Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Marihuánát a magyar gyógyszertárakba!

Szeged - Régóta igazi népi gyógymód a pálinka Magyarországon. Az Egyesült Államokban fájdalomcsillapítóként vagy más okból egyre többen használják a marihuánát.
Mindenki emlékezhet, amikor nagyapja megivott egy féldecit, mert fájt a foga, háta, lába. Régóta igazi népi gyógymód a pálinka Magyarországon. Jótékony hatását milliók igazolnák. Az Egyesült Államokban fájdalomcsillapítóként vagy más okból egyre többen használják a marihuánát. A hatás bizonyított, bár a kender inkább tűrt, mint tiltott. Igaz, olyan állampolgárok is élnek az USA-ban, akik egyenesen a kormánytól kapják fájdalomcsillapítóikat.

A marihuána fájdalomcsillapító, és más jótékony hatásait nem a 2000-es évek hatalmas tudományos áttörései igazolták, nem is fehér fényben úszó laborok mélyén tesztelték szerencsétlen majmokon az új szert. Inkább régóta közismert tény, hogy a marihuána az egyes betegségek tüneti kezelésében sokat segíthet.

Két éve ismertem meg Ray Reece-t, egy amerikai újságírót, aki Szegedről és a környékről tudósított akkoriban a Budapest Sun című angol nyelvű lapnak. Ray finoman szólva nem volt már akkor sem mai gyerek. Más az ő korában már régen csak a ház előtti padon üldögél csupán, de Ray-t hajlott kora ellenére is (sosem mertem megkérdezni, de 70-en túl volt, az biztos) fáradhatatlan figurának ismertem meg. Akkoriban jelent meg magyarul egy könyve, egy könnyed regény, a Szórakozz a nénikéddel.


Ray azóta legnagyobb sajnálatomra feleségével Olaszországba költözött, de számos beszélgetésünk egyike mindig eszembe jut, amikor néha felbukkannak a marihuána gyógyászati alkalmazásával kapcsolatos újabb hírek. Az amerikai kolléga ugyanis régóta küszködött perifériás neuropátiával, ami a legkülső idegek gyulladását, illetve elhalását jelenti, és állandó fájdalommal jár. A cukorbetegség egyik szövődménye is lehet ez az igen kellemetlen betegség. Jelenleg a leggyakoribb kezelés a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése. Ray elég sokat panaszkodott Európára és benne Magyarországra, mert az Egyesült Államokban megszokott és bevált fájdalomcsillapítóját nem tudja beszeretni, mivel a marihuána illegális.

- Persze, nemcsak erre használnám, lazítani is jó, de teljesen mindegy, mert itt legálisan nem tudok hozzájutni. Sok szert kipróbáltam már, de egyik sem vált be annyira, mint a fű - mondta az öregúr, miközben én eléggé meglepett arcot vágtam, hiszen akkor láttam először olyan beteget, aki orvosa javaslatára, fájdalomcsillapítóként alkalmazta a marihuánát.

Rosenfeld
Rosenfeld
Az USA kormányától kapják a kábszert


A www.money.cnn.com oldalon jelent meg a napokban egy riport, amelyben olyan amerikaiakat mutatnak be, akiknek az Egyesült Államok kormánya támogatja a marihuánafogyasztását. Egyikük Irvin Rosenfeld, aki egy brókercég igazgatóhelyettese. Az 56 éves férfi saját bevallása szerint 38 éve fogyaszt marihuánát. Napi 10-12 darab füves cigarettát szív el. Ez önmagában nem is lenne túlságosan nagy sztori - írja a CNN -, ha Rosenfeld úr kábítószer fogyasztását 27 éve nem az Egyesült Államok kormánya támogatná.

Irvin havonta egyszer elindul a gyógyszertárba, hogy egy fémdobozban átvegye azt a 300 jointot, amelyeket gyakorlatilag az amerikai kormány sodort számára. Mr. Rosenfeld 10 éves volt, amikor egy ritka csontbetegség jelentkezett nála. Az izomgörcsök és a krónikus fájdalom enyhítésére

alkalmazza a marihuánát. Ő egyike azoknak az amerikaiaknak, akinek marihuánaadagját az állam állja. Ez önmagában egy ellentmondás, hiszen míg az egyes államok törvényei néhol megengedőek a fűfogyasztókkal szemben, szövetségi szinten a marihuánát egy kalap alá veszik például a heroinnal.

