Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Más színben látjuk a várost

A lakótelep-felújítás idén annyira fellendült Szegeden, hogy az összhang érdekében a főépítész színtervet készíttetett. Az ötlet nem új, a belvárost már tervezők „festették".
Sárgul az Északi városrész, Felsőváros narancsos, Tarján a sárga és a puncs árnyalatait ölti, Újrókus és Makkosház zöldül-kékül, a Budapesti körút és a József Attila sugárút mentén pedig sárga színűre festik a felújítás során a panel- és téglablokkos tömböket. Mivel idén is több mint száz lakóház külseje élénkül meg, a szegedi főépítész színdinamikai mérnököt kért fel, hogy alkosson lakótelepi színösszhangot. Pál János készítette el az országban egyedülálló színtérképét – tudtuk meg Sz. Fehér Éva főépítésztől.

Mindenki megnézheti, milyen színt javasol házára a városfestészet. Az utcasarkokon és a csomópontokban sötétebb árnyalatokat használ. Az olyan középületeket, mint az orvosi rendelők, boltok, iskolák a lakótelepek középpontjaivá festette át. A szomszédos tömbök árnyalatokkal különböznek, a tűzfalakra fantáziadús dekorációt ajánl.

A színdinamikai tervezés nem újdonság Szegeden. Eddig a belvárosi utcáknak készült hasonló színterve. Ezeket Szögi Lászlónak köszönhetjük például a Kárászon és az Oskola utca egy részén, a Stefánián. Legújabban a Tisza Lajos körút és a Fekete Sas utca házainak küllemét komponálta meg a szakmérnök.

– A jelenleg megújuló kiskörút két részre tagolódik, a Mérey utca a határ. A Dugonics térig tájképszerűen állítottam össze a színharmóniát – mutatta a terveket Szögi László. Kötöttek a műemléki védettségű Reök-palota és a Medicina könyvesház színei, ezek mellé Szeged valamikori jellegzetes hangulatát vezényelte sárgával, sárgás-vörössel és a szürke árnyalatokkal. Egy elrontott árnyalat pedig egészen más hangulatot eredményez. Márpedig a színtervezés alapja, hogy ne csak a tervezőnek, hanem a kivitelezőnek is legyen álma a színekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este… Tovább olvasom