Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Másfél év alatt a második zsiráf pusztult el a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Rövid időn belül már a második zsiráf pusztult el a Szegedi Vadasparkban. Szőke István állatorvos szerint a kérődző patás érzékeny állat, műteni pedig nagyon kockázatos. A boncolás során úgynevezett bezoárt talált az állat gyomrában, benne eddig megfejthetetlen műanyag szálakkal.
A párizsi állatkertből érkezett a Szegedi Vadasparkba 2012 tavaszán Atlant, az a fiatal zsiráfbika, amely szombaton összeesett a kifutójában, és a gyorsan érkező segítség ellenére sem sikerült megmenteni az életét. Atlantot Nuru pótlására kapták: ez a zsiráfbika szintén a vadasparkban pusztult el 2011 végén – fertőzés végzett vele. Atlant esetében vírusfertőzést nem lehetett kimutatni, a boncoláskor egy lenyelt idegen testet talált a gyomorban Szőke István állatorvos.

– Érzékeny állatok a zsiráfok, de míg Nuru esetében egy talajban lévő kórokozó került be a szervezetébe, és végzett vele gyorsan, addig Atlantnál már 1 hónappal ezelőtt láttuk, hogy valami gond van vele. Elkezdett fogyni, pedig normálisan evett, kérődzött és ürített. Nagyon nehéz vizsgálni a zsiráfokat a termetük miatt, a műtét pedig kockázatos, 70-80 százalékuk elpusztul a beavatkozás alatt. A környező állatkerteknél is érdeklődtünk, végeztek-e korábban bendőmetszést zsiráfnál, de nemleges volt a válasz, így nem kockáztattuk meg a műtétet. Miután vizsgálatokkal kizártuk a bakteriális fertőzést, a vérképe alapján talált anaemia és a tünetek alapján következtettünk arra, hogy idegen test van az emésztőrendszerében. Még a halála napján is megkapta a szükséges antibiotikumot, kijött a kifutóra, elkezdett legelni, de a legnagyobb csúcsforgalomban, délelőtt 11-kor összeesett. Elparavánoztuk a látogatók elől, infúziót kötöttem be neki, gyulladáscsökkentőt kapott, de a beavatkozás közben kimúlt. A boncolásnál a recés gyomorban úgynevezett bezoárt találtam, amely általános elnevezése a tápcsatornában képződő emészthetetlen anyagoknak. Ez főleg növényi és ásványi anyagból áll, kétmaréknyi volt, amely pont kitöltötte a teljes recés gyomrot. Műanyag szálakat is találtam benne, amelyek nem tudom, hogyan kerültek a szervezetébe. Azt azonban kizártnak tartom, hogy a látogatók dobtak be neki valami emészthetetlen műanyagot, mert messze van a korlát a kifutótól – mondta Szőke István.

Atlant egy évvel ezelőtt még ereje teljében ismerkedett társával.
Atlant egy évvel ezelőtt még ereje teljében ismerkedett társával.

Ahogy Nuru kimúlása, úgy Atlant halála sem viselte meg különösképpen a másik két életben maradt zsiráfot. – A zsiráfok a természetben nagy csoportokban élnek a szavannákon, ott is gyakori ez a fajta haláleset. Minket sokkal jobban megviselt az elvesztése – mond ta az állatorvos. Nurut anno kipreparálták, ám Atlant tetemét valószínűleg megsemmisítik. A halott zsiráfot már el is szállította az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. A három zsiráfból ismét csak kettő maradt a vadasparkban, ahová – mivel ebben az esetben sem a rossz tartási körülmények miatt pusztult el az állat – a közeljövőben újabb egyed érkezhet a fajmegmentési program részeként, hogy mielőbb szaporodó csapatot tudjanak tartani.

