Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Március végére kész a Lófara - fotókkal

Szeged - Nincs akadálya, hogy terv szerint március végén megújulva visszakapják a szegediek a Lófarát. A város legújabb terét április végén új korzó születése követi, a Kölcsey utcán.
Március vége a határideje Szegeden a Reök-palota előtti körútrész teresítésének, amire a Kölcsey utca átépítésével együtt nettó 233 millió forint értékben az ATV Szeged Konzorciummal szerződött a város. Tegnap már látszott, hol lesz a restaurált huszáremlékmű mögött fa, hol húzódik mellette cserjesor. Letakarva még, de a REÖK előtt áll már a díszkút, kevés híján helyükön állnak az új kandeláberek, látható a kőkeretbe foglalt virágágy, ahová a korábban eltávolított rózsatöveket ültetik vissza. Kikerültek a padok kőlábai is, csak az ülőrészt nem szerelték még fel rájuk. A Lófaraként emlegetett utcarészen felülről most legimpozánsabbnak a díszburkolat ívesen kacskaringózó mintázata tűnik.
Van még tennivaló bőven; a Dugonics tér felőli sarok felé be kell fejezni a díszburkolatot, fákat ültetnek, nem helyezték még vissza a restaurált öntöttvas kerítést, és felöltöztetésre várnak a padok.

Díszkút, virágágy és padok a restaurált huszárszobor körül. Fotó: Schmidt Andrea
Díszkút, virágágy és padok a restaurált huszárszobor körül.
Fotó: Schmidt Andrea

– Március végén kulcsrakész lesz az új tér, és amint lehet, vissza is adjuk a sétálóknak – tájékoztatott a projektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója, Máté Tamás. Mivel a Kölcsey utca még április végéig munkaterület marad, azt továbbra is zárva tartjuk, csakúgy, mint a Fekete Sas utca odavezető szakaszát. A Reök-palota oldalán már „bekanyarodott" a díszburkolat a Kölcsey utcára – de egyelőre csak fél pályán. Az utca felén folytatja ugyanis a kövezet terítését a kivitelező a Kárász utca csatlakozásáig, hogy a hónap végén visszaforduljon, és a másik felén is befejezze.

Egyre látványosabban rajzolódik ki a Reök-palota előtti tér arculata. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Kölcsey április végén

A Kölcsey utca Kelemen utca felé eső szakaszán fele ekkora feladat van hátra, ott a legmélyebbek jelenleg a munkagödrök. Ezekben többek között a csatornázást, az erősáramú kábelek cseréjét és a távközlési kábelek védelmét kell megoldani. Ezek után következhet az út alapozása, a falikarok felszerelése, a díszburkolás és a fasor ültetése, hogy egy hónap múlva már csak a padok hiányozzanak Szeged legújabb sétálóutcájáról.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. E! 2010. március 23. 16:44
  „Tetszik.”
 • 70. ferdzso 2010. március 21. 23:02
  „Katyvaszka(62) Arról meg is feledkeztél, hogy a lovast is arrébb tetted volna, vagy 27cm.el, vagy az így jó lesz? Mert arrébb tetetjük, ha akarod!”
 • 69. török 2010. március 21. 21:34
  „68. Így van. :)

  Amúgy én eddig azt nem értettem, hogy mi ez a tér tengelye dolog, ugyanis elég ránézni a képre, hogy lássuk: a jogi kar épülete tök aszimetrikus. Ergo szimetriatengelye nincs, max középvonala, de akkor felmerül a kérdés: a középvonalán, vagy a főbejárat tengelyén legyen a szobor? Egyik sem jó. Most legalább kirakták onnan, és nincs ez a probléma.

