Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Máris itt a dinnyeszezon

Hihetetlen, de így igaz: már magyar görögdinnye is van a Mars téri piacon pár napja, nem csupán importból származó. De van már őszibarack is. Sajnos, amennyivel korábban kezdődik a különböző gyümölcsök szezonja, annyival hamarabb is végződik – siessen, aki például cseresznyézni akar!
Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen hamar a dinnyeszezon, mint az idén. Legalábbis az itthon termett, magyarországi dinnye szezonja. Egyelőre kétszázhúszért kapható a Mars téri piacon.

– Tényleg itthoni? – kérdezzük hitetlenkedve az árust. Megkopogtatjuk a feketészöld dinnyehéjat. Nem kopog vissza senki, jellegzetes, tompa hang jelzi: érett a gyümölcs.
– Békés megyei, a nagy dinnyetermelő vidékről jön. Ennél hazaibb már nem is lehetne – mondja Sárközi László. Igaz, fóliasátras, de magyar. Kosárlabdányi méretű egész gyümölcsök, piros bélű, celofánnal borított nagy cikkelyek az asztalon. Mellettük: kis, gerezdes sárgadinnyék. Mézédes dinnyeillat a légben.

Mi a különbség?

Hogyan különböztethetik meg a vevők egymástól a korai magyar dinnyét és az importból származót? Sárközi László mondja: a korai dinnyében, ha magyar, a zöld héj és a piros gyümölcshús között viszonylag vastag, fehér „átmeneti terület" található. Míg a külföldről származó dinnye esetében ez a fehér átmeneti terület hiányzik, a piros hús kis híján eléri a héjat – a hosszas szállítás következményrként. Egyébként fölhívtunk egy egy nagy dinnyetermesztőt a fő dinnyetermesztési körzetből, Békés megyéből, és azt mondta, elképzelhetetlen, hogy ilyen korán lenne magyar dinnye a szegedi piacon. Az árus azonban megerősítette: magyar az általa árusított dinnye, és a szintén Békés megyei Nagykamarásról származik.

Nemcsak a dinnye szezonja kezdődött a szokásosnál korábban, hanem például az őszibaracké is. – Máskor a hónap végén, Péter-Pálkor tudunk hozni először, és hol van az még! Nekem már tizedikén is volt őszibarackom – mondja Herédi Szilveszterné. Ez ugyan nem magvaváló – az két-három hét múlva várható –, de nagyon is őszibarack.

És sárgabarack. – Ez az első szedés, most hoztuk – mutatja Tóth István. – A ropogós cseresznye meg lehet, hogy az utolsó. Vagy, ha nem is az utolsó, talán egy-két napig tudok még hozni egy-egy ládával, mert leérik. Négyötven kilója – teszi hozzá.

Másik asztal, másik árus, másféle cseresznye. – Kilója kettőszázötven; tavaly ugyanekkor már három volt. Minél közelebb a szezonvég, annál többe kerül minden. A földieper a legvégén még nyolcszáz forint is lehet; két hete, amikor dömpingje volt, százötvenbe került – ismerteti az áringadozást Pocsainé Kovács Mária. A málna kilója egy ezres jelenleg – azaz minap még ennyi volt. És napról napra halad lejjebb, ahogy egyre több van belőle. Aztán pedig nyilván drágulni fog, de addig még van idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hírességeket faggattunk diplomaszerzésükről

Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Molnár Tamás edzéssel és tanulással, Jáksó László műsorvezető ünneplő… Tovább olvasom