Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Már megint megszámoltak minket

Szeged - Majdnem ezer diák számolta az utasokat tegnap Szegeden. Mindenkit feljegyeztek. Volt, akivel egy utas a nőkről alkotott elméletét osztotta meg, mástól azt kérdezték: mennyit keres. 2005-ben volt utoljára teljes körű forgalomszámlálás a csongrádi megyeszékhelyen.
Teljes körű, egész napos utasszámlálást végeztek tegnap Szegeden, minden jármű minden fel- és leszálló utasát regisztrálták. Összesen majdnem ezer nappali tagozatos diák számolta az utasokat, egyszerre körülbelül négyszázan dolgoztak. Az elsők a szolgálati járatokkal mentek munkába, így már a hajnali járműveken strigulázni kezdtek. Hasonló felmérést legutóbb 2005-ben végeztek Szegeden.

– Mekkora a legnagyobb utasszám, milyen a kihasználtság, hol kell kapacitást növelni, és hol tudjuk kiváltani a csuklós buszt szólóval – sorolta Draskóczy István, a Tisza Volán helyi közlekedésért felelős divízióigazgatója, mit tudnak meg a felmérésből. Utóbbi például azért nem mindegy a vállalatnak, mert a csuklós busz üzemeltetése drágább. Nemcsak több üzemanyagot igényel és több amortizálódó alkatrésze van, de a „dupla" buszt vezető sofőr magasabb fizetést kap szimplát hajtó társánál.

Tapodi Tünde és Miklóssy Ákos a négyesen körözött és számolt. Fotó: Karnok Csaba
Tapodi Tünde és Miklóssy Ákos a négyesen körözött és számolt.
Fotó: Karnok Csaba

Dózsa Gábor, a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója elsősorban arra kíváncsi, hogyan reagáltak az utasok a 8-as útvonalának meghosszabbítására, az 1-es és a 4-es vonal járműcseréire. A villamos nagyprojektet a mostani felmérés már nem befolyásolja, a tervekbe a 2005-ös számlálás eredményeit kalkulálták.

Egyelőre a 90F-es vezet

A 2005-ös felmérés kimutatta, hogy a Tisza Volán járatai közül a legtöbb utast a 83-as és a 83A-s, a 2-es, valamint a 90F-es busz viszi. Utóbbi a csúcstartó: három éve naponta 12 ezer 300 ember fordult meg rajta. Draskóczy István nem számít jelentős eltérésre, bár leszögezte: a napi utasszám csökken, a csúcsidőszakban utazók száma azonban nem lesz kevesebb.

Háromkor kelt, fél ötkor kezdett dolgozni Bágyi Evelina Laura. A nyolcas trolin utazott – ezzel jár egyébként is. Forgalomszámlálástól független, privát megfigyelése szerint szerdánként a legzsúfoltabb a járat. Ezt azzal magyarázza, hogy mielőtt a Sing-Singben buliznának, a fiatalok elugranak a Tescóba némi alkoholért. Evelinától tegnap néhány utas megkérdezte, hogy biztosan felírta-e őt is, illetve egy idősebb férfi megosztotta vele a szegedi nőkkel kapcsolatos megfigyeléseit (szépek, de negyven fölött kicsit elhagyják magukat). Evelina és barátnője, Dávid Aliz Orsolya különben élvezte a munkát, szerintük „az utasok és a sofőrök is jó fejek voltak".

A négyes villamoson körözött tegnap déltől Tapodi Tünde. Az egyetemistát gyakran megszólították alkalmi útitársai, érdeklődtek például, hogy mennyit keres a forgalomszámlálással. Mi azt kérdeztük tőle, nem fárasztó-e órákon át utazni, de Tünde szerint abban, hogy ül és számol, semmi fárasztó nincs. Tettünk egy kört mi is a villamossal. Egy utas a végállomáson arról elmélkedett: mi történik akkor, ha az összesítéskor a leszállók száma nem egyezik meg a felszállók számával. Újraszámolják?

