Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Maroktelefon olcsón, másodkézből

Szegeden már tíznél több üzlet kínál használt mobilokat. A készülékek ára az újnak akár fele is lehet. Kétszázféle telefon közül lehet választani, a szimpatikusak helyben tesztelhetők. Az árból pedig alkudni is lehet.

– Egy mobilszolgáltatónál alig néhány típusból választhatsz. Hozzánk bejössz és tátva marad a szád – érzékelteti János, miért érdemes használt mobiltelefonokat vásárolni. Az egyik belvárosi üzlet eladója mintegy kétszáz másodkézbeli darabot tud mutatni, a legolcsóbbat ötezer forintért. Legdrágább készülékük jelenleg egy 75 ezer forintos Samsung, de lehet alkudni az árból, javarészt a vevő mondja meg, hogy mennyit hajlandó adni érte.

A rugalmasság nem hátrány, hiszen Nagy Zoltán szerint a használt mobilok leginkább a kevésbé tehetősek – idősebbek, diákok – körében népszerűek. – Előbbiek kedvelt darabjai a legolcsóbb telefonok, az igen strapabíró Nokia-matuzsálemek, a 3210 és a 3310. Előbbi közel tízéves modell, de kis túlzással akár focizni is lehet vele. Nagy gombjai, egyszerű menüje és 3-4 ezer forintos ára teszi vonzóvá – mondja a Török utcai Godzilla GSM üzletvezetője.

A használt mobilok egyre keresettebbek Szegeden is, több mint tíz üzlet

Lopott telefon a kínálatban

A használt telefonok eladásának is vannak bizonyos buktatói: előfordult, hogy a behozott, majd tovább értékesített készülék két óra múlva már nem működött vagy állandóan kikapcsolt. Néhányan pedig lopott készüléktől próbálnak megszabadulni, bár kedvüket szegheti, hogy az üzletekben személyi igazolványt kérnek attól, aki el akarja adni a telefonját. 
forgalmaz ilyen készülékeket. – Az ár mellett a mennyiségi szempontok is figyelemre méltók: míg ugyanis egy mobilszolgáltatónál évente egy-két készülék vásárlása engedélyezett, nálunk akár hetente cserélhetők a megunt telefonok. Ez főleg a fiataloknak jó, a legújabb, divatos darabokat is gyorsan elérhetik. Bármihez hozzá tudunk jutni egy-két napon belül – meséli Nagy Zoltán. Szerinte további előny, hogy a mobilszolgáltatóknál nem lehet kipróbálni a telefont vásárlás előtt, náluk viszont a vevő leül egy kényelmes fotelbe, s kedvére nyomkodhatja a gombokat, így eldöntheti, jól választott-e.

Garancia is van a készülékekre. – Az újakra egy év jár, ha ennél fiatalabb használtat hoznak be, mi is álljuk az egy évet, egyéb esetekben pedig az egy hónapot – tájékoztat Nagy.

Lévai Gellért viszont óvatosabban fogalmaz a használt mobilok sikerességével kapcsolatban. Szerinte az idei évben egyelőre pang a piac, náluk most inkább az új telefonokat keresik. Ebben közrejátszhat, hogy már egyes mobilszolgáltatóknál is lehet 5500 forintért készüléket venni. Ennél olcsóbban ők sem tudják adni, igaz, a drágább modellek esetében már érezhető a differencia: a slágerdarab Nokia N73-ast például 80 ezerért kínálják, míg a márkaboltban 134 ezer 940 forint az új készülék ára.

Kártyás turpisságok

A mobilszolgáltatóknál vásárolt telefonok általában kártyafüggőek, vagyis csak az adott szolgáltató kártyájával használhatók. A használt készülékeket illegális úton gyorsan kártyafüggetlenné lehet varázsolni. Erről tanúskodik számos internetes fórum, amelyek tippeket is adnak: a turpisság a telefon egy műszaki adata és egy kód megadásával, másrészt gépről, kábellel is történhet.  


R. T. G.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs papír az automatához

A szegedi közlekedési társaságok bérletpénztárakat működtetnek, bizományos árusokkal szerződnek, de… Tovább olvasom