Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Markovics Zsolt: a zsidókat gazdasági válság idején mindig bűnbaknak kiáltották ki

Szeged - A gazdasági recesszió és az emberi butaság miatt erősödik Magyarországon az antiszemitizmus Markovics Zsolt szegedi főrabbi szerint. A szappanok elhelyezése a zsinagóga kerítésére a vallási vezető szerint tudatos, provokatív, sértő cselekedet volt, de ez nem a szegediek a véleményét tükrözi.

– Tizenhárom éve vezetem a zsidó vallásközösséget Szegeden, ami alatt a mostani esetet leszámítva durva atrocitás nem ért minket a városban – közölte lapunkkal Markovics Zsolt szegedi főrabbi. Megírtuk: múlt hétfőn egy ismeretlen babaszappanokat húzott rá a szegedi zsinagóga főbejáratánál levő kerítés tetejére, ami egyértelműen Auschwitzra és a haláltáborokban meggyilkolt zsidókra utal.

Markovics Zsolt elmondta: az elmúlt időszakban Szegeden vallási hovatartozásuk miatt mindössze egyszer kaptak egy névtelen trágár telefonüzenetet, és egyszer festett fel valaki horogkeresztet a Gutenberg utca 20. szám alatti hitközség falára. – Bombariadónk nem volt, és a zsidó temetőt sem dúlta fel senki, így Szegedet valóban elfogadó és befogadó városnak tekinthetjük.

– Ami most történt, az nem Szeged véleménye. A szappanok ráhúzása a zsinagóga kerítésére teljesen tudatos, sértő, provokatív cselekedet volt, hiszen az Auschwitzban legyilkolt zsidókból szappant főztek. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság mindent megtesz az ügyben, naponta kapok tájékoztatást tőlük a nyomozásról – magyarázta Markovics Zsolt.

Markovics Zsolt szerint Szeged elfogadó. Archív fotó: Karnok Csaba
Markovics Zsolt szerint Szeged elfogadó.
Archív fotó: Karnok Csaba

Támadások

Bántalmazták a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét idén áprilisban egy budapesti focimeccsen; Orosz Ferencet többen szidalmazták, majd egyikük eltörte az orrát. Tavaly októberben a budapesti Téglagyár téren található imaház közelében vallási hovatartozása miatt szidalmazták és bántalmazták Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének 62 éves elnökét, amikor kifelé jött a zsinagógából. Tavaly nyáron Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit inzultálta a Károly körúton egy ismeretlen.

A főrabbi szerint a budapesti zsidókat éri a legtöbb atrocitás hazánkban. – Ezek közül nagyon sok eset nem is kap nyilvánosságot: tavaly a fővárosi Bethlen téri zsinagógából ment haza péntek este egyik hittársunk, akit megállítottak, lezsidóztak és megpofoztak. Egyre erősödik az antiszemitizmus Magyarországon, amit a több éve tartó recessziónak tudok be, amelynek során a polgári középosztály szinte teljesen elszegényedett, eltűnt Magyarországról. A történelem számos példát hoz arra, hogy gazdasági válságok alatt elindul egy bűnbakkeresés, amelynek egyik jó alanya mindig is a zsidóság volt. Másfelől az emberi butaság határtalan, sokan egyáltalán nem ismerik a zsidó hagyományokat, és elhisznek összeesküvés-elméleteket. Sokan azt gondolják, hogy a zsidók mind gazdagok, kiszipolyozzák a magyart, és világuralomra törnek. Magyarországon 100 ezer zsidó él, ami a lakosság egy százaléka. Hogyan tudna egy százalék uralkodni a többi felett? A vallással kapcsolatos erőteljes felvilágosításnak kellene előtérbe kerülnie, megmutatni azt, hogy a magyarországi zsidók a történelem során milyen sokat tettek országukért – mondta a főrabbi.

Markovics Zsoltot elszomorította, hogy a mostani esetről megjelent internetes híradások kommentelői számos – ahogy fogalmazott – igencsak udvariatlan hozzászólást engedtek meg maguknak. – Jövőre lesz a holokauszt hetvenedik évfordulója, már előre félek, hogy mi fog történni akkor. Sokan mondják, hogy felejtsük el 1944-et, azóta felnőtt egy újabb generáció, és ne beszéljünk mindig a holokausztról. Ez olyan, mintha azt mondanák: ne emlékezzünk meg minden évben 1848-ról vagy 1956-ról. Ami 1944-ben történt, az Magyarország történelmének szerves része, és amíg valaki szappant húz egy zsinagóga kerítésére, addig nem szabad hallgatni a holokausztról. Ugyanakkor elismerem: csak és kizárólag 1944-ről nem szabad beszélni. Egy fiatalnak könnyebb megérteni történelmünket, ha a zsidóság több mint ötezer évéről beszélünk neki, amelyből 1944 mindössze hét-nyolc percet tesz ki. Ha azonban kizárólag erről az évről beszélünk, az öt perc után már fogyaszthatatlan lesz – magyarázta Markovics Zsolt.

