Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Már látni a drótot a kerítésből

Szeged - 364 katona és 112 közmunkás dolgozik tucatnyi helyszínen a magyar–szerb határon a kerítésépítésen. Az épülő határzár nem hasonlít a korábban bemutatott ideiglenes rendszerre. Információink szerint 1,5-2 méter magas dróthengerek mögé építik majd a nagyobb, 4 méteres kerítést.
Egyelőre csak találgatni lehet, hogyan lesz a szerdán látott, alig 2 méter magas, három sorból álló, gyors telepítésű drótakadályból migránsok tízezreit megállító kerítés. A próbakerítéshez egyáltalán nem hasonlító védelmi rendszer telepítését több helyszínen láttuk tegnap Csongrád megyében.
Ásotthalmon közvetlenül a határátkelő mellett néztük meg, hogyan dolgoznak a katonák és a közmunkások a hétfőn levert betonvasak mellett.

A vezetődrótra felhúzták a pengés drótot, majd azt a közmunkások rögzítették. Megírtuk, a katonák az elmúlt napokban a határvonaltól 2-3 méterre levert acélkarókra először vezetődrótot erősítettek, majd ezen átfűzve feszítették ki a pengékkel ellátott dróthengereket. A Magyarországra érkező külföldiek is láthatják, hogyan épül az ideiglenesnek tervezett határzár.

Katonák és közmunkások húzzák a drótot Ásotthalomnál. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA


Információink szerint az átlagosan 2 méter magas – Mórahalom térségében csak 1,5 méteres – dróthengerek mögé építik meg a korábban bemutatott 4 méteres kerítést, így erősítve meg a védelmet. Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, év eleje óta 107 ezer határsértőt tartóztattak fel a rendőrök. Elismételte, a tervezett 6,5 milliárd forint helyett 9,5 milliárd forint jut kerítés-alapanyagra.

Jelenleg 364 katona és 112 közmunkás dolgozik mintegy 13 helyszínen. A déli biztonsági határzárról a kormányszóvivő elmondta, nemzetbiztonsági okokból további részleteket nem akarnak az építkezésről elárulni.
 A teljes Csongrád megyei, 62 kilométeres magyar–szerb határszakaszon egymással párhuzamosan több helyszínen – Kübekházán, Tiszaszigeten, Röszkén, Mórahalmon és Ásotthalmon – folyik az ideiglenes biztonsági határzár építése.

Korábban írtuk:

A kerítés mintegy 100 méteren készült el közvetlenül a magyar-szerb átkelő mellett Ásotthalomnál. Több közmunkás is azon dolgozik, hogy a NATO drótot a vezető dróthoz rögzítse. A most még csak alig 2 méter magas akadály egyáltalán nem hasonlít arra, amit próbakerítésként mutattak be a sajtónak hetekkel ezelőtt Mórahalomnál. A jelenleg formálódó határzár három kis NATO-drót hengerből áll, ezzel találkoznak először a legálisan és az illegálisan érkező belépők is. Ma a Magyarország táblát szögesdrót választja el Szerbiától.

Katonák és közmunkások húzzák a drótot Ásotthalomnál. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA


További részletek később.

Korábban

A katonák szerda délelőtt elkezdték a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését a magyar-szerb határon az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében - tapasztalta az MTI munkatársa a helyszínen.

A katonák az előző napokban a határvonaltól 2-3 méterre levert acélkarókra először vezetődrótot erősítettek, majd ezen átfűzve feszítették ki a pengékkel ellátott dróthengereket. Az előkészületek alapján három dróthenger kerül egymás fölé.

A munkában a katonák mellett közfoglalkoztatottak is részt vesznek.
A teljes Csongrád megyei, 42 kilométeres magyar-szerb határszakaszon egymással párhuzamosan több helyszínen - Kübekházán, Tiszaszigeten, Röszkén, Mórahalmon és Ásotthalmon - folyik az ideiglenes biztonsági határzár építése. Az egyes helyszíneken a terep rendezését, a dróthengereket tartó acélkarók leverését, illetve a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését végzik.

Orbán Viktor miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaj, ami ellen nem tehetünk semmit

A Szegedi Ifjúsági Napok alighanem a környék leghangosabb rendezvénye, bosszanthatja is azt, aki nem szereti a könnyűzenét. Érdemes lakásvásárlás előtt megnézni a zajtérképet. Tovább olvasom