezdetektől támogatja a Szeged Alsóvárosért Közhasznú Egyesület, mely most jótékonysági bált szervez. A rendezvényt október 21-én tartják a Forrás Szállóban, melyre 10 ezer forintért lehet belépőt vásárolni. Érdeklődni a 30/9951-939, a 20/2536-102 vagy a 70/3329-795-ös számokon lehet. Ide várják azoknak a jelentkezését is, akik a tombolasorsolásra tudnának felajánlani bármiféle nyereményt, vagy más egyéb módon támogatnák a bált. Az est bevételét teljes egészében Norbi moszkvai gyógykezelésére fordítják majd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom