Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mára várható a szén

Elkapkodták a vásárlók az érkező hideg hírére a szenet a napokban a rókusi Tüzép-telepen – új szállítmányt mára ígérnek. Egyébiránt egyre több a vegyes tüzelésű kazán, mely nemcsak gázzal, hanem szénnel és tűzifával is fűthető.
– Amikor bemondta az időjárás-jelentés, hogy jön a szibériai hideg, minden szenünk pillanatok alatt elfogyott. Legalábbis a leginkább keresett lengyel lángborsó és az orosz barnaszén. De mára itt az új szállítmány – mondta tegnap Kása Zsuzsanna, a Casabella Kft. rókusi Tüzép-telepének kiskereskedelmi vezetője. S mennyit visznek az emberek? Vannak, akik „ötmázsáznak", anyagi okok miatt, mások tíz-húsz mázsát vásárolnak; cégek ötven mázsát is elvisznek egyszerre. Öt mázsa szén átlag egy-másfél hétig elég. Eddig háromezer-ötszáz mázsa szén fogyott el a Tüzép-telepen a télen; tűzifából kéthetente 250 mázsa fogy.

– Van egy nénike, rendszeresen megjelenik egy csíkos szatyorral, és úgy viszi a tűzifát – halljuk a kiskereskedelmi vezetőtől. Akad vevő, aki autóval jön, és minden nap elvisz egy csomagtartónyi szenet. És így tovább. A legtöbben családi házas, kertes városrészekből érkeznek; egyébiránt mind több olyan családi ház épül, amelynek tulajdonosa eleve vegyes tüzelésű kazánt szereltet be. Így nemcsak gázzal, hanem tűzifával és szénnel is lehet fűteni.


Árak és tüzelők

Legdrágább a lengyel lángborsó, mázsája 3330 forint, ennek a fűtőértéke a legnagyobb. Legolcsóbb a mázsánként 2490-ba kerülő orosz barnaszén. A tűzifák közül akácot tart a telep: a vastagabb mázsája 1940 forint, fűrészelve ugyanez 2090; a vékonyabb 1790, ebből most csak fűrészelt kapható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom