Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Maróti Egon professzor nyolcvanéves

Szeged - Korunk krónikására, az újságíróra is érvényesek Cicero szavai: „A történetírás első törvénye, hogy ne merjen semmi valótlant állítani; a második az, hogy az igazságból ne merjen semmit elhallgatni" – szól Maróti Egon egyik aforizmája.
A szegedi ókortörténeti tanszék népszerű professzorának szinte minden élethelyzetre van szentenciája. A szellemes mondásait összegyűjtő, Tollhegyen című köteteit talán többen ismerik, mint tudományos munkásságát.

„Amíg hasznos munkát végzel, nem öregedtél meg" – idéztük a szerzőnek az egyik tollhegyre tűzött bölcsességét.

– Nem parancsol senki, azt írok, amihez kedvem van – adja magyarázatát a nagy igazságok lejegyzése iránt nem lohadó szenvedélyének Maróti Egon, aki nemrég ünnepelte a nyolcvanadik születésnapját. A Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszéké- nek emeritus professzora 1952 óta napjainkig háromszáz közleménnyel büszkélkedhet – II. Rákóczi Ferenc kiáltványának fordításától Cicero-értelmezésein át egészen A régi Róma aranykora című egyetemi tankönyvig. Mégis aforizmagyűjteményére a legbüszkébb: a Tollhegyen című sorozat harmadik kötete megjelenésre vár. – A szavak értelmezése a titka a latin szövegek fordításának. A források értelmezését ugyanolyan élvezetesnek találom, mint az ókorban annyira kedvelt műfaj, a szentencia megfogalmazását.

Humor, fűszerezve egy kis cinizmussal, ez az élet sója – véli a 80 éves Maróti Egon.
Fotó: Segesvári Csaba

„A vizsgán a vizsgázó tudásáról ad számot, a vizsgáztató emberségéről." E Maróti-szentencia alapján a szegedi egyetem történelem szakosainak generációiban idéződik föl az első nagy megmérettetés, az ókortörténeti szigorlat hangulata, az azzal kapcsolatos legendák a bölcs kiszólásokról. – Az oktatást nem lehet elválasztani a kutatástól az egyetemen. Talán kedélyes alaptermészetemből adódóan is fontosnak tartottam az órák, a vizsgák barátságos légkörét. Ugyanakkor a diák felkészültségének mélységét a vizsgán elmondott első három mondatból láttam. Így aztán tudtam, mit és hogyan kérdezzek ahhoz, hogy szinte táncolva távozzon a vizsgázó – akár egy elégségessel is.

„Csak az örök érték modern, akár ha ezeréves is" – vallja Maróti Egon, akinek szerteágazó érdeklődése legendás. Ugyanakkor az ókori példákból mindig kiemelte a mának szóló érdekességet – például az antik kalózkodás, a borhamisítás, vagy éppen a rabszolgák helyzetét fölvillantva. Maga is nagycsaládos, többgyerekes apaként írt az antik időkben a három és többgyermekes családoknak juttatott előnyökről. Az antik sportolókkal, az olimpiákkal kapcsolatos történeteit a testnevelés szakosok is élvezettel hallgatták. – Tettem, ami tőlem tellett – összegzi eddigi teljesítményét az ókortörténet népszerű professzora. Egykori tanítványai, a tanszék mai munkatársai nyolcvanadik születésnapja alkalmából, tiszteletére kötetbe foglalták a munkásságát reprezentáló írásokat. Itt olvasható az a Maróti-aforizma is, mi szerint „Az élethez megadó alázat kell, meg egy csipetnyi cinizmussal fűszerezett humorérzék."

Műveltség

„A közéleti szereplés erkölcsi alapja a műveltség" – kínálkozik a szellemes Maróti-mondat, mikor gazdag pályafutását összegezzük az évszámok alapján. Az indulást Trencsényi-Waldapfel Imre és a Pázmány Péter Tudományegyetem Latin Filológia Tanszéke jelentette 1950-ben. Kilenc év múlva a debreceni egyetem ókortörténeti tanszékének vezetését bízták Maróti Egonra. A szegedi egyetem ókortörténeti tanszékét 1970-től vezette. Most emeritus professzorként főként a doktori képzésben vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi operagála a szegedi nagyszínházban

Szeged - Karácsonyi gálakoncerttel jelentkezik az operatársulat szombaton és vasárnap este 7 órától a Szegedi Nemzeti Színházban. Tovább olvasom