Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Marad a migrációs válsághelyzet, noha menekült már nem jön erre

Marad a migrációs válsághelyzet, noha menekült már nem jön erre
Csongrád megye - Marad a szeptember 15-én kihirdetett migrációs válsághelyzet Csongrád megyében, noha migráns már jó ideje nem jön erre, és Orbán Viktor is megmondta, Magyarországot már nem érinti a migrációs útvonal.
Másfél hónapja Szegeden jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó, hogy a tömeges bevándorlás miatt szeptember 15-e, kedd déltől válsághelyzetet hirdetett ki a kormány Csongrád és Bács-Kiskun megyében.

Azon a hétvégén – szeptember 11-13. között, péntektől vasárnapig – 13 ezer 162 illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök. A legtöbb migránst Röszke külterületén tartóztatták fel.

Kovács és Bakondi elmondta a szeptember 15-i szegedi sajtótájékoztatón, hogy a törvény szerint mikor rendelhető el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet.

Akkor rendelhető el válsághelyzet...

– ...ha a Magyarországra érkező menedékjogi elismerést kérők száma egy hónapban átlagosan a napi 500 embert vagy két egymás utáni héten átlagosan a napi 750 embert vagy egy hét alatt átlagosan a napi 800 embert meghaladja

– ...ha a tranzitzónákban tartózkodók száma meghaladja egy hónap alatt átlagosan a napi 1000 embert, két egymás utáni héten átlagosan a napi 1500 embert vagy egy hét alatt átlagosan a napi 1600 embert

– ...ha bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, mely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó október 28-án, szerdán azt mondta: Magyarországon nincs migrációs nyomás. Hogy ezt miből gondolja Bakondi? Hogyan jutott erre a megállapításra? Mert előtte mondta a főnöke, és hát a számok is azt mutatják. El is mondta, hétfőn 12, kedden 7, szerdán pedig 4 illegális határátlépőt fogtak a határokon, ami szerinte még békeidőszakban is kiemelten alacsonynak számít. A belbiztonsági főtanácsadó nem beszélt arról a tíz, végsőkig elkeseredett menekültről, akik pár napja megelégelve a hónapok óta tartó nagyfai börtönéletet, éhségsztrájkba kezdtek, majd szétszedték az emeletes ágyukat, és eltorlaszolták a zárkájuk ajtaját. És még a radiátorokat is megrongálták.
Megkezdték a szolgálatot a cseh rendőrök a magyar-szerb határon
Orbán Viktor miniszterelnök az október 25-i brüsszeli migrációs csúcson azt mondta, a nyugat-balkáni migrációs útvonal már nem érinti Magyarországot, ezért mi már csak megfigyelőként veszünk részt a csúcstalálkozón.

Akkor ezek után feloldják Csongrád megyében a válsághelyzetet? Vagy akár 6 hónapig, 2016. március 15-ig is hatályban marad?

A védelmet fenn kell tartani, mert határainktól délre naponta tízezrek áramlanak az Európai Unió országaiba – válaszolta a delmagyar.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium.

Itt a teljes válasz: "A válsághelyzet azért szükséges, mert 2015. szeptember 15. és 2015. október 14. között a magyar határt – Szerbia és Horvátország felől – összesen 177.182 fő lépte át. Bár azóta a magyar megoldásnak köszönhetően töredékére csökkent ez a szám, a védelmet fenn kell tartani, mert határainktól délre naponta tízezrek áramlanak az Európai Unió országaiba. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje Magyarország és az Európai Unió schengeni határait."

(Borítókép: Egy cseh és egy szlovákiai rendőr, valamint egy magyar katona és egy magyar rendőr (b-j) a magyar-szerb határon, az ideiglenes műszaki határzár mellett, Röszke térségében 2015. október 31-én. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték a szolgálatot a cseh rendőrök a magyar-szerb határon - videó

Megkezdték a szolgálatot a cseh rendőrök a magyar-szerb határon - videó
A cseh rendőrök magyar és szlovákiai kollégáikkal és magyar katonákkal látnak el közös… Tovább olvasom