Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Márkónak hívja vietnami keresztfiát

Szeged - Farkasné Szűcs Gabriella sok gyermekre vágyott, egyetlen fia született. Amikor István 18 éves lett, Gabriella újra babázhatott: a szomszéd vietnami házaspár kisfiuk keresztanyjának kérte föl. Amikor belépett az asszony életébe a kis Man, férje váratlanul elhunyt.
A rókusi panellakás nappalijában roskadásig terített asztal. Sajtos tekercs, felkockázott sárgadinnye, magyaros túrótorta, vietnami húsos tészta a tányérokon. Bui Duh Man születésnapját ünneplik. A zsúrra Farkasné Szűcs Gabriella hívott meg bennünket, hogy elmesélje a Farkas és a Bui Duh család egymásra találásának keserédes történetét.

– Mindig sok gyereket szerettem volna, de későn mentem férjhez. Egy fiunk született, István. Tizennyolc éves volt, amikor megismertük Hient, a párját és a kis Mant, aki akkor tizennégy hónapos, tündéri kisbaba volt. A vietnami család a szemközti lakásban lakott. A szülők a piacon árultak. Megsajnáltam a kicsit, akit télen a hidegben is mindig magukkal vittek, ezért felajánlottam, hogy vigyázok rá, amíg dolgoznak – emlékszik vissza Farkasné Szűcs Gabriella. Boldogan töltötte ismét egy kisbaba gondozásával napjait. Ám néhány napra rá, hogy bemutatta a családjának Hienéket, a férje váratlanul meghalt.

Bui Duh Mant keresztanyja, Farkasné Szűcs Gabriella is felköszöntötte. Fotó: Schmidt Andrea
Bui Duh Mant keresztanyja, Farkasné Szűcs Gabriella is felköszöntötte. Fotó: Schmidt Andrea

A gyászt a kisfiú segített feldolgozni, hiszen Márkó (ezt a becenevet találták ki Mannak) sok örömöt adott az asszonynak. Gabriella tanította magyarul beszélni, cirkuszba, vadasparkba vitte. A szülők hamarosan felkérték: legyen ő gyermekük keresztanyja. A két család minden évben együtt ünnepel karácsonykor, megemlékeznek a névnapokról és a születésnapokról is. Hient, az anyukát Helga-napon, az apukát, Minht pedig Miklós-napon köszöntik fel.

Márkó 17-én lett 6 éves, aznap a szemközti gyorsétteremben ünnepelte születésnapját pajtásaival. A Mama (így szólítja a vietnami család Gabriellát) azonban ragaszkodott hozzá, hogy családi körben is felköszöntsék. A két asszony együtt készítette el a finomságokat. A lakoma végén jöhetett a torta, majd felcsendült a dal, a Boldog születésnapot... – vietnamiul.

Kétszer Hanoiban

A kis Man szülei, Hien és Minh tíz évvel ezelőtt érkeztek Magyarországra. Mindkettejük nagybátyja itt élt, a családtagok invitálták őket Szegedre. A fiatal házaspár ritkán utazik haza Hanoiba. Man eddig mindössze kétszer járt szülei hazájában. A kisfiú vietnamiul és magyarul is folyékonyan beszél, egy ideje pedig angolul tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven éve dobol a szabadtérin

Szeged - A szabadtéri játékok 1959-es újraindítása óta minden nyáron a Dóm téren dolgozott a szimfonikusok zenekari ütőművésze, Bárkányi Pál. Tovább olvasom