Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Marikára új élet vár

A farkastorokkal és nyúlszájjal született tótkomlósi Máriának nagyon nehéz volt az élete – egészen mostanáig. A szegedi szájsebészek és fogorvosok az utóbbi négy évben teljesen ingyen állították helyre a fiatal lány arcát, száját, és ezzel az önbecsülését is. Marika most új életet kezdhet. A beavatkozások és kezelések összköltségét egymillió forintra becsülte dr. Benedek Gábor.
Marika megkapja új fogsorát. Új életben reménykedik. Fotó: Karnok Csaba
Nyugodtan várakoztunk Opalcsik Máriával tegnap délelőtt Benedek Gábor szegedi rendelőjében. A tótkomlósi lány az utolsó kezelésre érkezett a fiatal fogorvoshoz.

A huszonnyolc éves Marika farkastorokkal – vagyis az orr- és a szájüreg közti nyitott szájpadlással – és nyúlszájjal született, felső fogsorának elülső része pedig szinte teljes egészében hiányzott. A fiatal lány hat évvel ezelőtt munkatársai biztatására fordult egy országos tévéhez a problémájával. Alacsony jövedelemből élő családja nem tudta kifizetni a rendellenességet eltüntető műtétet. Az egészségbiztosító szerint ugyanis ez csupán szépészeti beavatkozásnak számít, ezért nem finanszírozza. A műsor után jelentkezett egy pesti plasztikai sebész, aki megígérte, megműti Marikát – ám nem sokkal később eltűnt, maga helyett másokat ajánlva. Miután másfél évig hitegették és küldözgették orvosokhoz, a fiatal lány elhatározta: máshol keres megfelelő szakembert. Eközben jelentkezett a szegedi Keszte Gábor, aki vállalta, hogy bemutatja őt fogorvos ismerősének, és a kezelésekre el is szállítja Marikát. Benedek doktor ekkor kezdett foglalkozni a tótkomlósi lánnyal, egykori egyetemi tanárához, Kovács Ádám szájsebész professzorhoz is beajánlva.

– Kedvesen fogadtak a szegedi sebészek, rögtön konzíliumot tartottak, és ki is jelölték az első műtétem időpontját. Ennyi hitegetés, átvágás után először nem is akartam elhinni – mesélte az új fogpótlásával még furcsán beszélő lány. Marika elmondta: az első beavatkozás volt az egyik legkeményebb. Ekkor vettek ki egy darabot a csípőcsontjából, hogy azzal zárják be a nyitott szájpadlást, szervezete azonban kilökte a csontot. A sebészek nem adták föl: két hétre a szájpadlásához varrták a nyelvét, hogy annak egy része pótolja a hiányzó részt. Ez volt a második legnehezebb műtét, amit még másik négy követett. A lány kitartó volt: ha egyszer elkezdte, nem adhatja föl! A műtétek négy éve alatt édesanyja és testvérei tartották benne a lelket. Gyerekként Marika még édesanyját hibáztatta állapotáért. – Szegényt sokat bántottam, nem értettem meg, hogy nincs pénzünk a műtétre, hiába piszkálnak miatta az osztálytársaim. Azóta persze már bocsánatot kértem tőle mindenért – mondta el Marika.

Egymillió a szájban

– Arra esküdtem föl, hogy segítsek az embereknek, még ha ezért nem is kapok pénzt. Sokszor az emberi érzések, a méltóság tiszteletben tartása fontosabb, mint az anyagiak – magyarázta dr. Benedek Gábor, miért vállalta el Marika ingyenes kezelését. Mint a doktor elmondta, nemcsak a komplikált fogászati beavatkozások tartottak évekig, de össze kellett hangolni az beavatkozásokat a szájsebészekkel, fogtechnikusokkal és fogszabályozási szakemberekkel is. A beavatkozások és kezelések összköltségét – amit minden szakember ingyen végzett – egymillió forintra becsülte a szegedi fogorvos.

– Az ismerkedésben zavart leginkább ez a rendellenesség: a fiúk azért nem jártak velem, mert szégyelltek. Most már én válogatok közülük – mondta dacos szemmel, szélesen nevetve. Marika persze tréfált egy kicsit, hiszen már megtalálta az igazit, akivel egy kisebb megszakítástól eltekintve négy éve jár együtt. Kedvesében azt becsüli a leginkább, hogy úgy fogadta el, amilyen volt – vele ugyanis még a műtétek előtt jött össze.

Házasságra és családalapításra egyelőre még nem gondol, fontosabb lenne számára egy Tótkomlóshoz közeli munkahely megszerzése, és egy kis „kunyhó" megvétele, hogy abba költözhessen párjával. Ehhez mindössze pár százezer forint hiányzik, hitelt viszont nem kap, mert egyelőre nincs munkája. – Nincsenek konkrét terveim, mert amit eddig terveztem, abból semmi sem jött össze. Amit hoz az élet, azt elfogadom – nevette el magát az orvosi kezelések súlya alól felszabadult Marika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatás a gazdasághoz szabva

A közelmúltban kapott Szilárd Leó-díjat a szegedi Dékány Imre professzor, aki főként… Tovább olvasom