Tovább nyomoznak

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben továbbra is közösség tagja elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. Aki a bűncselekménnyel kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, hívja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság központi ügyeletét a 62/562-423-as telefonszámon, vagy a 107-es, 112-es segélyhívószám valamelyikét.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. SP 2013. szeptember 30. 21:28
  „88. ""Bankárok... Én nem hiszem el például, hogy amikor kiadták a devizahiteleket és szó szerint rábeszélték az ügyfeleket az ügyintézők a deviza alapú hitelekre, akkor azt ők nem tudták még, hogy erre rá lehet fázni.""

  Tudták.
  Svájcból kormány szintű felhívás, figyelmeztetés is érkezett jó előre, hogy baj lesz a hiteles trükkből.

  Ekkor megszüntették a forint sávosítást. Azaz ráeresztették a bajt a hitelt felvevőkre.”
 • 89. Roland1000 2013. szeptember 29. 16:53
  „"...amíg valaki szappant húz egy zsinagóga kerítésére, addig nem szabad hallgatni a holokausztról"

  Tényleg, Valaki már elszégyellhetné ám magát, mert - még ha nem is tűnt föl - veszteség nem csak a zsidókat érte, és szerintem meg nem a holokauszttal kéne foglalkozni, hanem a ma élő csóró melósok gondjaival, akiknek kisebb gondjuk is nagyobb a zsidóság holokausztos problémáinál. Sok embernek lassan már a kajára meg a rezsire nem futja. Látszik, hogy a magyarországi zsidóságnak nem megy rosszul, ha ezek az ő nagy problémáik: a II. világháborús események, meg valami gyogyós babaszappanos agyréme. Irigylem őket, de komolyan!”
 • 88. Roland1000 2013. szeptember 29. 16:48
  „"a zsidókat gazdasági válság idején mindig bűnbaknak kiáltották ki"

  Nahát! Nem is értem, hogy miért nem az éhbérért akár napi 12 órát dolgozó melósokat kiáltják ki bűnbaknak? Állítólag - én nem tudom, hogy igaz-e - a Föld vagyonának 90%-a a Föld lakosságának pár %-ának kezében van. Vajon hány százalékuk a zsidó? Lehet, hogy egy sincs köztük?

  Ami tönkreteszi a világot: a politika és a bankok, és az emberi butaság, mert tovább nyújtózkodunk, ameddig a takarónk és, és mert nem vagyunk elég körültekintőek. Aláírunk bármit, akár 10 oldalas kölcsönszerződést is anélkül, hogy elolvasnánk, csak adják már a zsét...

  Bankárok... Én nem hiszem el például, hogy amikor kiadták a devizahiteleket és szó szerint rábeszélték az ügyfeleket az ügyintézők a deviza alapú hitelekre, akkor azt ők nem tudták még, hogy erre rá lehet fázni. Hát a banknál vannak pénzügyi szakemberek, jogászok. Hát nekik ezt látni kellett, hogy ez lesz. Engem sosem tudtak valuta alapúra rábeszélni, de volt, hogy már majdnem csúnyát mondtam az ügyintézőnek, annyira rám akarta tukmálni azt, amit úgysem tudott volna. na persze, kevesebb a törlesztő, mint a Ft alapúnál, nem is kevéssel..., de velem aztán nem hitetik el, hogy a Bank lemond a haszonról, és jótét lelket játszik. Hát már ezért sem szabadott volna a sok devizahitelesnek becsusszanni a csőbe.

