Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Marhafaggyús madárkalács cinegéknek

Telente harminc mázsa napraforgót etetnek föl a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megyei csoportjának tagjai. Ha egyszer elkezdtük a madáretetést, tél végéig folyamatosan pótoljuk az elfogyasztott mennyiséget. Madarakat etetni – téli szünidei elfoglaltság lehet gyerekeknek is.
A telente fölhasznált mintegy harminc mázsányi napraforgót már az ősszel beszerzik a madarászok, mezőgazdasági cégektől.

Madáretetés megyeszerte

– Ha megmondjuk, milyen célra vásároljuk, általában olcsóbban adják. Persze, ennek a napraforgónak nem kell nagyon jó minőségűnek lennie, az ocsús is kitűnően megfelel – mondja Molnár Gyula, a megyei csoport elnöke. Hódmezővásárhelyen, Kiszomboron, Kisteleken egyaránt vannak beszerzési forrásai az egyesületnek. A megyei csoport csaknem négyszáz tagja közül, aki csak teheti, végez madáretetést lakóhelyén. Az MME-aktivisták közterületeken elhelyezett madáretetőkbe is folyamatosan juttatják ki az eledelt: Szegeden ilyen helyszín például a Széchenyi, a Roosevelt, a Dugonics tér, az újszegedi liget. Galiba Ferenc, az egyesület régi tagja Sándorfalván végez madáretetést, a tájvédelmi körzet területén, Andrési Pál és csoportja Ásotthalmon, a Sirkó Zoltán vezette csoport Hódmezővásárhelyen – lehetne folytatni a sort tovább.

Nyitnikék a nyolcadikon

Sózatlan szalonna

Sokan szalonnát alkalmaznak madáretetésre, ebből is kizárólag a sózatlan, füstöletlen felel meg a célnak. A húsboltokban beszerezhető, legolcsóbb sertéshájból húsz dekányi akár tél végéig is elegendő lehet, ablakba kiakasztva a cinegéknek. Feketerigók nagyon szeretik az almát, a levesből kiszedett főtt répát is. Kenyérmorzsát ne adjunk a madarakat, több bajt okozhat, mint hasznot. De csak ha ez áll rendelkezésre, fölhasználás előtt kissé pirítsuk meg.  
– Van egyesületi tagunk, akinek nyolcadik emeleti panellakása ablakába is sikerült felszoktatnia a cinegéket – mondja a figyelmet az MME-csoport elnöke. Szinte nem létezik hely, ahol reménytelen lenne madáretetéssel próbálkozni; aki csatlakozik az MME-hez, ingyen is hozzájuthat napraforgóhoz. Madáretetésre egyébként nemcsak ez alkalmas, hanem minden más, nagy energiatartalmú, olajos mag, a díszállat-kereskedésekben is kapható kölestől a tök- és dinnyemagon át a dióig. Figyelem: sós, pörkölt formában sem napraforgó, sem más magok nem megfelelőek a madaraknak, ettől csak elpusztulnak. Kitűnő viszont a madárkalács. Elkészítése: marhafaggyút felolvasztunk, belekeverjük a különböző olajos magvakat, és az így nyert keveréket formába öntjük. Megszilárdulás után faágra éppúgy felkötözhető, mint ablakba. A madarak a faggyút is és a benne található magkeveréket is eszik.

Téli szünetben

A madáretetés fantasztikus élmény: akár néhány centire az ablaküvegtől megfigyelhetők a cinegék, feketerigók, verebek s társaik. Madarakat csak ott etessünk, ahol macskák nem veszélyeztetik az összegyűlt éhezőket – és ha egyszer elkezdtük az etetést, akkor tél végéig folyamatosan etessünk is. Ha a madarak hozzászoktak, hogy egy-egy helyen terített asztalt találnak, s épp a legrosszabbkor, például ónos esőben, havazásban fogadja őket üres etető, akkor tömegesen pusztulhatnak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a régi Hági

Legkésőbb márciusig fel kell újítani a Hágit – az önkormányzat döntése értelmében. A leromlott… Tovább olvasom