Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Marika ötvennégy évesen kezdett úszni tanulni

Vannak, akik ötven fölött döbbennek rá, hogy kimaradt valami az életükből. A nagy szerelem, egy külföldi repülőút, a hibátlanul kitöltött lottószelvény, de lehet, hogy csak annak az igénye, hogy megtanuljanak lovagolni, síelni vagy úszni. Molnár Jánosné Marika esete bizonyítja, hogy sohasem késő.
Molnár János edző és a mama a sportuszodában. Nagy az egyetértés közöttük. Fotó: Schmidt Andrea
Molnár Jánosné Marika éveken keresztül járt a fiával uszodáról uszodára, versenyről versenyre; ötvennégy éves koráig mégsem sikerült rávennie magát, hogy ússzon egyet valamelyik medencében, ahol a fia halmozta a sikereket. Marika fiát, Jánost már az óvodai úszótanfolyamon kiválasztották az éles szemű edzők, mondván, ebből a gyerekből bajnok lehet. Marika hitt is a csöppségben, aki az első négy-öt versenyét zsinórban megnyerte. Csakhogy hatéves korában, amikor bronzérmet akasztottak a nyakába, sírva fakadt. Nem tudott veszíteni. A kis Jánost sem a foci, sem más sport nem érdekelte, úszni akart. Hetente tizenegy edzésre járt, huszonkét órát „ázott" a vízben. A rengeteg munka gyümölcseként 1993-ban a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként aranyérmet szerzett az országos bajnokságon. Marika, a büszke anyuka akkor is ott ült az uszoda lelátóján, és pityergett örömében. Talán a medencébe is belevetette volna magát – ha tudott volna úszni.

– Amikor nyugdíjba mentem, hirtelen nem tudtam mit kezdeni a szabadidőmmel. Korábban is nyaggattak a fiaim, hogy tanuljak meg úszni. Sokáig nem tudtam magam rávenni az úszóleckékre, féltem, hogy kinevetnek. Végül mégis belevágtam, és viszonylag gyorsan, tíz-tizenöt alkalom után már biztonsággal fennmaradtam a vízen – emlékezett vissza első medencés élményeire Marika.

Második otthonuk

Marika és János életének részévé vált a víz, a medence, az úszás. Ha csak két napig zárva az uszoda, máris hiányérzetük van. Dolgos hétköznapokon mindketten ott vannak az uszoda sátra alatt: egyikük gyerekeket tanít, hogy biztonságosan érezzék magukat a vízben, a másikuk meg szakadatlan rója a hosszakat. Néha odasandítanak egymásra – a büszke anya és a büszke fiú. A medence vize pedig elnyeli az öröm sós könnyeit.

János ma már úszóedzőként dolgozik, mégsem ő tanította meg az úszás fortélyaira az édesanyját. – Főiskolás korom óta edzősködöm, felnőtt csoporttal kezdtem dolgozni, de ma már inkább gyermekekkel foglalkozom. Nagyon komolyan veszem az úszásoktatást, és a tanulást nem szerencsés családon belül megoldani – mondta el a 31 esztendős
fiatalember. – Édesanyám szerencsésnek mondhatta magát, mert annak idején Ádándi-Kiss Gyulánál összetalálkozott négy-öt idősebb hölggyel, akik egyszerre szerettek volna megtanulni úszni. Együtt könnyebb dolguk volt, mintha külön-külön kezdték volna el – tette hozzá a testnevelő tanárként is dolgozó fiú.

– Nem volt különösebben nehéz megtanulnom úszni. Nem féltem a víztől, és Gyulában is bíztam. Mint mindenki más, én is a tanmedencében kezdtem, de nem sokat kellett várni a mélyvízre sem. Igaz, az elején csak a fal mellett vagy a kötelek biztonságában próbálkoztam, de később bátrabb lettem. Volt úgy, hogy az edzőm tudta nélkül, egyedül is gyakoroltam a nagymedencében – árulta el Marika, aki azóta is naponta jár az uszodába, hogy reggelenként háromnegyed órát tempózzon.

Marikát Ádándi-Kiss Gyula, az idei, hazai rendezésű úszó Európa-bajnokságon is rajtkőre álló, szegedi Szél Friderika egykori edzője tanította meg úszni. – Nem egyedi, de azért igen ritka Marika esete. Az idősebbeket is ugyanazzal a technikával tanítjuk úszni, mint a gyerekeket. Az oktatás hosszabb ideig tart, és csoportokban lényegesen hatékonyabb – mondta el a SZUE trénere.

Horváth Levente

Olvasóink írták

  • 1. KisRigo 2010. július 14. 11:55
    „Jé! Ott van a volt tesi tanárom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Variációk szenvedélyre

Érdekes ötlet a Szegedi Kortárs Balett legújabb vállalkozása, a Carmen-variációk: a népszerű opera… Tovább olvasom