Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mars téri szeizmográf

A madárinfluenza már itt liheg a sarkunkban, a szomszéd megyében, Bács-Kiskunban is megjelent: két községet karanténba zártak a döglött hattyúkban kimutatott H5-ös vírustörzs miatt. Szeged legnagyobb piacán mindennek egyelőre semmi jele, a vevők úgy reagáltak tegnap a hírre, mintha Nagybaracska és Csátalja a Maldív-szigeteken lenne. A kereskedők azonban tartanak egy kicsit a pániktól.
Fotó: Schmidt Andrea
Van egy csomó dolog, ami ezekben a napokban jobban foglalkoztatja a Mars téri kereskedőket és a vevőket, mint a madárinfluenza, holott a járvány terjedésére egyre jobban oda kell figyelni. A Szeged gyomrának nevezett elárusítóhelyeken mégis inkább a pavilonok bontása és a tereprendezés foglalkoztatja a népeket, na meg az, hogy esik az eső, és emiatt (is) kisebb a forgalom. Élő baromfit áruló termelőkre azonban nem az égi áldás miatt nem bukkantunk tegnap, hanem azért, mert a levágni való szárnyasok „felhozatalára" a hagyományoknak megfelelően csak a szerda és a szombat a megfelelő nap a Marson.

Benézünk hát a nagycsarnokba, ahol mindenféle hús kapható, mi szem-szájnak ingere. A beszédes nevű – például Csirkefogó, Kiskakas, Csőrike –, baromfihúst áruló üzletek egymást érik, hevenyészve hetet számoltunk össze. A Csirkefogó előtt hosszú sor: „Ha meghalunk, nem lesz gondunk" – viccel a szegedi nyugdíjas, Tóth Józsefné, aki nemcsak gyakran eszik csirkét, de tart is otthon. Csak most éppen nem lehet őket levágni, mert fészkelnek. Farhátat, szárnyat, alsó combot vásárol, a hét végén kilencen ülik körül az asztalt. Fél a madárinfluenzától, de „bátorkodik" baromfihúst vásárolni Zsemberiné Márki Ilona is: ő nem is eszik mást csirkehúson kívül. A nyugdíjas asszony szerint szörnyű, hogy madárinfluenzás hattyúra bukkantak a szomszéd megyében, ráadásul Kunbajához közel, ahonnan a friss áru a szegedi Mars térre érkezett. (Úgy észleltük, a nagycsarnok kereskedői között kedvelt a kunbajai szállító, sokan szívesebben rendelnek Bács-Kiskunból, mint Csongrádból.)

Itt szól bele a beszélgetésbe az üzletvezető, Kócsó Norbert, aki szerint most ugyan sor áll, de az elmúlt fél évben legalább 30-40 százalékkal csökkent a forgalom. Úgy érzi, fel van fújva ez a madárinfluenza-pánik, de elismeri, van valóságalapja. Valamennyi beszállítója rendelkezik az eredetet és a minőséget garantáló tanúsítványokkal, amelyeket ki is ragasztott a vásárlók tájékoztatására. Egy másik üzletvezető, Bozóki Istvánné szerint nincs és nem is volt visszaesés a forgalomban, míg Vincze László emlékszik az utolsó pár hónap néhány kritikusabb időszakára. Szerinte most még nem érzi a forgalom a „veszélyt", de hogy mi lesz egy hét múlva...

Mindig a Mars téren vásárol baromfihúst Kabai Jánosné nyugdíjas, mert szerinte itt a legszebb az áru. Most azért áll sorba, mert csak itt kapható libatestháj – ezzel jobban szeret főzni, mint disznózsírral. Azzal kapcsolatban, vajon betankolnak-e az emberek a „még jó" húsból, csak vállvonogatás a válasz. Azt mondja, elmúlt a betankolás szokása, ha valaki nem bízik a csirkében, ehet mást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszias hétvége lesz

Véglegesen még nem lehet eltemetni a telet, viszont jó hír a tavaszváróknak, hogy a következő két… Tovább olvasom