Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Másképp emlékeznek a verekedésre a felek

Szeged - A szegedi éjszakai életben még mindig téma a másfél éve a Kálvária téren történt, halálos áldozatot és több súlyos sérültet követelő, egyébként barátok között zajló verekedés. Korábban nyilatkozott a közvetve az áldozat halálát okozó férfi, viszont az attak egy másik résztvevője másképpen emlékszik a történtekre.
– Nem azt akarjuk, hogy Kőműves Istvánt másodfokon elítéljék, csak azt szeretnénk, ha kiderülne, hogy az egyik szegedi sörözőnél Kőműves és a később meghalt Dobos Lajos között kirobbant verekedés után nem mi kezdeményeztünk találkozót a Kálvária tér legsötétebb pontján, nem mi vártunk ott karddal és vascsővel, nem mi ütöttünk először, nem mi ejtettük az első sebeket, és sem közvetve, sem közvetlenül nem mi okoztuk egy ember halálát. Ha ezek kiderülhetnének, nem kapnánk büntetést, vagy nem ilyen súlyosat – mondta egy szuszra Forró László.

A büntetlen előéletű férfit a Csongrád Megyei Főügyészség társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta a Kálvária téri bandaháborúként emlegetett büntetőügyben. A Csongrád Megyei Bíróság első fokon 3 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte.

A másik három vádlott közül Kőműves István elsőrendű vádlottat felmentették, Forró László öccsét, Rudolfot 3 év 10 hónap, D. Mátyást 2 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtották.

Forró László a szegedi Kálvária téren, ahol a halálos áldozatot is követelő verekedés történt. Első fokon őt a bíróság három és fél év börtönre ítélte. Fotó: Karnok Csaba

Mint azt korábban megírtuk, tavaly június 21-éről 22-ére virradó éjjel ketten súlyos, életveszélyes, négyen könnyű sérüléseket szenvedtek egy szegedi sörözőben kezdődött és a Kálvária téren befejeződött verekedésben. Az egyik súlyos sérült volt a később meghalt Dobos Lajos, a másik, Kőműves István megúszta. A rendőrség szerint Kőműves okozta az áldozat halálát, ezt osztotta az ügyészség is, a bíróság viszont jogos védelmet megállapítva egy hónapja felmentette.

„Meglepett az ítélet!"

– Nem titkolom, amellett, hogy nem értek egyet az ítélettel, meglepetést is okozott. Az elsőrendű vádlottnál jogos védelmet állapítottak meg, felmentették, a többieket pedig szokatlanul hosszú szabadságvesztéssel sújtották. Meghalt egy ember, de pont azokat marasztalták el súlyos büntetéssel, akik minden tekintetben az elhunyttal voltak. Az is furcsa, hogy valaki tisztázó beszélgetést kezdeményez, amire karddal és vascsővel megy, verekedést kezdeményez, mégis jogos védelmet állapítanak meg nála – nyilatkozta lapunknak az ügy egyik szegedi védője, Krajkó Zoltán ügyvéd.

– Kőműves tavaly június 21-éig nagyon jó barátom volt. Általában hallgatott rám, sok kényes helyzetből kimentettem. A testvéremet és Lajost ezért is kísértem el, Dimovits Matyi csak később érkezett meg. Neki az ügyben semmilyen szerepe nem volt, csak ott volt. Azon csodálkoztam, hogy Kőműves a Kálvária tér legsötétebb pontjára beszélte meg a találkozót. Az nem igaz, hogy lövöldözve, kezünkben baseballütővel, viperával és karddal érkeztünk meg. Először csak én szálltam ki az autóból, odamentem hozzá, amikor odaértem, felvette a kardját és egy vascsövet. Agresszív volt, üvöltözött, folyamatosan szidta Dobos Lajost.

Próbáltam csitítani, de hiába. Rám támadt, a szemem fölött megütött, az arcomat elborította a vér. A forradás mindig emlékeztetni fog erre a borzalmas éjszakára. Megdöbbentem, egyszerűen nehéz volt felfognom, hogy a barátom leütött. Rudi és Lajos ezt látva vette elő a baseballütőt és a gázpisztolyt. A pisztoly nem működött, besült.

Kőműves nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a verekedést mi kezdtük. Védekeztünk és visszaütöttünk. Nemcsak ő sérült meg, hanem mi is. Én nem úgy emlékszem a Lajost ért végzetes ütésre sem, mint ahogy azt Kőműves elmondta. Remélem, az is kiderül, hogy nem futás közben hátra-hátra ütve találta el – folytatta a tragikus éjszakán történteket Forró László, ahogy ő látta.

A több hónap előzetes letartóztatás után már szabadlábon védekező férfi azt is elmondta, hogy miközben a mentőket várták az eszméletlenül fekvő Dobos Lajos mellett, Kőművessel abban maradtak, hogy nem jelentik fel egymást.