Nos, nem ezért, de vasárnap tényleg újra számolnak. A közlekedési társaságok ugyanis kíváncsiak a hétvégi forgalomra is. Ez a felmérés azonban már nem lesz teljes körű.

Az adatokat feldolgozó COWI Magyarország Kft. júniusra ígért eredményt.

Olvasóink írták

 • 14. krokodil 2008. április 26. 19:11
  „legyes, talán azért moderálták a hozzászólásod, mert nem tudsz kulturáltan megnyilatkozni. hm?”
 • 13. jimjul 2008. április 26. 16:08
  „Alapvetően szerintem a cikk nem a lányról szól, talán a témával kéne foglalkozni. abszolút egyetértek, hogy azokat a hozzászólásokat szedják ki, amik nem valók id, inkább azon csodálkozom, hogy miert hagytak benne mégis olyat.”
 • 12. Mese 2008. április 26. 15:18
  „:D”
 • 11. legyes 2008. április 26. 12:20
  „moderálva”
 • 10. Amic 2008. április 26. 11:50
  „Jól!XD”
 • 9. Mese 2008. április 25. 19:58
  „moderálva”
 • 8. Sly7 2008. április 25. 19:31
  „Mil és legyes!
  Ha hiszitek, ha nem, másokkal ellentétben én komolyan vettem a munkát... És ne irigykedjetek, hogy aznap csak egy órám van, és simán el tudtam menni! Ja, meg a többieket nem is ismertem, de nem is érdekelt, mert azér mentem oda, hogy PÉNZT KERESSEK. Olyan hihetetlen, hogy vannak kivételek, akik normilisan végzik a munkájukat?? Ennyit erről.”
 • 7. itti 2008. április 25. 18:20
  „"..vannak kis hazugságok,vannak nagy hazugságok,és van a STATISZTIKA."-igy kezdte anno az áruforgalmi tanárunk a stat. tanítását...
  bár gáz,hogy pont akkor csinálták,mikor fél város kerűlgette az utfelujitásokat,2005-ben meg a vizsga időszakban,mikor a 12.esek éretségiztek a többi (középiskolások 3/4.-e)otthon volt,de mindegy..”
 • 6. jimjul 2008. április 25. 16:30
  „Fossil, akkor is eszedbe jut ez, mikor hering módjára utazol hónapokon keresztül, és nem történik semmi? vagy akkor is ez jut eszedbe mikor kiderül, hogy az adónkból mennyi megy el a teljesen veszteséges, teljesen üresjáraton közlekedő eszközök működtetését?? Sokszor számadotokká válunk, de néha azért ennek haszna is van.”
 • 5. FossiL 2008. április 25. 15:48
  „Nem tudom ki hogy van vele, engem borzasztóan idegesített, hogy számadat lettem belőle. Amikor felszálltam, tudtomon kívül számosítottak, de mikor leszálltam szinte forrongtam, hogy engem ne számoljon, ne legyek egy strigula!!”
 • 4. tago 2008. április 25. 12:18
  „Nem írhatnak be kamu adatot, mert elég komoly programmal dolgozzák fel, és egyből kiderül a hiba. Utólag pedig lehet felelősségre vonni a kamusokat.”
 • 3. legyes 2008. április 25. 11:43
  „Gondolom azt élvezte, hogy pletyiztek/ csajoztak egész idő alatt, aztán valami kamu adatot beírt a végén.”
 • 2. Mil 2008. április 25. 11:29
  „Mit élveztél benne? :) Amúgy ilyenkor mi van a tanítással?”
 • 1. Sly7 2008. április 24. 23:10
  „Én voltam ma számolni. Én élveztem!:) Viszont vasárnap is számolnak?? Erre hol lehetett jelentkezni? Csak mert most hallok róla először...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrnap Mórahalmon

Mórahalom - A rendőri munka legfontosabb kellékeivel – például a bilinccsel –… Tovább olvasom