Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Marostő, az újszegedi kisváros

Szeged - Posta, gyógyszertár és élelmiszerbolt is van a marostői lakópark környékén, így az ottaniaknak nem kell messzire menniük a szolgáltatásokért. Jó üzlet a babaruhabolt, és a kozmetikusok sem panaszkodnak, turira azonban nem volt kereslet. A városrész lakói már csak a járdát és a jobb tömegközlekedést hiányolják.
A Fő fasor, Fülemüle és Katalin utca által határolt több mint húszhektáros terület közművesítését 2002 szeptemberében fejezte be a Cranium Kft. A budapesti székhelyű cég akkor a 214 építési telekből 161 családi házas, 48 sorházas és 5 társasházi telket alakított ki.

20 hektáron több mint 500 lakás

Hat év alatt a marostői városrész számos változáson ment keresztül. Sz. Fehér Éva, Szeged főépítésze elmondta, jelenleg a Marostő 3-as, 4-es ütemen, amely 15,5 hektár, 260-280 lakás található. A még beépítés alatt álló 5-ös ütem öthektáros területén 173 telek áll, amelyen 280 lakás épül.

Néhány év alatt kacsalábon forgó paloták nőttek ki a semmiből. Évről évre egyre több lakó költözött ide, a terület megtelt élettel. Az új lakókra számítottak azok a vállalkozók, akik üzletet nyitottak a lakóparkban. Így lett itt többek között konditerem is.

A Fülemüléből szabályos kis bevásárlóutca lett. Magda Istvánné babaruhaboltját költöztette ide a belvárosból, arra gondolva, a környéken lakók hamar odaszoknak. Számítása bejött, és még a régi vásárlóit sem veszítette el.

A városból is kijárnak

– Nem csak az itt lakók vesznek nálam ruhát. A városból is képesek ide kiutazni az anyukák egy-egy szép holmiért – mondta az üzletvezető, miközben ruhácskákat mutatott Kövecs Andreának. A fiatal kismama elárulta, mind a négy gyermeke ide született, szeretnek Újszeged végén lakni.

Üzletsor a Fülemüle utcán. Fotó: Miskolczi Róbert
Üzletsor a Fülemüle utcán. Fotó: Miskolczi Róbert

– Szinte mindent el tudok intézni a környéken. Van posta, gyógyszertár, élelmiszerbolt. Nagyon ritkán járok be a városba, olyankor viszont az egész családdal – mondta a fiatal anyuka.

A Fülemüle utcában a babaruhabolton kívül van kisállateledeles, két kozmetika, biztosítói iroda, két nőiruha-bolt, fodrászat és DVD-kölcsönző. Ezeken kívül volt egy használtruha-bolt és egy éjjel-nappali, de nem ment az üzlet, bezártak.

Nincs parkolódíj

A DVD-kölcsönzősök nem tudtak véleményt mondani a forgalomról, csak egy hónapja vették át az üzletet a régi tulajdonostól. A házsor végén dolgozó kozmetikusnak azonban nincs oka panaszra. Igaz, négy évet kellett erre várnia, de végül beindult az üzlet.

– Akik messzebbről érkeznek, azért szeretik a környéket, mert nem kell parkolódíjat fizetni. A közelben lakom, a szolgáltatásokkal maximálisan meg vagyok elégedve. Mindössze a járdát hiányolom a Katalin utcából, és a közvetlen buszjáratot. A gyerekeimnek húsz percig kell gyalogolniuk a buszmegállóhoz, ha a városba akarnak menni. A sógornőm pedig arról panaszkodik, ha esős az idő, a sárban dagonyáznak a Traktor utca környékén. Előfordult, hogy nejlonzacskóval a cipőjükön evickéltek el a betonútig – mondta a kozmetikus.

Virágládával a biztonságért

Behajtani tilos táblával és virágládával zártak el néhány utcát az átmenő forgalom elől tavaly év elején a marostői lakóparkban, ugyanis a lakótelepi építkezések kezdete óta a marostői kiskertekbe vezető Katalin utcát csatornázták és burkolták. Az arrafelé igyekvők előszeretettel rövidítették le útjukat a lakópark kis utcáin száguldozva. Végül a fejlesztési iroda vezetője döntött az új forgalmi rendről.

Öt évet még várni kell

Farkasné Pocsai Blanka, a marostői városrész önkormányzati képviselője elmondta, a lakóknak még mindig várniuk kell a tömegközlekedés bővítésére és a járdára. A városrész 22 millió forintot kapott az önkormányzattól a beépítésre, de a projekt még mindig csak a tervezésnél tart. Először a Katalin utcán hosszabbítanák meg a busz útvonalát, a marostői kiskertekig. Megvárnák, hogy a Marostő 5-ös ütem 80 százalékos beépítettséget érjen el, s ezután terjesztenék ki a közforgalmi utat eddig. Az önkormányzat a Katalin utcai járda kiépítését és a közvilágítást is a Marostő 5-ös ütem kivitelezőire terhelte – ötéves beépítési kötelezettségük van.

Olvasóink írták

 • 4. mackó 2008. május 16. 15:17
  „lassan összeér deszkkel. :)”
 • 3. csanyiv 2008. május 15. 21:55
  „Fidszes:
  ... és akkor még nem is beszéltünk a bevásárlóközpontokat elözönlő tömegről meg a permanens forgalmi dugót okozó autóáradatról - rekord világpiaci olajárak mellett...”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2008. május 15. 20:34
  „"Először a Katalin utcán hosszabbítanák meg a busz útvonalát, a marostői kiskertekig. Megvárnák, hogy a Marostő 5-ös ütem 80 százalékos beépítettséget érjen el, s ezután terjesztenék ki a közforgalmi utat eddig."

  Amit ma megtehetsz, halaszd el holnapra, hátha holnapután már nem is kell megcsinálnod, mi??

  Akkor már ne is hosszabbítsák, az is kocsival fog járni addigra, aki amúgy most esetleg még használná a közösségi közlekedést...”
 • 1. Fidszes 2008. május 15. 19:31
  „De azért a 4 éve jobban éltünk szlogen állandóan hallható.Ugyanakkor más lakóparkok is benépesülnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: nehezített pálya

Szeged - Olvasónk Gyálaréten, az Apály utcában készítette a Csendélet buszmegállóval és pocsolyával… Tovább olvasom