Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Marihuánalegalizáció zenével, fű nélkül – ellentüntetőkkel

A marihuána szabályozhatatlan feketepiaca helyett állami ellenőrzést javasoltak a Nemzeti Legalizációs Népgyűlés szervezői tegnap Szegeden, a Dugonics téren. Jobbikosok fütyültek, sípoltak. Kérdeztük, de füvet senki nem hozott magával.
Körülbelül kétszáz-kétszázötven ember vett részt tegnap délután a Dugonics téren a Nemzeti Lega- lizációs Népgyűlésen, a Kendermag Egyesület rendezvényén. Volt, aki a marihuána legalizációjáért, volt, aki ellene demonstrált, de a többség a koncertekért jött. Fellépett a Meztelen Ebéd, a Monchichi Potenciál, a Bárdos Deák Ágival kiegészült Csókolom és a Kaukázus.

– A mostani rendszer igazságtalan, káros és sikertelen. Ma egy tizenhat évest egy telefonhívás választ el attól, hogy bármilyen droghoz hozzájusson. Ezen valóban változtatni kell. A szabályozhatatlan feketepiac helyett állami kontrollt javasolunk – közölték a szervezők. Egyikük, Kovács Gergely elmondta: nem népszerűsíteni akarják a fogyasztást. A jelenlegi törvény nem jó, a tiltó hatás nem érvényesül, ugyanakkor bűnözővé teszi a fogyasztókat. „Mi ennek a szenvedélybetegségnek hódolunk, mások másnak. Nem hinném, hogy ezért bűnözőknek kellene tartani minket. Normális emberek vagyunk" – fogalmazott a Magyar Kétfarkú Kutya Pártból ismert fiatalember.

A Kaukázusnak is fontos

– A dekriminalizáció nekünk is fontos, de ha például a bundaviselés ellen tiltakoznának, akkor is eljönnénk – mondta Kardos János, a tatabányai Kaukázus együttes frontembere. A zenekar egyébként két éve játszott már Szegeden, és idén tavasszal is felléptek volna az egyik szórakozóhelyen, melynek tulajdonosa végül mégsem kért belőlük azzal: kommunista együttes. A Kaukázus honlapja vörös hátterű, és az oldalon néhány csillag is látható – a retro jegyében.

A másik oldal véleményét a Jobbik képviselte, de a körülbelül harmincfős csoportban a legalizálás ellenzőjeként jelen volt Kohári Nándor és Haág Zalán önkormányzati képviselő is. A csoportra a rendezvény előtt felszólaló Kovács így utalt: „a véleménykülönbség jól látszik a közönségen." Az ellentüntetők Árpád-sávos zászlóval vonultak fel, időnként pfujoltak és sípoltak. Szórólapjuk szerint a kannabisz veszélyesebb, mint az LSD. Egyikük zsebtükörrel próbálta elvakítani a Meztelen Ebédet, a rendőrök megkérték: ne tegye. A férfi felháborodva jelentette ki: nincs törvény a tükrözés ellen. Mások azt kifogásolták, hogy a rendezvény plakátja „jobboldali szimbólumokat": a nemzeti szót, a narancssárga és nemzeti színeket használja. Szerintük ez megtévesztő.

Megkérdeztük a padon ülő idősebb hallgatóság két tagját: megtévesztve érzik-e magukat, illetve tudják-e, mi a rendezvény célja. A magát jobboldali- nak mondó házaspár nem tudta, ők a zene miatt ültek le a Dugonics téren. A Jobbikra viszont haragudtak: nem hallották miattuk a Monchichi Potenciált.

Új Generáció: nem bűnözők

Az SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció minden városban részt vett a rendezvényen. Muhi Miklós, a szegedi szervezet elnöke közölte: nem értenek egyet a legalizációs törekvéssel, de nem tartják bűnözőnek a marihuánát kipróbáló fiatalokat. Nem értenek egyet azzal sem, hogy a Jobbik úgy nyilvánít véleményt, hogy megzavarja a programot.

A legalizációt pártoló fiataloktól, és a szervezőktől arról is érdeklődtünk: hoztak-e füvet magukkal. Akikkel mi beszéltünk, azoknál nem volt, ezért taktikát változtattunk, és azt kérdeztük: szívtak-e. Miért, kellett volna? – kérdezett vissza egyikük. Elvileg még sörözni sem lehet, a rendőrök az előbb azt mondták, közterületen tilos – mondta egy fiú, aki a „Viktor vagyok, alkoholista" – szöveggel mutatkozott be.

A rendezvény 18 óráig tartott. Az utolsó koncert után két ellentüntető kihúzta a hangosítás kábelét, mire a rendőrök közbeléptek. A két férfi ellen szabálysértési eljárás indult.

A figyelemfelhívó demonstrációt idén először nemcsak Budapesten, hanem öt vidéki nagyvárosban, így Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán, Szombathelyen és Debrecenben is meghirdették. Debrecenben a helyiek megakadályozták az előre bejelentett gyűlést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A front éreztette hatását a szegedi közgyűlésen

A hirtelen jött meleg rányomta bélyegét tegnap a szegedi városi közgyűlésre, mert bár voltak… Tovább olvasom