– Mi ezt betartottuk, ő nem. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy inkább neki hittek. Na meg az is, hogy a bíróság előtt lefogyva, megtört öreg emberként jelent meg, sajnálatot keltett maga iránt – mondta Forró László, aki nem titkoltan reménykedve várja a másodfokú tárgyalást.

Olvasóink írták

 • 10. baba 2008. január 10. 13:10
  „Ugy gondolom ha valaki ismeri őket akkor tudhatja hogy Dobos Lajos egyébként a világ legjobb embere volt!Mindenkinek segitett ha tudod!!!Mindenki imádta őt!Nagyon jo baratunkat vesztettuk el azert mert Kőmüves István ittas állapotban azt hitte hogy ő a valaki!Igazábol csak az itélhati őket el aki tudja hogy valojában mi történt!Örülök annak hogy hogy voltak olyan barátai Lajosnak akik kiálltak mellette még akkor is ha tudták hogy következményekkel is jár!Mások csak álmodhatnak ilyen barátokról!!!!!Ha ők nincsenek ott kise derult volna hogy kiőlte meg a barátunkat!!!!!Bár még igy is futni hagytak egy gyilkost!!!!!És ha nektek is egy barátotokról lenne szó ti is igy gondolnátok!!!!”
 • 9. valaki 2008. január 08. 17:55
  „Reni! ha figyelmesen elolvasod a hzzászólást akkor láthatod hogy én a kenyerest ítélem el és nem mapetéket.”
 • 8. p 2008. január 04. 12:45
  „Azt meg senki se mondja, hogy a képen szereplő kopasznyakú cigány életcsászára olyan ártatlan... Becsületes ember nem jár éjszaka kétes hírű sörözőkbe, pláne nem vascsövekkel: itt az irányadó a "nyulat bokrostól" megoldás kellett volna legyen: ALAPVETŐEN gyanús az egész kompánia, függetlenül attól, hogy ki kivel van. És mi az, hogy éjszakai élet? A megtűrt/támogatott maffia polkorrekt kifejezése? Maga a fogalom is egyet jelent a 0 közbiztonsággal, mert ahol a gazemberek szabadlábon vannak, ott nem beszélhetünk ilyesmiről.”
 • 7. p 2008. január 04. 12:37
  „Reni: ha te ott voltál, akkor rád is felférne egy kalocsai kirándulás. Ha másért nem, hát hogy megtanuld: aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.”
 • 6. dodo 2008. január 03. 20:49
  „A szamurájkard és vascső a cigány folklór része. A bíróság igazságosan, egyfoprmán sujt le magyarra és cigányra, ahogy látjuk, de a legfontosabb, hogy MO-on nincs cigány bűnözés, hiszen a liberálisok megmondták és sólyom-elnök is határozottan kinyilatkozta.”
 • 5. Dani 2008. január 03. 17:45
  „Teljesen igaza van Reninek,én azt nem értem,hogy a bíróság hogy merte felmenteni Kömüvest,amikor ő okozta Dobos Lajos halálát!Akik meg megvédték azok ülnek,és kapják a nagy büntetést.Elvakult a bíróság vagy....?”
 • 4. Reni 2008. január 03. 17:38
  „Tisztelt "Valaki!"
  Ott sem voltál,hogy mersz hozzászólni az ügyhöz?!Szerintem te is megvédted volna a barátodat,és ha bárki rádtámad,akkor nem állsz ölbe tett kézzel,hanem megvéded magad!Forró László rengeteg büntetést kapott,ő senkit sem ölt meg.Leülte már a büntetést!”
 • 3. valaki 2008. január 03. 13:16
  „Ez az ember ezután bírói engedéllyel fog gyilkolni, és önvédelemre fog hivatkozni. Tisztelt bíró úr, mi van akkor ha a klövetkező áldozat az ön hozzátartozója lesz akkor is önvédelem lesz?”
 • 2. Soós Tibor 2008. január 03. 08:39
  „Elég gyenge kisd ítélet ,mások rablásért többet kapnak.Milyen "ember" szaladgál karddal? Szégyen!!!”
 • 1. El Nyomottka 2008. január 03. 08:19
  „Egy valódi jogállamban az egész bagázst úgy lesittelnék, hogy rájuk rohadna a lakat! Tudjuk, hogy mindenkinél fegyver volt, és az már nem sokat nyom a latba, hogy ki kezdte, vagy ki tud hitelesebben mutogatni a másikra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Top 3: Csomor, Makai és Martonosi

Szeged - Három, Csongrád megyében különböző bűncselekményeket elkövetett férfi is felkerült a magyar rendőrség által először összeállított és nyilvánosságra hozott száz legkeresettebb bűnöző toplistájára. Tovább olvasom