Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Marad a márciusi tél - szerdától havazhat!

Csongrád megye - Utoljára 1996-ban volt ilyen hideg márciusunk: akkor nem volt 13 foknál melegebb nap a tavasz első hónapjában. A szakember szerint idén áprilisig legfeljebb 15 fokig melegszik az idő. Szerda estétől újabb csapadék jön - akár hó is eshet.
Mínusz 11 fokot is mértek a napokban a Mátrában – nem enged a szorításból a tél. Pedig voltak olyan évek, amikor már ingujjban tűzhettünk kokárdát március közepén.

Grafikonunkból látható: eddig az idei az utóbbi évek leghűvösebb márciusa. 2005-ben már több mint 21 fokban töltöttük a nemzeti ünnepet, de tavaly is majdnem 20 fok volt a hónap végére. Elsején volt a legmelegebb eddig ebben a hónapban: 13,7 fok. A hétfőn mért havi minimum (mínusz 5,4) viszont egyáltalán nem számít kirívónak: 5 éve mínusz 13,2 fokot regisztráltak márciusban.

Asztalos István, a szegedi meteorológiai állomás ügyeletese is azt emelte ki: volt már ennél sokkal hidegebb is. Sok jóval azonban nem kecsegtetett. – 4–5 napig a mostanihoz hasonló marad az időjárás, éjjel mínusz 2–3, nappal legfeljebb 5 fokos hőmérséklettel. Szerda estétől jelentős mennyiségű (15–20 milliméter) csapadék várható – ez lehet hó vagy havas eső is. Hétvégétől lassú felmelegedés kezdődik, de maradnak az éjszakai fagyok. 10 fokos nappali csúcsra csak a jövő hét végén számíthatunk – tájékoztatott. A meteorológus úgy kalkulál: ha minden jól megy, a hónap végére összejöhet a 15 fokos „meleg".

FOTÓ: DM/DV GRAFIKA
DM/DV GRAFIKA

– A hideg a hajtásos kertészetben okozhat gondot, ott fűteni kell a növényekre, a búza viszont mínusz 10 fok körüli hőmérsékletig ki kell, hogy bírja – mondja Szakál Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal földművelésügyi igazgatósága vezetője. – Az elhúzódó belvíz sajnos biztosan kipusztulással fog járni, ahol marad a víz, később láthatnak hozzá a talajmunkákhoz. Régen azt tartották: egy kis belvíz nélkül nincs jó kukoricatermés. Az őszi vetésű gabonák viszont megfulladhatnak, ha sokáig víz alatt maradnak – említette a mezőgazdaság jelenlegi legnagyobb problémáját.

Az állatvilágban a hőmérséklet szélsőséges ingadozása ad okot aggodalomra – hallottuk Bojtos Ferenctől, a szegedi Csemete Természet és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetőjétől. Például az enyhébb napok alatt felébredt kétéltűek most nehezen találnak menedéket a mínuszok elől. A költöző madarak is lassan hazatérnek – az első gólyák már megérkeztek –, a nagy táv alatt felélik tartalékaikat, ám ilyen időben nehezen találnak táplálékot.

Volt már 24 fok is

A leghidegebb nőnapot 1987-ben jegyezték fel errefelé: az igen hűvös esztendő márciusának 8. napja 15,8 fokot hozott – csak éppen mínuszban. A valaha volt legmelegebb márciusi napot 2004-ben regisztrálták Szegeden: abban az évben 19-én már 24,9 fokot mutattak a hőmérők. Utoljára tizennégy éve volt ilyen hideg márciusunk: 1996-ban nem volt 13 foknál melegebb a tavasz első hónapjában.

Olvasóink írták

 • 18. gróf 2010. március 09. 12:41
  „17. hozzászólás maz 2010.03.09. 11:16

  Tejsavas erjedés jön létre a levegőtlen nedves részeken (lábujjközök) a hámló bőrökből...”
 • 17. maz 2010. március 09. 11:16
  „Ki tudja megmondani miert budos a labam??”
 • 16. gróf 2010. március 09. 10:07
  „13. hozzászólás caveman91 2010.03.09. 08:25
  a 2. kérdésem az arra irányul, hogy mint a gömbnek nincs teteje- alja, úgy az időjárásból ami évmilliók óta van, de nincs 1 egyforma napja térben és időben a sok összetevő miatt, hogyan a francba állapítunk meg 150 év adataiból bármit???????????????? Egy nap ha egész nap süt a nap, kár 1 perc borulásért özönvizet kiáltani, de nem szabad a lehetőségét kizárni!

