Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Már nagykorú a vadaspark

Igazán őshazájában, Dél-Amerika őserdeiben érezheti magát az a csodás jaguárpár, melynek otthonát gyermeknapon, vasárnap adta át a Szegedi Vadasparkban Botka László polgármester és Veprik Róbert igazgató. Az ötmilliós beruházás felét szponzorok állták.
Igazán őshazájában, Dél-Amerika őserdeiben érezheti magát az a csodás jaguárpár, melynek otthonát gyermeknapon, vasárnap adta át a Szegedi Vadasparkban Botka László polgármester és Veprik Róbert igazgató. Az ötmilliós beruházás felét szponzorok állták. A város is folyamatosan támogatja a régió gyermekei, családjai körében talán legkedveltebb önkormányzati intézményt – s ha turista Szegedre jön, nem hagyja ki a vadasparkot.

A kajmánt is megtámadja

A jaguárnak van a legerősebb állkapcsa a szárazföldi ragadozók között, a szegedi vadasparkban szintén megtalálható hiéna után. Az állkapocserősség nem véletlen: a gyakran vizes-mocsaras élőhelyen tartózkodó nagymacska még a páncélos hüllőt, a kajmánt is megtámadja és legyőzi. S ugyanakkor óvakodnia kell a tizenegy méteresre is megnövő vízikígyótól, az erejét néha túlbecsülni hajlamos anakondától.

A szalagot az eseményen nagy számban megjelent gyerekek vágták át. A két jaguár – az egyik foltos, másikuk koromfekete – nem zavartata magát a tömegtől. Annál is inkább nem, hisz áthallatszik hozzájuk a közelben lévő zöldszárnyú arapapagájok rikácsolása – jó kis hazai hang, gondolhatják a jaguárok; bár állatkertből érkeztek, génjeikben azért megőrződött az arahang fölismerése –, és szintén nem messziről a puma horkantását is feléjük sodorhatja a szél, a selyemmajmocskák sokféle életmegnyilvánulásáról nem is beszélve. Hamisítatlan Dél-Amerika fogja körül őket. A kifutójukban forrás – tövében páfránnyal – táplálta tavacska éppúgy van, mint hegy-völgy; fák állva is, kidőlve is, úgyhogy igazi őserdő. Veprik Róbert igazgató bemutatja az állatokat, Dél-Amerika csúcsragadozóját – a hatalmas szubkontinens táplálékpiramisa most már szabályos kúp – ennél föntebb csak a mennydörgésmadár foglalhatna helyet, mely az indián őslakók szerint jaguárokkal táplálkozik; vadasparki bemutatásának csak az szab gátat, hogy a mitológia világába tartozik.

Ellentétben a jaguárokkal, melyek nagyon is valóságosak. Fiatalok még, a foltos nőstény Németországból, a híres hallei állatkertből érkezett, és nemrég múlt egyéves – a fekete hím a nyíregyházi állatparkból, s mintegy nyolc hónapos. Kifejlett korukat háromévesen érik el, addig még jócskán van idejük nőni – mostani méretük minimum másfélszeresére. Az Afrikában és Ázsiában élő leopárdtól sokkal zömökebb, robusztusabb alkata is megkülönbözteti.

200 ezer látogatót várnak

Az idén elkészül az új főbejárata is a vadasparknak – kell is: tavaly a látogatólétszám elérte a 155 ezret, idén év végére elérheti a 200 ezret –; elkészül az Afrika-ház, melyben krokodil is helyet kap, s országszerte egyedülálló módon rozsomákot és törpe vízilovat is megtekinthetnek az érdeklődők nemsokára. A palicsi állatkerttel közösen, nemzetközi forrásból létesült új oktatóközpont lehetővé teszi a gyerekek környezeti nevelését.

S miként került a vadasparkba a csodálatos nagymacskapár? Már többéves hagyománya van Szegeden, hogy gyermeknapon új létesítménnyel bővül a gyerekek, a családok által talán legkedveltebb önkormányzati létesítmény, a vadaspark. És most, hogy az intézmény betöltötte tizennyolcadik évét, nagykorú lett, került sor az exkluzív jaguárkifutóra – hívta föl a figyelmet Botka László, Szeged polgármestere. Az önkormányzat egyébként három éve fogadta el a vadaspark többéves fejlesztési programját, melynek keretében városi és pályázati források révén, szegedi cégek, magánszemélyek szintén nélkülözhetetlen fölajánlásainak eredményeképpen a Szegedi Vadaspark az ország legdinamikusabban fejlődő állatkertje – túl azon, hogy a legnagyobb alapterületű, és nagykorúsítása ellenére továbbra is a legfiatalabb.

– Anya, apa, gyertek!... Ott a jaguár!... Nem látod? Ott a foltos, ott meg a fekete! Ilyet lőtt a Molnár Gábor a könyvében, az Óriáskígyók földjénben! – mutatja családjának izgatottan egy tíz év körüli kisfiú; a jelek szerint, már kellően tájékozott a dél-amerikai egzotikus irodalomban. A derék szülők csak nehezen veszik észre a nagymacskákat, kivált a feketét, amely éppen árnyékban áll, s a fekete jaguár: árnyék az árnyékban. A foltos pedig – félárnyék a félárnyékban. Hihetetlenül bele tudnak olvadni a környezetbe. Ennek ellenére a jaguárállomány vészesen fogy Dél-Amerika szerte, az őserdőirtás miatt. Az állatkertek – így a vadaspark – tehát nagy szerepet vállalnak a faj megmentésében. Nem lehetetlen: a szegedi jaguárpár egyszer majd szaporodni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénhidrátmentes születésnap

Egy születésnap általában a nagy kajálásról, a tortaevésről szól. A Délmagyarország azonban 97.… Tovább olvasom