Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Másodfokon folytatódik a Lófara-vita

Szeged - A szegedi Reök-palota előtti huszáremlékmű áthelyezését csak bejelenteni köteles az önkormányzat. A városképvédő civilek ellenzik az intézkedést, ezért megtámadták a bejelentést. A vitázó felek jogait kell elsőként tisztáznia a másodfokon eljáró államigazgatási hivatalnak.
A regionális államigazgatási hivatalban, vagyis a másodfokon eljáró építési hatóságon folytatódott kedden a hónapok óta zajló, úgynevezett szegedi Lófara-vita. Beszámoltunk róla: a belvárosi rehabilitáció része, hogy térré alakítják a Reök-palota előtti – a köznyelvben Lófaraként emlegetett – utcarészt. Ennek egyik eleme a lovas szobor arrébb helyezése áll a leghevesebb viták kereszttüzében. Újabb fordulatot az ügyben bő egy hete a lovas szobor leemelése hozott; az önkormányzat restaurálni vitette a bronzlovast, minden más maradt a téren. Szögi László, a tér tervezője többször elmondta: ehhez, mivel művészeti alkotásról van szó és nem építményről, bejelentés és építési engedély nem kell. Az arrébb helyezés bejelentésköteles, amit a város megtett volt a kijelölt építési hatósághoz, vagyis a makói jegyzőhöz. Ennek a város eleget tett, a makói jegyző tudomásul vette. Ám a térrendezést ellenző Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület fellebbezett. A szokásos ügymenetnek megfelelően a jogi vita a másodfokú hatóságon kötött ki. A hivatal kedden egyeztetésre hívta a város és az egyesület képviselőit.

Ződi Zoltán hatósági főosztályvezető a nyilvános tárgyaláson közölte: első lépés azt tisztázni, van-e joga az egyesületnek fellebbezni a város bejelentési kérelme ellen. Ezt az önkormányzatot képviselő Priskinné Ale Mária fejlesztési irodavezető-helyettes vitatta. Az egyesület elnöke, Szilágyi Árpád viszont kitartott amellett, hogy a civilszervezetnek joga van beleszólni az eljárásba. Ha joga van, akkor nem jogerős a város engedélye az emlékmű áthelyezésére, azaz törvényt sértettek, amikor megbontották és elvitték a lovas huszárt. (Emiatt feljelentést tett az ügyészségen.)

Az államigazgatási hivatal 3-féleképpen dönthet.  „Beengedheti" az eljárásba az egyesületet, és akkor érvényes a fellebbezés, tehát az egész szoborrestaurálási és -áthelyezési bejelentést tartalmilag is felül kell vizsgálni. Elutasítja a városképvédők fellebbezését, és akkor a  döntést bíróságon lehet megtámadni. A harmadik, hogy  új eljárást rendelhet el.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. gardista33 2009. június 24. 11:10
  „tudom,de mi a bajod vele? Vámos ur is zsido és mégis az Echotvben müsorvezetö! Tehát kevés vagy..”
 • 24. rozator 2009. június 24. 07:53
  „Pár méterrel arrébb kell szedni a citromot.”
 • 23. flexsnake 2009. június 24. 06:40
  „A lovat már nem tudtad megmondani merre nézz? Hát előre. Mert ő legalább előre tud nézni.
  A Klein tudod milyen név? Na gondolkodj ;)”
 • 22. gardista33 2009. június 24. 06:17
  „a bal kezével a gyeplöt fogja. :)”
 • 21. gardista33 2009. június 24. 06:06
  „természetesen tudok 3 nevet: Klein Janos,Tautner Mihaly,Regensperger Jeno,adok egy bonusz nevet is: Seethaller Lorinc! Most nem néz semmerre,mert nincs ott helyileg . :D Kérdezz csak tanulo gyerek. :D”
 • 20. gardista33 2009. június 24. 05:51
  „sokadik. elég sok orosz szobrot hejeztek át. :D”
 • 19. maradando 2009. június 23. 23:54
  „Meg tudná valaki számolni,hogy hanyadik szobor átthelyezés lenne ez, az elmúlt 20 esztendőben?”
 • 18. SP 2009. június 23. 23:22
  „Szerintem most vitatkozzanak a lovasszobor miatt, tisztuljanak le a viták, és ne az történjen, mint a turul madárral Bp-n, hogy a felállítás után akarnak bontogatni.”
 • 17. CsImre 2009. június 23. 22:37
  „Nem. Eddig ha a ló elszellenetette volna magát, akkor pont a mögötte lévő egyetemi épület bizonyos szobáiba tette volna mindezt. De mivel odébbrakják, a fing-sui megváltozik, és ez befolyásolhatja a téren zajló munkát. Így biztos ilyen lobbi áll a háttérben.”
 • 16. KolomparBeyonce 2009. június 23. 22:27
  „Gondolom ez a legnagyobb bajuk ebben az eletben.Cserelnek veluk.”
 • 15. flexsnake 2009. június 23. 22:19
  „NA jólvan elárulom hogy mi cseszegeti a csőrikéket.Nem, nem a szobor. Melyikőtök tudná megmondani hogy mi van a huszár bal kezében vagy hogy a ló merre néz? Csak így fejből... És azt hogy milyen nevek vannak rajta? 3 nevet nosza kapásból.
  Nem a szobor a lényeg hanem a helyzete. Tudniteccik: nem mindegy merre áll a FARA! Mert ugye mi van ha hátat fordít a reöknek vagy seggét mutatja a járókelőkjnek. Ez szimpla FAR-kérdés.”
 • 14. flexsnake 2009. június 23. 22:16
  „11. nem, az hiányzik hogy olyan piac legyen ott ahová akár 50kofa is kipakolhat meg legyen vagy 10 normális bódé amiben akár lángost is ehetsz. Meg a wc ugye a nyilvános.... Az embernek nem a kosz hiányzik hanem a koszban lévő szolgáltatás.”
 • 13. vuk 2009. június 23. 22:06
  „Tovabbra sem ertem, hogy miert nem kurava mindegy, hogy az a szobor arrebb megy-e 3 metert vagy sem.
  Megmagyaraznak ezek az idiotak vegre?
  Erre megy el az adofizetok penze... baromsagokra.”
 • 12. gszlaszlo 2009. június 23. 21:43
  „szent istván tér:
  épp elég nagy baj, hogy azok a bódék is állnak ott
  gusztustalan, nem illik oda egyik sem
  ráadásul borzasztó fontos boltok költöztek oda, a fél város ott tolong napról napra, nem beszélve a kispaicról, ami szintén nevetséges...
  normális fák kellettek volna oda is, virágok, egyszóval minél több zöld
  szobor:
  elhiszem, hogy ötödik szilágyi árpád nem bír magával, ebben a korban elfordul az ilyesmi, de hogy neki és az egyesületének semmi köze a szobor elmozdításához, az hót ziher
  lehet háborogni, meg a nemtetszést kifejezni, de a nikkelbolházásnak is van egy bizonyos határa, de ha lenne rá pénz úgy kéne megcsinálni a teret, hogy kerekeket erősítenek a szoborra, és ide-oda lehet tologatni, függetlenül attól, ki van hatalmon, kinek hol tetszik a szobor. néha meg lehetne fordítani és a ló segge nézhetne a dugonics tér felé is, szerelhetnének rá hangszorót is, a huszár énekelhetne huszárnótákat, a ló meg néha nyeríthetne
  ilyen is csak ebben a városban történhet meg...”
 • 11. N.P. 2009. június 23. 21:28
  „flexsnake 2009.06.23. 19:34