  A gleccserek olvadása lehet a jégkorszak után felmelegedés folytatása, a jegesmedve is kipusztulhat, de szembetűnőbb a mérete miatt mint a sok egyéb faj ami szintén kipusztul és újak veszik át az életterét...gondolom tudod, hogy az antarktiszi jégtakaró alatt növényi maradványok vannak...vagy zöld kontinens volt ott régen, vagy a kontinens nem ott volt!!!”
 • 15. farenheit007 2010. március 09. 08:42
  „Döbbenet!”
 • 14. tuzaiisti 2010. március 09. 08:42
  „Én mindig azt mondom, hogy sosem késő elkezdeni a környezettudatos magatartást elkezdeni, akkor talán vissza tudjuk fordítani a klímaváltozást! Minden csak hozzáállás kérdése, meg magunk felé történő igényesség kérdése!
  <moderálva>”
 • 13. caveman91 2010. március 09. 08:25
  „12.gróf

  Először is, én hamarabb kérdeztem az ellenzőktől, tehát tőled is , de ti nem válaszoltak ezekre a kérdésekre!!
  Kezdeném a harmadik kérdéssel: senki nem , mondta, hogy bárki bármiben is biztos, sajnos(ha ez a feltételezésem igaz), akkor valószínűségszámitást és statisztikát is alapul véve, hoztak létre modelleket, tehát nem garantált, hogy teljesen igaz az ő állításuk! Sajnos van egy pár, tudósnak nevezett ember, aki nagy mellénnyel nyilatkozik erről a témáról és magabiztosan löki a hülyeségeit, de ezek szerintem komolytalanok! Hogy a változás törvényszerü-e vagy nem? Sajnos, nem tudom, hogy ez igaz-e, de ami biztos, hogy az Antarktiszon kiváló fúrásmintákat lehet felszínre hozni, e jégben megrekedt gázokból pedig következtetéseket lehet levonni! Sajnos nem tudom, hogy ezzel a módszerrel meddig lehet visszamenni az időben!
  A második kérdésedet nem teljesen értem!!
  Az első kérdés: azt, hogy miért alakult ki jégkorszak azt sajnos nem tudom, de garantálom, hogy utána nézek, de azt ne feledd, hogy a Kárpát - medencében nem volt jégtakaró!

  Én amit látok, az az, hogy lehet, hogy ez egy kiugró év Magyarországon, hiszen hosszú idő után volt újra fehér karácsonyunk, de ne feledd, hogy egy valódi mérsékelt, legnagyobb részt nedves kontinetális éghajlaton(óceáni, mediterrén behatással) a nyári csapadékmaximum lenne a normális. Az év kezd leszűkülni két évszakra, télre és nyárra, kezdenek eltűnni az átmeneti évszakok. A csapadékmaximum nyári helyett téli, és nagyon sokszor eső formájában hullik!! Ez szerintem nem normális, lehet, hogy ez egy ciklus része, de annak is bizonyítottan komoly hatása van a klímára, hogy komolyan nő az üvegházgázok, pl. a CO2 és a CH4 koncentrációja!!”
 • 12. gróf 2010. március 09. 07:56
  „5. hozzászólás caveman91 2010.03.08. 19:35

  Magyarázd már el miért volt 10000 éve jégkorszak és azóta volt egy kisjégkorszak is!
  Magyarázd már el a Földnek melyik része a teteje és melyik az alja!?
  Mondd meg légyszi mitől biztosak a tudósok abban, hogy a változás nem törvényszerű és miért ez a mostani a normál állapot!?”
 • 11. CsImre 2010. március 09. 00:11
  „Döbbenet!”
 • 10. aKovács 2010. március 08. 22:24
  „5. caveman91
  Valóban ez a hideg tél mit sem von le abból, hogy a globális felmelegedés fenyegeti a világot. Ugyanis az időjárás szélsőségessé válása is a tünetek közé tartozik.
  Miránk nézve szerintem a felmelegedés tüneteiből a nagy árvizek a legveszélyesebbek.
  Fel kellene készülnünk rá! Meg kellene építeni a vésztározókat!”
 • 9. cumania 2010. március 08. 22:06
  „Én, meg azt mondom, hogy attól függ a globális felmelegedés is, hogy ki fizet! Ha úgy éri meg neki, akkor van, ha nem, akkor nincs! Lásd: H1N1 hisztéria! Volt már ilyen, ne egyél tojást, egyél tojást... máskor a marha, a disznó, a csirke, mikor mi éri meg nekik! Az is bolond, aki még filózik ezen! Ma van, holnap nem lesz, ha úgy éri meg egyeseknek! Ennyi...”
 • 8. sujokbálint 2010. március 08. 21:17
  „Én csak azt látom, hogy nálunk az utóbbi években 5-6 hónapig van télies időjárás, a nyári hónapokban 20-30 fok van mindössze - egy-egy héten 35 fok fölé kúszik a hőmérséklet, ilyenkor mindenki harsogja, hogy globális felmelegedés van, pedig az lenne a normális, ha több héten keresztül lenne ilyen meleg -, így én nem érzékelem sajnos a globális felmelegedést.