  achilleus: szerintem a Fekete sas utcából jön, nekem nincs ezzel bajom. Ne hidd, hogy nekem nem tetszett jobban a régi megoldás, mert jobban tetszett, de az új is tetszik. Mindkettőben van jó és rossz is - szerintem.”
 • 68. igazságkereső 2010. március 21. 19:55
  „Nem gondolnám, hogy napjainkban az lenen a legnagyobb gondunk, hogy a lovasszobrot néhány méterrel arrébb helyezték?! Irigylem azokat, akiknek valóban csak ez a legnagyobb gondjuk!”
 • 67. N.P. 2010. március 21. 19:53
  „achilleus 2010.03.21. 14:31

  Előfordulhat, hogy tényleg idegen testként fog "kóbászolni" szegény lovas a téren, de várjuk meg a végeredményt mert most még azért sok a zavaró elem. Azt én sem értem miért nem maradhatott az eredeti helyén hiszen ez a térrész egyébként is "elbillen" jobbra a nagy tömegű REÖK palota miatt.....”
 • 66. odysseus 2010. március 21. 17:52
  „kivették, visszarakták, oszt közben letörölték a hangulatát a Lófarának. De legalább ott van...”
 • 65. achilleus 2010. március 21. 16:02
  „64. hozzászólás AlbertZ 2010.03.21. 15:34
  Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a régi kovácsoltvas kerítés a szobrot vette körül, lezárva a kis kertet, amelynek közepében a szobor állt. A kovácsoltvas kerítés követte a Jogi Kar épületének meghosszabbított vonalát, ezzel is kiemelve a szobrot. (ld. még 61. hozzászólás achilleus 2010.03.21. 14:31) A képen a szobor teljesen körbe van "díszburkolatozva" vajon hová teszik a virágokat? Nem a szobor köré az biztos. A kerítést pedig majd a virágok köré rakják a tér szélére. De mi köze ennek a szoborhoz? A négyzetméter biztos meglesz, de azért az elrendezés mégiscsak fontos lenne, nem??”
 • 64. AlbertZ 2010. március 21. 15:34
  „62 te tudsz olvasni??
  Le van írva a cikkkbe hogy visszarakják a kovácsoltvas kerítést. És képzeld, a növényeknek bármily hihetetlen, IDŐre van szükségük, amíg megnőnek, valamint szerintem az se olyan nagy csoda, hogy március vége felé még nem rügyeznek. Mert igen, vannak ott virágok. Ha esetleg elmentél volna megnézni, látnád.”
 • 63. achilleus 2010. március 21. 15:30
  „62. hozzászólás Katyvaszka 2010.03.21. 15:10
  Talán ha élőben látják majd az emberek ezt a félelmetes esztétikai rombolást, morális primitívséget sugalló értetlenséget, elődeink akaratának semmibevételét, sokakban felmerül a visszaállítás szükségessége. Ez ugyanis nem a történelmi múlt megbecsülése, hanem eljellegtelenítése: a lovasszobor egyike lett a tér berendezési tárgyainak, "pet shop"-style. A múltat nem így kellene végképp eltörölni. - Amúgy abban is lehet valami, amire céloztál.”
 • 62. Katyvaszka 2010. március 21. 15:10
  „Kőmező semmibe lovassal. Hova lettek a szép kovácsoltvas korlátok és a virágok? Miért jó hogy ilyen kietlen, üres, jellegtelen placcok készülnek? Nem kellene esetleg a tervezőket megkérdezni mi volt a szándékuk, vagy "csak" el kellett költeni a pályázati pénzt valamire, valamilyen értelmetlen magyarázattal?”
 • 61. achilleus 2010. március 21. 14:31
  „40. hozzászólás N.P. 2010.03.20. 18:47

