Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Már oltják HPV ellen a hetedikes lányokat

Szeged - Az érintettek közel 90 százaléka igénybe veszi az ingyenes HPV-oltást Csongrád megyében. A hetedikes lányokat az őszi szünet előtti időszakban oltják az iskolákban. A méhnyakrák megelőzését szolgáló vakcináért minden más korosztálynak fizetnie kell, de akár még felnőtt korban is érdemes beadatni.
Szeptember 15-éig kellett nyilatkozniuk a hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött lányok szüleinek, igénylik-e a gyermek számára a HPV-oltást. Az idei az első év, hogy ennek a korosztálynak az országban mindenhol ingyenesen jár ez a vakcina. A méhnyakrák kialakulásának megelőzésére szolgáló oltás egyébként néhány éve még százezer forintos nagyságrendbe került, és bár azóta jelentősen mérséklődött az ára, a most kapható olcsóbb készítmény adagja is 18 ezer forintba kerül akciósan – normál ára 30 ezer forint.

Csongrád megyében az érintettek 87 százaléka igényelte az ingyenes HPV-oltást. – Ez nagyon magas arány, pozitív volt az ezzel kapcsolatos egyéves kampány – fogalmazott Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. Arról nincsenek adatok, hogy a fennmaradó 13 százalék miért utasította vissza ezt a lehetőséget, illetve mennyien vannak közöttük olyanok, akik már korábban beoltatták magukat.

– Olyan megkeresés viszont több is érkezett, hogy nyolcadikosként szeretné valaki térítésmentesen megkapni ezt az oltást – mesélte a tiszti főorvos.

– Erre sajnos nincs lehetőség, hiszen a jogszabályban meghatározták a jogosultak körét. Olyanok viszont igényelhették az ingyenes HPV-oltást, akik ugyan életkorban megfelelnek a kiírásnak, de fogyatékosságuk vagy rossz tanulmányi eredményük miatt nem hetedik osztályba járnak.

A lányok még az őszi szünet előtt megkapják az első oltást iskolájukban, fél év múlva pedig a másodikat. A kampányban csupán két oltást adnak, mert bár eddig három volt javasolt, azóta bebizonyosodott, hogy kettő is elég. Legalábbis ebben a korosztályban.

– Idősebb korban továbbra is a három oltás javasolt, és sok vélekedéssel ellentétben nem is felesleges – mondta Tombácz Zsuzsanna.

– Mivel HPV-vírussal bármikor meg lehet fertőződni egy szexuális együttlét alkalmával, aki tehát nemi életet él, annak javasolt ez az oltás. Természetesen akkor a leghatékonyabb, ha még biztosan nincs a szervezetben ez a vírus, de mivel az oltóanyag a daganatképző hatást gátolja, később is meg tudja akadályozni a méhnyakrák kialakulását.
A hetedikesek egyébként már kaptak egy oltást: szeptemberben hepatitis B ellen szúrták őket az iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornába esett egy személyautó Szatymaznál

A járművet a víz teljesen ellepte, a sofőr nem sérült meg. Tovább olvasom