Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Már vészhelyzet van, de nem fújtak porriadót

Szeged - Csökkent a levegő porkoncentrációja az elmúlt években Szegeden. A szálló por egészségügyi határértéke köbméterenként 75 mikrogramm. Megnéztük, mennyire poros a nagyvárosi levegő.
Csökkent a levegő porszennyezettsége az elmúlt években Szegeden. A néhány százalékos javulás pontos okát nem tudják a szakemberek: a porszennyezettség az időjárástól, az üzemek és a fűtés modernizációjától, valamint a forgalom nagyságától függ. A szálló por egészségügyi határértéke köbméterenként 75 mikrogramm.

– Ezt az arányt nem lehet betartani Szegeden, ahogyan az Európai Unió szinte egyetlen országában sem – tájékoztatott Fischer Zsolt. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője hozzátette: a megyeszékhelyen évente körülbelül 100 napon az egészségügyi határértéket meghaladja a porszennyezettség mértéke.

A nagy forgalmú utak mellett a porszennyezettség is nagyobb. Fotó: Segesvári Csaba
A nagy forgalmú utak mellett a porszennyezettség is nagyobb.
Fotó: Segesvári Csaba

Szeged levegőjében, a Kossuth Lajos sugárúti mérőállomáson például a múlt héten pénteken 8 órakor köbméterenként 63 mikrogramm port mértek. Fischer Zsolt elmondta: ez a mérőállomás „közlekedési jellegű". Ez azt jelenti, hogy a város levegőjének forgalom miatti szennyezettségét méri.

Riasztás

Szegeden idén február 19-étől 21-éig mindhárom napon meghaladta a porszennyezettség mértéke a köbméterenkénti 100 mikrogrammot. Akkor még nem kellett riasztást elrendelni. Szmogriadó esetén a városi tervben szabályozott lépéseket kell végrehajtani. Például korlátozni kell a forgalmat, a lakosságot pedig fel kell szólítani az otthon maradásra. Szegeden még nem volt szmogriadó.

– Télen több por száll a levegőben. Ennek oka, hogy sokan autóval járnak, ráadásul a szilárd tüzelésű fűtés túl sok melléktermékkel jár, s a borús, szélcsendes időben nem tisztul a levegő, ezért nő a szennyezettség – magyarázta a szakember.

A porszennyezés köbméterenkénti 50 mikrogrammos egészségügyi határát a fejlett országokban szinte mindenhol túllépik. Ezért a szálló por küszöbértékét az illetékes minisztériumok az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen – svájci mintára – köbméterenként 75 mikrogrammra változtatták. Ha ennél magasabb a mért adat két egymást követő napon, akkor arról az önkormányzatok kötelesek tájékoztatni a lakosságot. Riasztást kell elrendelni, ha a pormennyiség meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammot két, egymást követő napon, és a meteorológiai előrejelzések szerint nem várható légmozgás. A rendelet heteken belül hatályba lép.

Csökkent a porszennyezettség. DM/DV-grafika
Szegeden csökkent a porszennyezettség. DM-grafika

Panaszok, sokszorozva

Nincs olyan kis mennyiségű szálló por a levegőben, ami ne okoznak problémát az arra érzékenyeknek. Így például az időseknek, a gyerekeknek, a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi problémákkal küszködő embereknek – mondta Vaskövi Éva, az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiénés osztályának vezetője. Hozzátette: a szálló por hatására kialakulhatnak a panaszok, vagy a meglévőket súlyosbíthatja a szennyezettség.

Olvasóink írták

 • 11. joy 2008. szeptember 24. 00:39
  „http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Szeged

  Minden lényeges adat rajta van.

  [10]! Maga nagyon buta.”
 • 10. lESZ EZ MÉG SZENNYEZETTEBB !!! 2008. szeptember 23. 13:23
  „Kellett nekünk a MULTIK UNIÓJA , itt mindent szabad.”
 • 9. Kossuth Lajos sugárúti szerencsétlan lakos 2008. szeptember 23. 12:37
  „Publikálják-e a többi irtózatosan egészségtelen értéket, amely tüdőrákot, COPD-t okoz a környéken lakóknak /43-as út és környéke/?!”
 • 8. Károly 2008. szeptember 23. 12:00
  „A mért adatok publikusak, ahogy már k utalt rá az első hozzászólásban. A pm10 a szálló por:

  http://www.kvvm.hu/olm/station.php?id=23”
 • 7. mfos 2008. szeptember 23. 11:23
  „"A porszennyezés köbméterenkénti 50 mikrogrammos egészségügyi határát a fejlett országokban szinte mindenhol túllépik. Ezért a szálló por küszöbértékét az illetékes minisztériumok az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen - svájci mintára - köbméterenként 75 mikrogrammra változtatták. Ha ennél magasabb a mért adat két egymást követő napon, akkor arról az önkormányzatok kötelesek tájékoztatni a lakosságot."

  ha nem tudjuk tisztítani a levegőt, akkor emeljük a szintet...”
 • 6. Rilyadó 2008. szeptember 23. 09:42
  „Szeretem ezt a riasztásdolgot. Nyáron is, ha 3 nap egymás után 25 fok felett a napi átlaghőmérséklet, akkor hőségriadót kell elrendelni.
  És akkor ? Attól még megdöglünk, jelen esetben meg megfulladunk.”
 • 5. atomboy 2008. szeptember 23. 09:33
  „Fischer Zsolt ur nagyot tevedett. Igenis be lehet tartani, meghozza a jarmuhasznalat korlatozasaval. Tul sok autot feleslegesen mukodtetik a varosban, sokan egyedul kocsikaznak, akadalyozva egymas haladasaban, es ezzel csak ujabb es ujabb port termelnek. Kar, hogy tegnap sokan nem eltek az ingyenes buszozas lehetosegevel, es sokan pattantak feleslegesen plehdobozukba.”
 • 4. Egészséges levegőt követelő 2008. szeptember 23. 09:03
  „A korábban említettek mellett kérjük a mért értékeket publikálni!!!! Tudja meg mindenki, aki a Kossuth Lajos sugárúton közlekedik, hogy milyen veszélynek van kitéve, TARTÓSAN !!!!”
 • 3. Egyetértő! 2008. szeptember 23. 09:00
  „A kép nagyon jó helyen készült, az említett iskola előtt! Kérem mérjenek itt más légkörszennyező parametereket is, amelyek még veszélyesebbek az egészségre!!!! /bármely napszakban, akár éjjel is !!!/”
 • 2. 43-as mellett" Szenvedő" 2008. szeptember 23. 08:53
  „Ne port mérjenek, hanem kipufogógáz koncentrációt a Kossuth Lajos sgt-n, a Rókusi Általános Iskola előtt! Az adatok alapján valószínűleg azonnal be kellene zárni az iskolát, a gyermekek egészségének megőrzése érdekében!!!!!”
 • 1. k 2008. szeptember 23. 06:42
  „http://www.kvvm.hu/olm/

  http://www.idokep.hu/?oldal=legszenny

  Most reggel 6-kor ez az érték 30mikrogrammot mutat, ami szerintük jónak felel meg :(!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi orvos állítólagos műhibái Walesben

Szeged - Walesben azzal vádoltak meg egy „kelet-európai" orvost, a szegedi Zs. Tóth Endrét, hogy 43 esetben téves diagnózist állított fel. Olvassa el a SZTE SZA Klinikai Központ sajtóközleményét és a Wales On Sunday cikkét magyarul! Tovább olvasom