Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Már látható az új klinikai tömb mérete

Szeged - Nagy lendületet vett a májusi alapkőletétel óta a szegedi egyetem új klinikai tömbjének építése: már a második szintnél tartanak. A munka 10 százaléka kész, az első részszámlát befogadta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Október végére tervezik a bokrétaünnepet.
Kopácsolnak és zsaluznak az építők, betonkeverő forog, óriásdaru emel súlyos szerkezeteket a magasba: a Szegedi Tudományegyetem új klinikai tömb alapkőletételi ünnepsége, május óta nagyot haladtak az építők. Magasba merednek a vasbeton oszlopok, látszik, milyen hosszú és széles lesz a már meglévő klinikaépülethez illeszkedő kórházi tömb. Az új épületrész második szintjét is elkészítették, a magasság a szemközti kollégiuméhoz illeszkedik. A másik, vagyis az északi oldalon a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) is kinőtt a földből.

– Az ötszintes épület földszintje elkészült, már a magasföldszint falait zsaluzzák, betonozzák. A szerkezetépítést várhatóan ősz végére befejezik – adott pillanatfelvételt az új klinikai tömbről Tapasztó Sándor. A projektmenedzsertől megtudtuk: az építkezés idején folyamatos betegellátást biztosító 410 ágyas épületet modernizálják. A kivitelező tegnap vette birtokba a leendő intenzív osztályt, a következő lépés a központi sterilizáló – mindkettőt bővítik. A felújítás eredményeként központi műtőblokkot alakítanak ki a jelenlegi 6 műtőből és az épülő szárny 8 új műtőjéből.

Az építkezés a második szintnél tart. Fotó: Schmidt Andrea
Az építkezés a második szintnél tart.
Fotó: Schmidt Andrea

Magkórház és SBO

Az évtized egyetemi beruházásának nevezi az új, 265 ágyas klinika építését Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója. Az uniós pénzforrásokból is táplálkozó beruházás alapja a TIOP-program. Így több mint 11 milliárd forintból magkórház születik a Tisza-parton. A korszerű egészségügyi intézmény egyik része a most épülő, 265 ágyas új kórházi szárny, a másik a már működő 410 ágyas klinika modernizálása. Az így létrejövő modern magkórházhoz – a már meglévő klinikaépület másik oldalán – új sürgősségi betegellátó osztályt ragasztanak. Ez az SBO 676 millió forintból születik. A kórházi tömböt a Ferroép Zrt. és az Aktív Kft. konzorciuma építi, az SBO felhúzása a Hunép–Magyar Építők–Strabag–MMK konzorcium feladata.  

– Az építkezés zajjal jár, de a közlekedési útvonalat egyeztettük a közeli lakókkal, illetve palánkkal lezártuk a munkaterületet. Így a kivitelező igyekszik a lehető legkisebb mértékben zavarni a környezetet. Eddig nem érkezett panasz – válaszolt kérdésünkre a projektmenedzser. Tapasztó Sándortól megtudtuk: a magkórház berendezéseinek, műszereinek beszerzése elkezdődött. Például a panelműtő terveit mostanában véglegesítik, hamarosan kezdődhet a gyártás.

– Másik pályázati forrásból származik a klinikaépület másik oldalán elkezdett SBO építése, de az egyetem megpróbálja összehangolni a két beruházást – fogalmazott az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója. Majó Zoltán számokat sorolt: a szegedi egyetem 37 milliárd forint értékű uniós programjának legnagyobb „tortaszelete" a 11 milliárdos új klinikai tömb építése.

Megtudtuk, a beruházás első 10 százalékán túljutott, az NFÜ képviselői a múlt héten jártak Szegeden, jóváhagyták az első részszámlát és az ahhoz kötődő dokumentációt. A szerkezetkész állapot elérését, a bokrétaünnepet október végére tervezik. Így télen a belső építkezésekkel, az elektromos, a víz- és fűtésrendszerrel, illetve a gépészettel foglalkozhatnának a mesterek. A magkórház és az SBO együttes, „integrált" átadása 2013 végére várható.

