Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Marihuána helyett közösségi levegő

A kortársak segíthetnek legtöbbet a serdülők lelki gondjainak feltárásában, megoldásában. A szegedi középiskolás kortárs segítők hálózatának szervezői erre tanítják az önkénteseket. A drog elleni harcban megértő közösségeket, izgalmas programokat kínálnak.
Vörös Judit, Szukics Nóra és Gódor Áron beszélgetéssel is lehetőséget kínál az egészséges lelki élethez. Fotó: Schmidt Andrea
Serdülő a serdülővel jobban megtalálja a hangot, mint a felnőttekkel, ebben az életkorban a fiatalok kortársaik visszajelzéseire a legfogékonyabbak, egymás előtt könnyebben megnyílnak. Így a kamaszok lelki problémáinak felismerésében és a segítségnyújtásban is felkészült kortársaiké lehet a főszerep – ezzel pedig problémáik is korábban orvosolhatók. Ezt ismerték föl a középiskolásoknak szervezett mentálhigiénés képzés szegedi kezdeményezői. A képzés Schádné Zámolyi Judit szakmai irányításával 1990 óta folyik, négy-öt éve már szegedi középiskolákban is kialakulóban van az úgynevezett kortárs segítők hálózata.

A tizennyolc éves Gódor Áron, a Deák Ferenc Gimnázium aktív kortárs segítőinek egyike három éve tevékenykedik ezen a területen. Egykor maga is lelki válságon ment keresztül, így kapott az alkalmon, hogy olyan képzésre járjon, ahol önismeretre tehet szert, ami később is a hasznára válik. A kurzus folyamán viszont megtetszett neki a tanácsadói karitatív munka és a társaság, így szívesen végzi ezt a tevékenységet. Szerinte sok fiatalnak az is elég, ha elmondhatja néhány megértő, nyitott és elfogulatlan kortársának a gondjait. Nehezebb segítői feladat a zárkózottabbak problémáinak felismerése és a kapcsolatépítés velük. Egy jó társaság, a közös programok sokat jelenthetnek egy problémás kamasznak, de előfordul, hogy szakembert – például pszichiátert vagy addiktológust – kell ajánlaniuk.

Pályán maradva

Schád László, pszichológus, a középiskolai kortárs segítő képzés kezdeményezője szerint a fiatal önkéntesek nagyjából hatvan százaléka választ magának később valamilyen segítő szakmát. Közülük sokan a Szegedi Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központjában folytatják segítő munkájukat, páran pedig szegedi telefonos tini lelkisegély-szolgálatban is szerepet vállalnak. A pszichológus kiemelte a koordináló pedagógusok aktív és lelkes munkáját is, akik nélkül nem működhetne a pályázati forrásokból gazdálkodó kortárs segítői tevékenység.

Ez történt azzal a fiúval is, aki családi problémái mellett nehéz alkalmazkodóképességgel is küszködött. Mióta azonban Áronnal beszélget, pszichiáterhez jár, gondjainak egy része lassan megoldódni látszik. Másoknak a mai fiatal generáció egyik legsúlyosabb problémájával, a drog csábításával segítenek megküzdeni.
– A mi feladatunk nem a kábítószerről való leszoktatás, hanem az, hogy a fiatalok el se jussanak odáig, hogy droghoz nyúlnak. Alternatívát kínálunk a drog helyett is – vallja Áron, aki társaival rendszeres kézműves-foglalkozásokat tart, ezzel segít kialakítani egy támaszt nyújtó, befogadó közösséget az iskolában.

Vörös Judit más kortárs segítőkkel a Ságvári Endre gimnáziumban hozott létre a fiataloknak érdekes előadásokat kínáló, mélyebb beszélgetésekre is lehetőséget adó teaházat – hasonló céllal. A testbeszédről, a hipnózisról vagy a másságról szóló előadásokra sok érdeklődő gyűlt össze, az alkalmi csoportosulásból idővel pedig közösség formálódott. A tizenhat éves ságváris Szukics Nóra elárulta: a mindennapjaiba is beépült, életformájává vált a segítségnyújtás – bárhol és bármikor is van szüksége arra valakinek. A fiatal lánynak a pályaválasztáshoz is lökést adott a segítőmunka: pszichológusnak készül a középiskola után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió üti Lengyel markát

Több mint százmillió forintot ítélt meg jogerősen a megyei bíróság a volt fürdőigazgatónak, Lengyel… Tovább olvasom