Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Marad a megyénkbe hozott szemét

A tavaly decemberben érkezett illegális német hulladék sorsa lassan rendeződik. Míg a regionális környezetvédelmi hatósághoz tartozó Bács megye megtisztult, Mindszenten és Balástyán egyelőre helyükön maradnak az import szemétbálák.
Az utolsó német import szemétbála is elhagyta a napokban a Bács megyei Hetényegyházát. Ezzel több mint 2500 tonnára becsült illegális hulladékot, a teljes mennyiség több mint felét küldte vissza a feladónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Az első két kamiont személyesen Fodor Gábor miniszter indította útnak június végén. Azóta folyamatosan szállítottak, összesen mintegy 125 kamionnyi hulladékot küldtek vissza a feladónak.

A háztartási hulladék – keverve műanyaggal – tavaly ősszel érkezett az ország több eldugott pontjára, régi szeméttelepekre, elhanyagolt raktárakba. A magyar szaktárca az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség és a rendőrség vizsgálatai nyomán a hozott hulladék maradéktalan visszaszállítását és a felelősség elismerését kérte a két érintett német tartománytól, és a német szövetségi társminisztériumtól. A tárgyalásoknál kitartottak amellett, hogy a teljes becsült szemétmennyiséget – 4100 tonnát – visszaszállítsák Németországba, a németek költségén.

Rekord összegű bírság született, az országos környezetvédelmi főfelügyelőség a szállításban közreműködő öt magyar cég egyikére 402 millió forintos büntetést rótt ki, és a többi négy szállító is hasonló büntetésre számíthat. Ezen felül közel százmillió forintos bírságot a regionális zöldhatóságok is kivetettek engedély nélküli hulladékgazdálkodás miatt. A rendőrségi nyomozásokat várhatóan további szankciók követik.

Miközben tehát a regionális környezetvédelmi felügyelőséghez tartozó Bács-Kiskun megye megtisztult az illegális hulladéktól, a tavaly decemberben Mindszenten landolt huszonnégy, és a Balástyára becsempészett húsz német bála továbbra is a helyén maradt. Őrzéséről az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. Pádár Csilla, a regionális felügyelőség osztályvezető-helyettese elmondta, ezekről még tárgyalnak, egyelőre a bizonyításnál tartanak. Ugyanis csak azt a szemetet lehet visszaküldeni, amiről bizonyítható, hogy pontosan honnan származik, és a német fél is elismeri, hogy az övé.

A szaktárca sajtóosztályán érdeklődtünk a Csongrád megyei településeken felhalmozott illegális hulladék sorsáról, de a minisztérium lapzártánkig nem válaszolt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fütyülnek a korlátozásra

Harminc kilométeres sebességkorlátozást vezettek be a Bertalan hídon, mert a hőtágulásáért felelős… Tovább olvasom