  Na de, elmentem a témától, mert a cikkben szereplő mondatnak a bankokhoz nincs köze, igaz? ;-)”
 • 87. SP 2013. szeptember 27. 16:34
  „"Csütörtök este a szegedi zsinagóga elé gyertyás megemlékezést szervezett a Demokratikus Koalíció (DK) helyi szervezete,..""
  Az esemény a DK kampány része?

  http://szeged.hir24.hu/szeged/2013/09/26/az-interneten-folytatodott-a-szegedi-zsidosag-gyalazasa/”
 • 86. SP 2013. szeptember 27. 16:15
  „86. ?”
 • 85. délmagyarországi 2013. szeptember 26. 05:25
  „A szélsőséges provokációt sem lehet kizárni. Nincs gyanúsított. Addig megalapozatlan minden feltételezés. Tudnia kell ezt az újságírónak és a nyilatkozónak is. Az igaz, hogy nagyobb a hír értéke ha azonnal reagál valaki. Ezt a fogást jól ismerik és ki is használják.
  A későbbi eredmény már sokkal kevesebb olvasót érdekel. Addig lesz más rémes hír.”
 • 84. GondaIstván 2013. szeptember 25. 18:01
  „- "hiszen az Auschwitzban legyilkolt zsidókból szappant főztek"
  Tény, hogy nem főztek (lásd Wikipédia). A németek - amellett, hogy alapvetően nem hullagyalázók - egyébként eléggé praktikus természetűek, a nehézkes előállítás miatt pedig egy ilyen termék aranyárban lett volna, amit háború idején nemigen engedhet meg magának egyik hadviselő fél sem.
  - "Hogyan tudna egy százalék uralkodni a többi felett?"
  Ez az ember járt iskolába, tanult történelmet, és hol élt eddig, hol él most?
  - "amíg valaki szappant húz egy zsinagóga kerítésére, addig nem szabad hallgatni a holokausztról"
  Ha ezt az állítást elfogadjuk, akkor az is következik belőle, hogy eddig viszont nem kellett volna beszélni a holokausztról, hiszen "Szegedet valóban elfogadó és befogadó városnak tekinthetjük".
  - 3 atrocitást sorol fel az elmúlt időszakból: trágár telefonüzenet, horogkereszt a hitközség falán és a mostani szappanozás. Ha tényleg a zsidóság hiteles védelmét néznék, akkor a szappanos ügyet egyszerűen el kellett volna engedni (hiszen nincs valóság alapja, városi legenda az egész), a telefonnak meg nincs közösségi konzekvenciája, csak a horogkereszt felfestéséből kellett volna ügyet csinálni. Ezzel talán még növelni is tudták volna a hitközség iránti rokonszenvet. De így?”
 • 83. SP 2013. szeptember 25. 16:56
  „Senki nem vállalta magára azt, hogy II. vh. -ra utalva tűzte ki a "szappanyt".
  Senkire nem bizonyították rá, hogy kitűzte és főleg azért.
  Mégis tényként nyilatkoznak.

  Sehol
  semmiben nem megengedett bizonyítottság hiányában erősködni. Ha meg tudja bizonyítani, elő vele.

  E cikk elhamarkodott, korai. Amatőr az írója.
  Az is lehet,
  hogy a szappantűzést is megelőzte?”
 • 82. NP1 2013. szeptember 25. 00:54
  „81. x 2013.09.24. 22:28

  Ne erőlködj.
  "sz27"nek és társaiknak a liberalizmusról halvány fogalmuk sincs. Számukra ez pusztán egy szitokszó.
  Semmit nem olvastak a nemzeti liberalizmusról, Kossuth, Deák tevékenységéről - de nem is érdekli őket.”
 • 81. .suhym. 2013. szeptember 24. 23:45
  „22. ditta79 2013.09.24. 11:22
  "Sokaknak kimaradt pár történelem óra vagy irodalom óra,.."

  Így igaz kedves "ditta79", ezért kérlek fuss neki ismét a történelem tanulásának, de ne a régi "komcsi" tankönyvekből!”
 • 80. vélemény 2013. szeptember 24. 22:48
  „"a zsidókat gazdasági válság idején mindig bűnbaknak kiáltották ki"