Egyre elfogadottabb módszer

A cikk szerint 13 amerikai államban már engedélyezi a törvény a marihuána fogyasztását, ha annak egészségügyi okai vannak, és további 15 amerikai állam fontolgatja a engedélyezését. A marihuána például a krónikus idegi vagy izomfájdalom enyhítésére, a kemoterápiához társuló gyakori

hányásrohamok enyhítésére vagy étvágygerjesztőként alkalmazva a rákos vagy AIDS-es betegek számára jelenthet megoldást. Esetleg migrén, alvászavarok kezelésére használható, de Alzheimer-kóros és sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél is sikereket lehet vele elérni.


Kalifornia államban akár az orvos is ajánlhatja betegeinek a drog használatát, és akinek orvosa engedélyezi, legálisan hozzájuthat a fűhöz a körülbelül 700 orvosi marihuánát is elárusító gyógyszertárban. Kaliforniában mintegy 300-400 ezer olyan ember él, akinek orvosa engedélyezte a sajátos terápiát. Igaz, a szövetségi kábítószerellenes hatóság razziákkal és különböző eljárások indításával nehezíti Kaliforniában az egyébként elfogadott kezelés terjedését. Ennek oka a szövetségi törvények már említett szembenállása az egyes államok törvényeivel.

Egyes elemzések szerint Kaliforniában a fájdalomcsillapítókat a marihuána alapú készítmények lassan ki is szoríthatják a piacról. Orvosi célokra egyébként nemcsak egyes amerikai államok engedélyezik a termesztést és a forgalmazást, Kanadában például spray formájában is árulják a hatóanyagot, Hollandiában pedig régóta engedélyezettek a marihuánából készült gyógyszerek, ahogy maga a marihuána is. A fűfogyasztás dekriminalizációjáért küzdő amerikai szervezetek szerint reménykeltő az orvosi marihuána terjedése, mert sokat lendíthet az ügyükön, és előrelépést jelenthet a legális marihuánafogyasztás felé vezető úton.

Látogatás egy marihána-gyógyszertárban

A magyar gyógyszertárakban is?

Arról, hogy megjelenhet-e a hazai gyógyászatban a marihuána mint a fájdalomcsillapítók, vagy más készítmények alternatívája, Sárosi Pétert, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) drogpolitikai programvezetőjét kérdeztük.

- Számos betegség esetében enyhítheti a tüneteket a marihuána. Például a sclerosis multiplexes betegek izomgörcseinek csillapítására és a zöldhályog kezelésére is egyaránt alkalmas a növény, ezt több kísérlet is igazolta már. Van, akiknek nem használnak a megszokott gyógyszerek. Előfordulhat, hogy számukra a marihuána jelenthet megoldást. Sokan fordultak már hozzánk, akik hallottak erről a jótékony hatásról, és így enyhítik a tüneteiket, csökkentik a fájdalmat. Mivel a marihuána illegális, ők az utcán szerzik be, és minden ellenőrzés nélkül használják - mondja Sárosi Péter, aki hozzáteszi: annak, hogy ez a növény a gyógyászatban nem tud elég gyorsan terjedni, a gyógyszerlobbi nyomása az oka, hiszen a gyárak nem akarják, hogy az emberek egy otthon is megtermelhető anyagot használjanak, ahelyett, hogy az ő drága készítményeiket vennék meg. A nagy gyógyszergyártók ezért többnyire nem is foglalkoznak a marihuána hatásainak kutatásával. Van persze egy erkölcsi ellenállás is, hiszen kábítószerként tartják számon a növényt - mondja a TASZ programvezetője.

- Nem állítja senki, hogy ez valami csodaszer lenne, de nagyon hatékony kiegészítője lehet egy-egy kezelésnek. Jelenleg is vannak a kábítószerekkel rokon készítmények a piacon. Gondoljunk csak az ópiát alapú gyógyszerekre! A marihuána ellenes hangulatnak elsősorban politikai okai vannak. A jelenlegi helyzetben a növény démonizálásával sokszor mozgósítani tudják a választókat a pártok, és népszerűségüket teszik kockára, ha a legalizáció mellett foglalnak állást - véli Sárosi Péter.