Olvasóink írták

 • 13. Dema 2012. július 16. 15:33
  „11. macs 2012.07.15. 13:58
  Köszi macs! :D Te mindig igazat szólsz! :D”
 • 12. tol 2012. július 15. 20:03
  „az ember leírja a véleményét és látja, hogy esetleg mások is hasonlóan gondolkodnak, vagy éppenséggel nem - ezt normális körülmények közt egészséges vitának nevezik. A gond akkor van, amikor fizetett provokátorok jól irányzott aknamunkával bezavarnak a becsületes résztvevők életébe. A másik meg a cenzúra, de ez legyen a redakció lelkiismereti kérdése...Sapienti sat.”
 • 11. macs 2012. július 15. 13:58
  „10. Dema,
  akkor Te valaki vagy, hiszen olvastad őket. :-D”
 • 10. Dema 2012. július 15. 11:44
  „Szerintem meg ezzel is csak előre halad a város!
  -
  Persze lehet másképp is gondolkozni! :D
  Ingyenes orvosi ellátás? (miből is milliárdosak olyan sokan a kis hazánkba?)
  Uniós pénzből?
  Az állampolgárok pénzéből!!!???
  Az orvosoknak is, meg a melósoknak is 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8-óra szórakozást is ígér a kormány? Ha nem miért nem? Igaz nálunk, ebben az országban nincsenek melósok, csak diplomás munkanélküliek! Akkor meg minek a fejlesztés. Aki nem fizeti a járulékokat annak nem fog járni az ellátás!? Akkor kinek épül ez a csoda klassz klinika? A dokiknak is jobb lenne, ha maradna a régi rendszerű klinika, mert akkor legalább megmaradna az állásuk! :D Igaz sz@r körülmények között kellene dolgozni, de jobb, mint Kenyába! :D
  Ettől a sok hozzászólástól megint kinevettem magam rendesen! Azt hiszitek rajtatok kívül olvassa ezt valaki?”
 • 9. Együgyű 2012. július 15. 11:33
  „,,Már látható az új klinikai tömb mérete"
  Én személy szerint ennek is örülök
  Az sem érdekel, hogy a régi klinikai tömb is betonból van (komcsi) és az új klinikai tömb is betonból van, lesz!
  Az érdekel, hogy mindkettőben jó és képzett egészségügyiek legyenek, és jó jövedelemért lássák el minden magyar állampolgárt (beteget) lelkiismeretesen. Kiváló legyen mind a két tömb orvosi műszerezettsége is.
  Nehogy csak a gazdag magyaroknak és a környező országok tehetős betegeinek épüljön. Mintha az egészségügy erre orientálódna?
  Örülök annak is, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség, megvalósítja ezt az MSZP elképzelést a városban.
  OFF.”
 • 8. alfoldi 2012. július 15. 01:33
  „Egy beton bunker, ami látszik.

  Minek örülni?

  Ha készen lesz, jobban hasonlít majd egy komor hullaházhoz, mint egy gyógyhelyhez.

  Ennél a szegedi építészek szebbet, hasznosabbat terveztek volna!

  Kár volt budapestit nyertesnek kihozni, hogy a cipősdobozok számát gyarapítsa. Primitív épület!”
 • 7. Bendegúz007 2012. július 14. 18:05
  „4. lukrecia
  A 2000 ágyas klinikával ezt akarta Botka elérni amit leírtál 1 épületben az összes osztályt,de mint tudjuk ez nem sikerült,így marad az osztályok lassú és részleges felújítása.”
 • 6. alfa258 2012. július 14. 17:49
  „maci53: idegosztályra neked van máris sürgősen szükséged, de kár lenne egy szép új épületet berondítani veled! Ezt is kimoderáljátok??”
 • 5. tol 2012. július 14. 16:49
  „biztosan lesz benne oktatáshoz helyiség...”
 • 4. lukrecia 2012. július 14. 15:24
  „igazán akkor lenne racionalitása, ha a régi szárny belklinika, bőr, szemészet stb is mind áttudna költözni. Rendszerben képtelenek vagyunk dolgozni. A régi klinikai épületek, mind mind gazdaságtalaok, óriási rezsiköltséggel működnek. Az új szárny fogadhatta volna őket, ha megfelelő méretűre építik. Na ez ahhoz kicsi lesz.
  A széttagoltság még nagyobb lesz.”
 • 3. maci53 2012. július 14. 14:08
  „Ideg osztály lesz-e,mert Botka bedilizik hogy nélküle készül el.Ő csak nyomja a körforgalmakat...”
 • 2. Mil 2012. július 14. 13:06
  „Lehetne több kép. Már el akartam menni megnézni, hogy áll.”
 • 1. Horthyszobor 2012. július 14. 12:12
  „Tudjuk lesz vagy 30000 agy...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumot kapnak a városok

A szegedi önkormányzattal az államtitkárság még nem egyeztetett, ám lapunkat úgy tájékoztatta: januártól a város működteti a Móra-múzeumot. Tovább olvasom