  Ugye ezt most nem gondolod komolyan! A hajléktalanok mindenütt hugyoznak és alszanak a Dóm tértől a Ligetig!!! Tényleg az a koszos, lepukkant piac hiányzik a ragyavert bódékkal?”
 • 10. flexsnake 2009. június 23. 21:23
  „9. jó csak az árvizet ne hozd vissza.
  Esetleg majd nevezzük már MARX térnek újra a marsot mert a tábla még kint van :)”
 • 9. xene@freemail.hu 2009. június 23. 21:20
  „Ez az, a Dómot is bontsuk le, mert 1900 előtt ott valami más állt!!! Egyébként a Szt. István tér szép, de arról az építész mit tehet, hogy ott alszanak a hajléktalanok, meg a vandálok szétrúgják a padokat? Ez csak illem, nevelés, na meg a rendőri fellépés kérdése...Megszűnt a piac, de hogy nézett már ki? Lerobbant kaki volt az egész. A Mars téri huzavonát sem értem. Miért tetszenek azok a bádogviskók az árusoknak, nem értem..”
 • 8. antikos 2009. június 23. 21:07
  „Flexi egyetértek! Rossz példa.”
 • 7. nanemaaa 2009. június 23. 19:36
  „Én csak azt nem értem, hogy ha hős városvédőink arra hivatkoznak, hogy a szobor áthelyezése kegyeleti okokat sért, akkor miért nem azt követelik, hogy vigyék azt vissa az eredeti helyére, az Aradi vértanuk terére? Rákóczit meg a Széchenyire... és akkor elindulhatnának immáron megszokott szobraink szépen sorban kanosszát járni. Elől mehetne Pallasz-Szilágyi Árpád, oszt fújhatná a furulyáját. No ezt a díszes menetet én is megnézném.”
 • 6. flexsnake 2009. június 23. 19:34
  „5. nem lett jól használható mert gyakorlatilag megszűnt a piac a lángos a múlté.... Rossz volt a példa.
  A hajléktalanok ott alszanak, hugyoznak a kukába nappal...”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoppá! Madárpókot felejtettek a szegedi főbérlőnél

Szeged - A főbérlő legnagyobb meglepetésére egy emberre is veszélyes madárpókot és két achátcsigát hagytak hátra azok a lakók, akik nemrég mondták fel Oroszlán utcai lakásukat Szegeden. Tovább olvasom