  "A család szerencsecsillaga a napóleoni háborúk idején virradt fel. Első igazi nagy üzletüket 1804-ben bonyolították le, amikor az anyagilag megszorult VII. Keresztély dán királynak nyújtottak - uzsorakamatra - hitelt.
  A Rothschildok a háborús években kölcsönöztek minden hadviselő félnek, kereskedtek legálisan és csempésztek ha kellett, hogy kielégítsék ügyfeleik igényét a kontinentális zárlatot nyögő Európában. 1810-ben az ellenséges Franciaországon keresztül juttatták el a Portugáliában harcoló Wellington herceghez a hadviseléshez szükséges aranyat. E célból hamis leveleket játszottak Napóleon titkosrendőrségének kezére, amelyekben azt ecsetelték: milyen végzetes csapást mérne Angliára, ha a tekintélyes mennyiségű nemesfém kiáramlana az országból és nem mulasztották el hozzátenni: a brit kabinet hevesen ellenzi a műveletet. A franciák persze szemet hunytak, a sikeres művelet pedig újabb milliókkal gazdagította a Rothschildokat. ..." Ez megy a mai napig is?
  http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20120917-nagy-atveressel-szuletett-a-rothschildvagyon.html”
 • 79. x 2013. szeptember 24. 22:28
  „71. sz27 2013.09.24. 21:22 "Hála istenek a LIBERÁLISOK kiestek a Német Parlamentből . Talán Európa felkapja fejét és rájön hogy a liberálisok nélkül sokkal nyugatabb, egyszerűbb, békésebb és BOLDOGABB lehetne az élet!"
  - Ebben tévedsz.
  Nem fog rájönni, a német, osztrák, svájci ipar és kereskedelem a választás után az ellenkezőjét sejti annak, amit írtál. A lakosság többségénél tovább fog tartani, míg leesik a garas, de rájönnek ők is, kiket vesztettek. Nézd meg a
  http://de.wikipedia.org/wiki/Freie_Demokratische_Partei#Inhaltliches_Profil
  címen az oldal jobboldalán az ábrát, nem kell hozzá nyelvtudás, ott látható, mikor voltak kormányon. Hová fejlődött velük együtt a legutóbbi 64 évben az azelőtt romokban heverő ország gazdasága és társadalma?
  - Nagy tévedés azt hinni, hogy német nyelvterületen a "liberális" ugyanazt jelenti, mint magyarul, US-angolul.”
 • 78. vélemény 2013. szeptember 24. 22:04
  „72. panellako
  Az SZDSZ hogy tudta uralni, irányítani az MSZP-t és tönkretenni az országot?”
 • 77. sz27 2013. szeptember 24. 21:48
  „72 nek kérdésére talán gazdasági és kisebb részben politikai hatalommal .”
 • 76. Lacusch69 2013. szeptember 24. 21:41
  „"Markovics Zsolt: a zsidókat gazdasági válság idején mindig bűnbaknak kiáltották ki"

  Jól emlékszem, hogy a mostani (2008-tól tartó) válság onnan pattant ki, hogy egy Bernard Madoff nevű blankolt nem tudott elszámolni 65milliárd(!!!) dollárral? (Gyengébbek kedvéért: ez kb. 1200db F16-os vadászgép ára...)

  És végül a széljobbos Wikipédia linkje:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff”
 • 75. vélemény 2013. szeptember 24. 21:34
  „70. majzik
  Kiegészítés:
  "A szegedi zsidóság életének legszebb időszaka volt ez a korszak, ide vonzva a távolból érkezőket. 1910-ben 6907, 1920-ban 6954, 1927-ben közel 8000 zsidó lakosa van a városnak."”
 • 74. SP 2013. szeptember 24. 21:33
  „69
  ok”
 • 73. vélemény 2013. szeptember 24. 21:30
  „69.
  A feljelentőt dobja fel az elsők közt ismerőseként.”
 • 72. panellako 2013. szeptember 24. 21:23
  „"Sokan azt gondolják, hogy a zsidók mind gazdagok, kiszipolyozzák a magyart, és világuralomra törnek. Magyarországon 100 ezer zsidó él, ami a lakosság egy százaléka. Hogyan tudna egy százalék uralkodni a többi felett? "
  Mutassatok egy szegény zsidót, lehet, hogy épp a szomszédom. A többség uralkodik a kisebbségen? Akkor az "proletárdiktatúra"”
 • 71. sz27 2013. szeptember 24. 21:22
  „Hála istenek a LIBERÁLISOK kiestek a Német Parlamentből .Talán Európa felkapja fejét és rájön hogy a liberálisok nélkül sokkal nyugatabb,egyszerűbb ,békésebb,és BOLDOGABB lehetne az élet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bándy Kata gyilkosa a Csillagba került

A szegedi Csillag börtönben kell letöltenie életfogytig tartó büntetését a kelebiai Péntek Lászlónak, aki tavaly július 8-án Pécsen megölte a 25 éves Bándy Kata rendőrségi pszichológust. Tovább olvasom