Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Maradt az alapkamat

Szeged - A monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén hárman szavaztak a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére és kilencen a 7,5 százalékos kamat szinten tartására – derül a testület ülésének rövidített jegyzőkönyvéből.
A kamatcsökkentés mellett voksolt Bánfi Tamás, Bihari Péter, és Neményi Judit. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy bár az élelmiszer- és nyersanyagárak kiugró növekedése miatt az infláció csökkenése a korábban vártnál elnyújtottabb lesz, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2009-ben elérhető a 3 százalékos inflációs cél.

Ebből a szempontból kedvező jelnek tekintették, hogy az elmúlt hónapok adatai alapján már megindult a versenyszféra részleges béralkalmazkodása. A tanácstagok egyetértettek abban is, hogy a monetáris politikának különös figyelmet kell fordítania arra, hogy az inflációs várakozások ne emelkedjenek az árstabilitással összhangban álló szint fölé.

Többen hangsúlyozták azt is, hogy értékelésük szerint a gazdaság gyengébb növekedési teljesítménye a korábban vártnál erősebb infláció-csökkentő hatású lehet. Más vélemény szerint ugyanakkor a gazdasági növekedés jelentős visszaesése ellenére a versenyszektor alkalmazkodása egyelőre elég mérsékelt volt. Emellett pedig a növekedés visszaesése olyan ágazatokhoz köthető, amelyek ellensúlyozására a pénzügyi politika eszközei erősen korlátozottak.

Több tanácstag véleménye szerint a konjunkturális kilátások romlása miatt az inflációs pálya körüli kockázatok a korábbiaknál szimmetrikusabbá váltak az elmúlt időszakban.

Egyetértés volt a tanácstagok között abban a tekintetben, hogy az amerikai jelzálogpiaci problémák súlyosbodásával a nemzetközi befektetési környezet jelentősen romlott, a pénzpiaci bizonytalanság nagymértékben nőtt, és mindez csökkentette a monetáris politika mozgásterét.

A tanács következő kamat-meghatározó ülését 2007. december 17-én tartja.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második gyertya a szegedi adventi óriáskoszorún

Szeged - Ma délután a szegedi Dóm téren a második gyertyán gyújtotta meg a lángot Szetey András,… Tovább olvasom