  Kedves N.P. akkor a hely adta lehetőséghez mérten leírom, hogy mi is a problémám az új elrendezéssel, vagyis hogyan lett egy EMLÉKMŰBŐL ÉLETKÉP (vagy csendélet). A régi elrendezés szerint a ló pontosan háttal állt a Jogi Kar épületének, annak összeszűkülő tömbje által kijelölt térrész tengelyében. Mindez statikussá tette az elrendezést: A ló nem ment semerre, legfeljebb előre nézett, nem jött sehonnan, mert mögötte tömbként zárta le a teret az épület. Azáltal, hogy kiemelték innen és elfordították, a ló "megmozdult" az elvont térben is: Nem lehet tudni, hogy honnan jön: a Feketesas utcából, vagy a Kölcseiből? Nem tudni hová megy: Talán a díszkúthoz inni, vagy a tér szélére rózsát legelni? Az időtlenséget (ami egy emlékmű jellemzője) felváltotta egy tétova huszár pillanatnyi merengése arról, merre is vezesse tovább a lovát, átmeneti megtorpanás után. Az alkotók és elődeink szándéka ezzel az emlékművel biztosan nem ez volt! Sajnos az újak képtelenek sokszor venni a finom részletekben rejlő üzenetet, ez történt itt is.”
 • 60. daveedbrown 2010. március 21. 13:50
  „Jajj, de lesz mégis!
  Galéria 10. kép :)”
 • 59. daveedbrown 2010. március 21. 13:41
  „58. NTK 2010.03.21. 13:01
  A látványterv szerint a szobormögött kéne még lennie két fának.
  Kár hogy nincs, mert így elég üres az egész.
  Meg azét s lenne jó, mert nyáron lenne árnyék is, ami azért nem lenne olyan rossz.

  Más.
  A Kárász utca Széchenyi tér felöli végéről hova tűntek a padok?
  és a fák?”
 • 58. NTK 2010. március 21. 13:01
  „"50. hozzászólás ifj. Nagy Gábor 2010.03.20. 23:48
  Kedves újságírók,
  annak valaki nem járna utána, hogy 2004-ben nem-e azt állították, hogy a kiskörút "vezetékezése" már a trolira is készülve alakíttatott ki, és ehhez képest miért fontak egy rohadt nagy pókhálót az egész tér fölé a troli keresztsodronyaiból és hogy ez miért nem zavarja a városképvédőket, a főépítészi irodát meg - úgy tűnik - senkit sem...?"

  A fenti kérdésre érdekelne engem is a válasz!

  Más.

  Fákat ültetnek a téren? Mert ez így nekem elég kopár.”
 • 57. török 2010. március 21. 12:38
  „Szép lesz, örülök. Végre normális tér lett ott, nem egy aszfalttenger. Gratula. :)”
 • 56. flexsnake 2010. március 21. 11:13
  „54. hozzászólás gavallér 2010.03.21. 07:41

  ,,Ez a szobor mintha egy kicsit jobbra fordult volna. A régi helyzete mintha másképp lett volna!!
  Vagy már eleve nem bírja a kocsma szagot ami még ki sem nyitott!!"

  A szobor ugyanabban a szögben áll de mivel 5méterrel előrébb került így azt a látszatot kelti hogy fordult, valójában nem, csak a tér közepére került.”
 • 55. flexsnake 2010. március 21. 11:11
  „mindjárt eldől az a szerencsétlen ház....”
 • 54. gavallér 2010. március 21. 07:41
  „Ez a szobor mintha egy kicsit jobbra fordult volna. A régi helyzete mintha másképp lett volna!!
  Vagy már eleve nem bírja a kocsma szagot ami még ki sem nyitott!!

  Egyébként gratula a szép munkáér!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 53. Gingko 2010. március 21. 01:41
  „Hozzászólás. Igaza van ifj. Nagy Gábornak. A fákat sem lehetett normálisan elültetni a pókháló miatt.”
 • 52. Pinaman 2010. március 21. 00:07
  „moderálva”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liverpooli bordélytól Petőfi Sándorig

A filmrendezői lét a lehetséges kiszolgáltatottságok legkiszolgáltatottabbika – állítja Hajdu Szabolcs, a Filmszemle fődíjas Bibliotheque Pascal rendezője. Tovább olvasom