A társadalom tehát elutasítja a marihuána minden formáját, valamiféle erkölcsi ellenállást tanúsítanak az emberek, pedig nem sokat lehet tenni a terjedése ellen. Európában már sok ország dekriminalizálta a fogyasztást. Hollandiában gyógyszertárban is lehet kapni füvet. Kanadában pedig évek óta létezik a kannabisz növényből nyert kivonatot tartalmazó szájspray, a Sativex. A gyógyszer a sclerosis multiplexben szenvedő betegek fájdalmainak és izomgörcseinek csillapítására alkalmas. A készítményt gyártó cég, a Bayer HealthCare azt tervezi, hamarosan Európában is elkezdi forgalmazni a terméket, így néhány év múlva, ha más csomagolásban is, de Magyarországon is megjelenhet a gyógyszertárakban az ördögtől való marihuána.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. makefesz 2009. szeptember 20. 08:00
  „Véleményem szubjektív: 117500 Ft a TB támogatás a neurológiai problémámra felírt gyógyszeremen(3 havi adag). a gyógyszer felső határértékét szedtem belőle többet nem írhatott az orvos. Szeged-Debrecen-Budapest, senki nem tudott mondani semmit. Vizsgálatok hada, a tünet az ok ismert változás semmi.
  Letartóztattak mert mariskát tartottam. Ugyanis ha elrántottam egy spanglit 0.2 gr közel egy hétig tünetmentes voltam. Azért tartottam a kertemben a zöldséget, hozzáteszem az egyik klinika neurológus osztályvezetőnek elmondtam a tapasztalatom , és utólag azt közöltem, terápiásan kezdtem fogyasztani szigorú rendszerben és mennyiséggel, közben megfeleztem a gyógyszerek mennyiségét, hiszen 20 ezret senki nem fizet ki egy halom tablettára ami csak arra jó hogy ne tudj elolvasni 5 oldalnál többet anélkül hogy el ne aludjon.
  Mikor elmondtam a dokinak ennyit válaszolt: Ismerem a kender ingerületátvivő rendszerre gyakorolt hatásait, sajnálom nem javasolhatom még fel sem írhatom a kórlapjára hogy, ezt megosztotta velem. KIZÁRNAK A KAMARÁBÓL Egyet kérek ne kísérletezzen, csak szigorúan a terápiás mennyiséget szedje.

  Hát erre a nagymagyar hungarista borivó lobbi kurucok kikaparnák a doki szemét, én annak aki ellenzi kívánnék hasonló problémát, hogy átélje milyen amikor a görcs végigszalad a testen és hullik tőle a fogzománc.
  Aki pedig a gyerekét, a fiatalokat félti a drogtól, annak ezt üzenem: Nem mindegy hogy homokkal felütött nehézfémekkel dúsított cigit teker a gyerek, vagy minőségbiztosított bolti árut vezs, amihez jár kockázatok és mellékhatások szöveg, valamint kimarad az efféle , ma igen népszerű vevőtájékoztató:
  "Hé pajti, van korrekt kokszom is, elég olcsó 15/g, viszel belőle?"
  Ettől, azaz a fogyasztást serkentő feketepiactól mentse meg a féltő szülő gyerekét az isten, vagy sors, vagymi.”
 • 47. Sziszifusz 2009. szeptember 18. 07:19
  „Rachel Ehrenfeld szerint (a politikai korrupció egyik nemzetközi szakértője), Soros azon iparkodik a filantrópia leplezte alatt, hogy "megváltoztassa, vagyis leépítse az erkölcsi értékeket az egész nyugati világban."
  Soros kb. 5 milliárd dollárral számos olyan alapítványt pénzel, amelyek különösen az abortusz, a kábítószer, a melegek házassága, a tömeges bevándorlások és az eutanázia legalizálásáért lobbiznak.
  Önmagában a kérdés magyarországi felvetése is tőle, ill. holdudvarától származik!”
 • 46. miniszterelnok 2009. szeptember 18. 06:03
  „Azta CId-em, mikre nem neveled te az asszonyt!!:) Meg a vegen elhiszem, h a holgyemeny megutotte a fonyeremenyt.:)
  Ausztraliaban senki nem szedi a Meristin-t.:) Tudnak vmit.:)”
 • 45. comet 2009. szeptember 17. 23:04
  „talán a marihuánás pálinka összesíthetné a pálinka és marihuana gyógyító hatását.
  Sztem nagy sikere lenne.”
 • 44. TELSTAR 2009. szeptember 17. 19:28
  „"De itthon soha nem lesz olyan elfogadó a társadalmunk mint pld Hollandia"

  Remélem is...