Olvasóink írták

 • 17. Stevvve 2013. július 12. 10:45
  „szöszi a tipikus magyar kommentelő, aki mindent jobban tud (sőt, csak ő tudja a frankót) és ezt idiótázva közli a sok "hülyével". Köszi szöszi.”
 • 16. szegedifiú 2013. július 12. 10:16
  „Ha nem megy, ne erőltessék! Ne zsiráftemető legyen a Szegedi Vadaspark!”
 • 15. cumania 2013. július 11. 23:06
  „Szöszi hozzászólásán látszik, hogy szöszi! :)”
 • 14. szöszi 2013. július 11. 21:11
  „10. Mike3 2013.07.11. 19:57 Felőlem aztán lehet a világ legjobb állatorvosa is! És úgy látom, nem csak én foglalok állást a véleményemmel...”
 • 13. kormoska 2013. július 11. 21:00
  „Atlant Párizsból került Szegedre,már ettől rosszul lehetett szegény......,aztán meglátta némelyik látogatóját és még rosszabbul lett!
  Félre a tréfát:A Vadasparkban egyébként a Veprik féle vezetés és gondozók profin dolgoznak, az adott körülményekhez képest.”
 • 12. Fri 2013. július 11. 20:08
  „Hát nem értem én ezt, hogy lehet egy állatnak így elpusztulnia, szinte csak nézték és nem értettek hozzá. Bocsi aki ismeri az állatorvost, és tevékenységét (?) , de biztos, hogy nem ért a vadállatokhoz. Mégegyszer bocsi, de így nem pusztulhat el egy állat .... nagyon sajnálom őt !”
 • 11. alfa258 2013. július 11. 19:58
  „N nagyon sajnálom a zsiráfot! H ogy itt mennyi állatorvos van! sajnos a szegedi látogatók sem mindig viselkednek normálisan! láttam amikor az apuka apró műanyag vackokat dobáltak be kisgyermekével az állatokhoz!
  egy felnőttnek hogy lehet ennyi esze? Abban biztos vagyok, hogy a gondozók mindent megtesznek az állatokért!”
 • 10. Mike3 2013. július 11. 19:57
  „szöszi éppen az ország legjobb állatorvosát kritizálja.”
 • 9. Ancsa60 2013. július 11. 18:46
  „Nagyon sajnálom a zsiráfot. Szombat délelőtt még láttuk ahogyan szegény a földön fekszik, és társai próbálják "felállítani". Majd később paravánnal elrekesztették. Hétfőn telefonon érdeklődtem , hogy van a kis zsiráf . S ami a döbbenet, azt válaszolta egy nő, hogy elvitték gyógykezelésre !!!!! Szegény,szerencsétlen állat akkor már NEM IS ÉLT !!!!
  Szörnyű !!!Mennyit szenvedhetett mire elpusztult....Nem igaz, hogy nem lehetett volna rajta segíteni !!!”
 • 8. vmagdi 2013. július 11. 17:44
  „Ez azt jelenti, hogy 1 hónappal ezelőtt cselekszik az állatorvos, az állatnak 20-30% lett volna a túlélési esélye, míg így 0 volt. Szerintem nem kell Szegednek zsiráf, ha nem tudják szakszerűen tartani, elégedjünk meg azokkal akik vannak és bánjunk velük jól, elég nagy áldozat tőlük, hogy ketrecben élnek miattunk, a gyerekek örömére.”
 • 7. szöszi 2013. július 11. 15:47
  „4. szunyi 2013.07.11. 11:47 Végül is csak úgy szimplán meghalt esély nélkül.... Biztos ez így jobb...

  5. zsozso64 2013.07.11. 12:23 Te pedig biztos valamai állatkerti guru lehetsz. De azt gondolom, ha nem vagytok berendezkedve arra, hogy hasonló esetben egy vadasparkban segíteni tudjatok az állatokon, nem kell idehozni mondjuk egy zsiráfot... Lehet hogy 20% esélye lett volna túlélni egy beavatkozást, így viszont a tuti elmúlás várt szegény párára. Egyebek mellett pedig elég drága a beugró, úgyhogy legyen elég annyi, amennyit évente egyszer vagy kétszer kifizetünk páran, hogy ellátogassunk. Inkább otthon etetem és hordom állatorvoshoz a kutyámat. Az állatkert fenntartása nem az én feladatom, az enyém a látogatás és hogy kifizessem a nem olcsó belépőt. Az viszont a tiétek, hogy megpróbáljátok megakadáolyozni azt, hogy ne etessék pl. labdával az állatokat.....

