Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Már nem kell a püspökségnek a Szentháromság

Már nem kell a püspökségnek a Szentháromság
Méltatlan körülmények között tárolják a Dorozsmai úti volt kemping egyik raktárában Köllő Miklós városi tulajdonban lévő műemlék szobrát, a Szentháromságot. A püspökségnek már nem kell a homokkőbe faragott, rossz állapotú Atya, Fiú és Szentlélek szoboregyüttes, amely közel húsz évig állt a dóm altemplomában. A város csak akkor viszi el a raktárból a szobrot, ha azt előbb restaurálja az egyházmegye.
A Dóm téren ma látható Szentháromság-szobor másolat, amit még Bánvölgyi László szobrász-restaurátor készített 1996 és 2000 között az önkormányzat megbízásából 11 millió forintból. Mielőtt Bánvölgyi újrafaragta volna a szobrot időtállóbb süttői mészkőből, előtte restaurálta a rossz állapotban lévő eredeti Szentháromság-szobrot. Erre azért volt szükség, mert Köllő Miklós 1896-ban felszentelt, homokkőből készült, műemléki védettségű szobráról mintázta az újat. Köllő szobra a dóm altemplomába került a restaurálás után, 1997-ben, míg az új Szentháromságot a Dóm téren állították fel 2000-ben a templom előtt. Mindkét szobor védett műemlék, és a város tulajdona.

Az eredeti és a másolat becsült értéke összesen 60 millió forint az önkormányzat vagyonkatasztere szerint. Köllő szakrális alkotása – azon túl, hogy százhúsz éve a szegedi hívők adományaiból készült – komoly eszmei érték. A millenniumi ünnepségen Desewffy Sándor csanádi püspök szentelte fel.

A dóm felújításakor a Dorozsmai úti volt Napfény kempingbe szállították az altemplomból az eredeti Szentháromság-szobrot. A Szeged–Csanádi Egyházmegye úgy tájékoztatta lapunkat, hogy 2014. április 30-án hivatalos levélben kereste meg az önkormányzatot, hogy a város tulajdonában lévő Szentháromság-szobrot szállítsa el, mert az altemplom felújítási munkálatai miatt a továbbiakban nem tudja biztonságosan tárolni. Az egyházmegye levelében azt írta, várja a javaslatokat a szobor új helyére.
A szegedi várba kerülhet a szobor

A polgármesteri hivatal úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az önkormányzat válaszolt a püspökség levelére. Azt írták, szeretnék, ha a felújított altemplomban maradna a szobor. Tájékoztatásuk szerint a Szentháromság elszállításáról nem tudott a város. A tulajdonos tájékoztatása szerint ha az egyházmegye restaurálja Köllő alkotását, utána elhelyezik a műemlék szobrot a szegedi várban.
Köllő Miklós műemlék szobra 2014-ben a dóm altemplomában. Fotó: Karnok Csaba

Fogas Ottó múzeumigazgatóval folytatott egyeztetés során kiderült, írják, hogy a Móra Ferenc Múzeum nem tudja elhelyezni a szobrot a kőtárában, illetve egyéb múzeumi bemutató területén. A püspökség tájékoztatása szerint nem kaptak választ a levélre, ezért a szobrot a saját költségükön elszállíttatták a volt kemping egyik raktárába, ahol azóta is őrzik. „Köllő Miklós szobra nem kerül vissza a dóm altemplomába. Az, hogy mi lesz az eredeti Szentháromság-szoborral, azt csak a város vezetősége tudja megmondani, tekintettel arra, hogy a város tulajdonában lévő szoborról van szó" – írta lapunknak az egyházmegye, amely idén február 24-én újabb levélben kért javaslatot az önkormányzattól a szobor elhelyezésére, de még nem kapott választ.
 
Már nem kell a püspökségnek a Szentháromság. Fotó: Karnok Csaba(galéria)

Köllő többmázsás szoboregyüttese, amit vélhetően nem szakszerűen szedtek szét, méltatlan körülmények között, egy koszos, szemetes raktárban hever. A szobor nagyon rossz állapotú, a Fiúnak letört a feje, de az Atyánál is találtunk egy törött kezet.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilakoltatta az anyósát

Kilakoltatta az anyósát
Szeged- Elásnám magam, ha a saját anyámat kirakatnám - mondta Tóth Istvánné lánya a testvérének tegnap az asszony kilakoltatásánál. Tovább olvasom