  "Irvin Rosenfeld"

  Hiába, a név kötelez... Itthon is egyedül a szadesz verte a narkósokért a tamtamot!”
 • 43. briangenius 2009. szeptember 17. 19:16
  „Sok mondanivalóm lenne, többeközt:Amerikában az Indiánok(őslakosok) kb:1000-éve már szívták! Fáraók korában is használták,mint csodafű,gyógynövény.Tíz éve nem voltam már beteg,még náthás se.Tablettát 11-éve nem szedtem be,semmijen gyógyszert nem szedek!Betegek azok akik a gyógyszerekben hisznek"AZ ORVOSSÁG NEM GYÓGYÍT MEG,CSAK EGY BIZONYOS ÁLLAPOTOT FELJAVÍT"Házi orvosom sincs,természetgyógyászhoz néha elmegyek,megkérdezi miért jöttem mert makk egészséges vagyok.Csak gyógynövényeket használok,mértékkel.NAAAA AKOR MIRŐL BESZÉLÜNK!!!!!!!!?”
 • 42. senkiházi 2009. szeptember 17. 18:28
  „magyarországon az alkohol a heroin. s hogy mit ad a marihuana füstje, egy pillanatnyi teljesség ami sokkal inkább felértékelődik ha az ember belegondol milyen is a magyar valóság.”
 • 41. emzéperiksz 2009. szeptember 17. 17:39
  „Efjének egyébként teljesen igaza van: le kéne szokni arról, hogy bármi bajunk van, automatikusan nyúlunk a tabletta/por/kapszula után. Vérnyomásproblémákra pl. ajánlom az 1 deci minőségi(!) vörösbort lefekvés előtt. Fél év, és látványos lesz a javulás.”
 • 40. emigrans 2009. szeptember 17. 17:10
  „Legalize it ! :)”
 • 39. efje 2009. szeptember 17. 17:07
  „Nem feltűnő hogy egymás után 4-5 gyógyszer-reklám lemegy a tv-ben?
  Mar többször írtam, de nem elégszer:
  Gyomorsavtúltengésre legjobb a kecsketej. Nem a Rennie-t kell zabálni dobozszámra, persze a kecsketej nem biznisz, a Rennie meg az.
  Ha a kecskét parlagfűvel eteted, az állat szervezete ellenanyagot termel amely a tejben is benne van. A parlagfuallergiasoknak szinte 100%-os javulást hoz.
  A wikipedian olvastam, de az RTL-Fokusz is leadta pár éve. Fűben, fában van az orvosság.
  A vörösbor és a paradicsom nagyon jo a szívnek.
  Remélem sokaknak tudtam segíteni!”
 • 38. Deep 2009. szeptember 17. 16:38
  „mert a magyarok nem tudják a határokat, egyébként meg hollandiában munkaidőben is tolják :)”
 • 37. sevenof9 2009. szeptember 17. 16:17
  „de ugye bepalinkazva meg bemarcsizva nem lehet sem vezetni,sem dolgozni,csak heverni es elvezni a deliriumkuszobot?
  itt megint arrol van szo,hogy valami allat beul bemarcsizva autot vezetni es tetarolja fel ujszegedet...”
 • 36. hehe 2009. szeptember 17. 15:40
  „ÖRÜLNÉK NEKI ! MINDENKI JÓL ÉREZNÉ MAGÁT .KELL EGY KIS BOLDOGSÁG .”
 • 35. Manitu007 2009. szeptember 17. 15:35
  „Ha az alkoholista kaphat bort a korházban akkor hagy kapjon már az ember fia egy kis jointot :D
  viccet félre téve
  Gyógyászati célra évszázadok óta használják!S országunk természeti adottságait kihasználva nem kis adó,s turisztikai bevételhez jutna az országunk.De itthon soha nem lesz olyan elfogadó a társadalmunk mint pld Hollandia ahol euro milliókat költenek a weed turisták.”
 • 34. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. szeptember 17. 15:34
  „A marihuána lobbi a pálinka ellen uszít! Botrány!”
 • 33. Deep 2009. szeptember 17. 14:21
  „MZ/X-el értek egyet!”
 • 32. TrombiFrédi 2009. szeptember 17. 14:04
  „Pálinkát sem lehet kapni a gyógyszertárban, akkor miért pont Marihuánát lehessen???:)”
 • 31. emzéperiksz 2009. szeptember 17. 13:49
  „Kommentelők, van köztetek olyan, akinek olyan gyógyíthatatlan betegsége van, ami NAPI szinten jár rendszeres, erős fájdalommal? Mert ha nincs, akkor fogalmatok sincs, milyen az, amikor BÁRMIT megtennél, csak ne fájjon...
  No, nem a marihuána mellett vagyok, csak úgy gondolom, egészséges embernek könnyen jár a szája...”
 • 30. CID 2009. szeptember 17. 13:26
  „Asszony is szedi a Meristint, mondom is neki szívjon el egy spanglit :)”
 • 29. Deep 2009. szeptember 17. 13:24
  „a szipózástól felejteni lehet béla?”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Avartűz Deszk mellett

Deszk - Szerda délután négy körül Deszk közelében avartűz ütött ki. A tűzoltóság három fecskendővel… Tovább olvasom