  3. dmonlájn 2013.07.11. 11:36
  Többet, mint gondolnád :) De ha birkát kéne rajzolni, veled kezdeném :)”
 • 6. kormoska 2013. július 11. 13:07
  „Én egyáltalán nem tartom kizártnak a látogatói szándékosságot.
  A Vadaspark közepén lévő szabad majomkifutónál(igaz hogy 3 éve)a saját szememmel láttam,hogy behajítottak valami kis labdaszerűséget az állatoknak,pedig ott is van távolság és széles árok!

  Minden évben kimegyek legalább egyszer és tavaly az egyik család férfitagja a következőket mondta gyermekének:"Gyere Dzsenikém adjunk pufit meg ricát a szuricicáknak",és a tízéves forma kislány bőszen dobálni kezdte a bolti puffasztott édességet az állatoknak.
  Van Szegednek lakosságának egy balkáni stílusban élő része,akiknek ez a Vadaspark(is)sok.Értelmileg és emberileg sem tudják felfogni,hogy az állat nem játékszer hanem élőlény.
  Sajnos ez a balkáni stílusú"embercsoport" megkeseríti a lakosság nagyobb részének a napi életét és nincs tekintettel semmire.
  Nem csak a Vadasparkban,mindenhol!”
 • 5. zsozso64 2013. július 11. 12:23
  „Kedves szöszi ! Láthatóan mélyen megérintett szegény Atlant halála! Igazán nagy örömömre szolgál, hogy ennyire vehemensen és ellentmondást nem tűrő módon határozottan ítéled meg a vadaspark dolgozóinak a tevékenységét. Hozzászólásodból leszűrhető az a mély és részletes ismeretanyag, amellyel a zsiráfok élettani és egészségügyi specifikumait is átlátod. Bizonyára vehemens természetedhez méltóan, jelentős támogatásokat tudsz és adsz a vadaspark fenntartására, és gyarapítására is, így személyesen is hozzájárulhatsz, hogy a hamarosan érkező új zsiráf, illetve a megmaradt két példány az eddigieknél jobb ellátást és a tudomány újdonságait is felvonultató szakszerűbb orvosi felügyeletet kaphasson. Hathatós segítségeddel és a miénkel is (!) talán elérhető lesz, hogy ne csak a fajmegmentési program eredményessége, hanem az egyed megtartó képessége is javulhasson a vadasparknak!”
 • 4. szunyi 2013. július 11. 11:47
  „2. szöszi

  Egézséges zsiráfoknál az altatást kevesebb mint fele éli túl!
  A mütétet csak kb 20%.
  Nem csak itt, mindehol!
  Elégé speciális a vérkeringésük.”
 • 3. dmonlájn 2013. július 11. 11:36
  „szöszi 2013.07.11. 10:53

  Ezekszerint Te vagy aktuális netdoktor! Szerintem életedben nem láttál légyen és szúnyogon kívül más állatot közelről!”
 • 2. szöszi 2013. július 11. 10:53
  „Egy hónappal ezelőtt, én nem tudtátok elaltatni és csinálhi egy ultrahangot vagy röntgent vagy tükrözést? Egy hónap alatt csak vizeletvizsgálatra futotta? Hát ennek az állatkertnek tényleg nem való zsiráf. Kockázatos operálni? Hát nem rizikósabb mint hagyni meghalni. Idióták.”
 • 1. Ebgondolat 2013. július 11. 09:57
  „"Azt azonban kizártnak tartom, hogy a látogatók dobtak be neki valami emészthetetlen műanyagot, mert messze van a korlát a kifutótól - mondta Szőke István."
  Kb. 2,5 méter a távolság a kifutó és a "korlát" között. Nem egyszer láttam már olyat is, hogy látogatók átlépték a kötelet (ez lenne a korlát) és simogatták az egyik zebrát és fényképeztek. Ez alapján én nem zárnám ki, hogy egy kretén bedobott valamit. Mint ahogy az sem kizárt, hogy a szél befújt egy zacskót, amit a zsiráf a szénával együtt megevett. De nem akarok találgatni és bízom benne, mielőbb sikerül azonosítani az "idegen testet".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz után rémálom

Leégett Gonda Gabrielláék garázsa, a ház is megsérült. Kikötötték a villanyt, a gázt. Egy hónapja tart a biztosítási ügyintézés, a tetőt is saját pénzen bontatták el. Tovább olvasom