Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mária nyolc hónapja kapott új szívet

Tökéletesen működik Kónya Mária új szíve: a Szegeden májusban elvégzett transzplantáció a féléves vizsgálatok szerint jól sikerült. A kétgyermekes édesanyának egyedül a gyomrával vannak problémái, megviselik a gyógyszerek. Bár annyira kímélnie kell magát, hogy gyermekeit sem tudja segítség nélkül ellátni, azt mondja: kislányáért megérte.
Fotó: Schmidt Andrea
Nyolc hónapja él egy másik ember szívével Kónya Mária. Májusban a kétgyermekes édesanya volt a főszereplője minden híradásnak, hiszen ő volt az első, és azóta is az egyetlen, akinél nem a fővárosban, hanem Szegeden végeztek szívátültetést. A hosszú kórházi utógondozás után július közepén hazamehetett, azóta pedig a megváltozott körülmények ellenére is próbál a lehető legteljesebb életet élni. Bár szervezetét kímélnie kell, ez mindig emlékeztetni fogja a történtekre, lélekben megpróbált túllépni azon a tényen, hogy kislánya születése majdnem az életébe került.

– Ma már csak ritkán fordul elő, hogy eszembe jut: miért pont velem történt mindez – mesélte, utalva arra, hogy a terhesség során fellépő szövődmény, mely miatt a szívátültetést végre kellett hajtani, meglehetősen ritka. – Ezek a hangulatingadozások viszont szinte egyből elmúlnak, elég csak ránéznem a két gyerekemre. Ha Maja rám mosolyog, vagy megsimogatja az arcomat, csak arra tudok gondolni: megérte.
Pedig a fiatal nőnek sok mindenről le kellett mondania. Az utcán például a mai napig kesztyűt és szájmaszkot visel, segítség nélkül sehova nem tud menni, szervezetét pedig annyira kímélnie kell, hogy a hároméves Benedeket és a nyolc hónapos Maját sem tudja egyedül ellátni. Ezért a család kénytelen volt elköltözni a nagyszülőkhöz, akik segítenek Máriának a mindennapos feladatokban.

– Tulajdonképpen ők végeznek el mindent a kicsik körül. A nagypapa elmegy sétálni, játszik velük, a nagymama pedig eteti, fürdeti őket. Én még csak fel sem kaphatom őket, hiszen a varratok miatt nagyon kell vigyáznom magamra.

A középpontban Maja a nagymama ölében; Máriának még kímélnie kell szervezetét. Fotó: Schmidt Andrea
Ráadásul néhány hónapja a szervezete a szokásosnál is gyengébb: a sok gyógyszer megviselte a gyomrát, így alig van olyan étel, amit meg tud enni. Emiatt 13 kilót fogyott. – Egy hónapja már a kedvencemről, a musakáról vizionáltam, de eszembe jutott a túrógombóc, a csoki és a hideg, zacskós kakaó is. Vágyom rájuk, de egyiket sem tudom megenni – mesélte nevetve.

A mindig mosolygós nő mindezekre csak legyint, azt mondja, soha nagyobb baja ne legyen. Hiszen a legfontosabb, hogy új szíve tökéletesen működik. – A legszebb karácsonyi ajándékom a féléves biopszia eredménye volt. A szövetminta ugyanis azt mutatta: nincs kilökődésveszély. Ráadásul a transzplantáltaknál gyakran előforduló szövődmények – máj-, vese- vagy cukorbetegség – is elkerülnek, szerencsére. Mária természetesen nem felejti: életét egy másik ember halála mentette meg. A motorbalesetben elhunyt fiatal lány szüleivel még nem találkozott, de tudja, hogy a család eltett minden cikket, ami a szívátültetésről és róla szólt. Tervezi, hogy egyszer majd meglátogatja őket, telefonon azonban már beszélt velük – mindenszentek napján.

Amikor Máriát megműtötték, élettársa, Béla megfogadta: ahogy lehet, feleségül veszi a nőt, akit kis híján elveszített. Az esküvőt azonban még nem tartották meg. – Majd ha már elég erős leszek a lakodalomhoz – mondta Mária. – Legalább Maja lehet majd a koszorúslány. De nem maradhat el az esküvő. Emlékeztetni fogom Bélát az ígéretére!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol, három sérülttel Üllésen

Kamionnal ütközött tegnap egy személyautó Üllésen. Információink szerint a gépkocsiban egy család… Tovább olvasom