  Az rohadtul nem érdekel, hogy elolvadnak a jégjegyek, elönti Bangladesht, Hollandiát stb. a tenger, elolvad a Kilimandzsáró hava. Azt szeretném már látni, tapasztalni, hogy Magyarországon is megindul a felmelegedés és nincs fél évig tél. Sőt, egy napig se.”
 • 7. ZúzÓ 2010. március 08. 20:39
  „A meteorológus úgy kalkulál: nála is felmegy a gáz ára, hogy tüzelhetne jobban.”
 • 6. unknown 2010. március 08. 20:18
  „Ajánlom mindenkinek a NASA honlapját (nasa.com), ott lehet kattintani olyan, az közelmúlt évtizedekben műholdas megfigyelésekből összeállított folyamat linkeket, ahol egyértelműen egyre vörösödőbb (melegedőbb) a teljes Föld felszíne.”
 • 5. caveman91 2010. március 08. 19:35
  „Kedves kekeczke és még sokan mások, akik lesöprök az asztalról azt a szót, hogy globáls femelegedés!

  Magyarázzátok el nekem, hogy miért olvadt el a hó a KIlimandzsárón! Magyarázzátok el nekem miért kell rettegnie Bangladesh lakosságának a 2/3-ának, hogy elmossa őket a víz, hisz mindössze 2m-rel laknak a tengerszint felett! Magyarázzátok meg nek, hogy miért húzódnak vissza gleccserek, és miért szakadoznak le egyre gyakrabban jégtáblák a Déli-sarkvidékről!Magyarázzátok meg nekem, hogy miért van az, hogy a jegesmedvéket kipusztulás fenyegti, hiszen egyre kevesebb jégtáblát találnak maguknak, azonban a sok úszás kimeríti őket, ettől sajnos elpusztulnak!Magyarázzátok meg nekem, hogy miért kezd elsivatagosodni egy jelentős része a Duna-Tisza közének!
  Én úgy gondolom, hogy lehet, hogy nagyon komoly dolog a globális felmelegedéssel hadonászni. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy ha máshol emelkedik az évi középhőmérséklet a világban, akkor Mayarországon is emelkednie kell, különben nincs globális felmelegedés, de ez NEM igaz!!Ez egy nagyon összetett folyamat, amit se én, se te nem ismersz, még ha azt hiszed, hogy ismered is, teljesen mindegy, hogy politikus vagy, vagy földrajz tanár, akkor sem. Erre vannak kiváló, alázattal dolgozó éghajlatkutatók, akik statisztikán és valószinűségszámitáson is alapuló éghajlati modellek alapján állítanak fel egy teóriát, ami termeszétesen nem garantált, hogy jó is.

  Ezzel az egésszel csak azt akartam mondani, hogy elég nagy bátorság egy vagy két tanulmány alapján következtetéseket levonni, és ezt a szót lesöpörni az asztalról, mert lehet, hogy komoly következményei lesznek később, mondjuk a Kárpát-medence népessége éhen döglik 50 év múlva, de lesz helyette egy kurva nagy homkozónk!

  Érdemes lenne elgondolkodni, azokról a dolgokról, amikkel kapcsolatban magyarázatot szeretnék látni, kiváncsi vagyok,hogy erről ki hogy gondolkodik, ha már ennyien lesöprik az asztalról! Tudom, hogy még csak egy úgymond negatív hozzászólás van a témában, de garantálom, hogy lesz több is, mert korábban is sok embert láttam már röhögni, ha erről a témáról kellett beszélni!!”
 • 4. ifj. Nagy Gábor 2010. március 08. 19:28
  „"Grafikonunkból látható: eddig az idei az utóbbi évek leghűvösebb márciusa."

  Amennyiben a korábbi évek megjelenített adatai is csak március 1-8. közötti időszakra vonatkoznának és akkor is így nézne ki a grafikon, akkor igen.

  Így csak annyi látszik, hogy az idei március nyolcadikáig hidegebb volt, mint az előző évek márciusai 1-től 31-ig, ami azért annyira nem nagy megállapítás...”
 • 3. TELSTAR 2010. március 08. 19:24
  „lett volna inkább karácsonykor tél!”
 • 2. sujokbálint 2010. március 08. 19:23
  „pontosan”
 • 1. kekeczke 2010. március 08. 19:06
  „globális felmelegedés :DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányoknak jobban kell figyelniük a munkáltatókra

Szeged - A gazdasági válság okozta elbocsátások után a következő kormányoknak jobban oda kell… Tovább olvasom