Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Második világháborús gránátot találtak Algyő külterületén

Algyő - Második világháborús tüzérségi gránátot forgatott ki szerda délután egy traktor ekéje Algyő külterületén. A lövedékre azóta vigyáznak a település mezőőrei és faluvédői. A tűzszerészek parancsnoka úgy tudja, a gránátot már elszállították. Vidács Sándor mezőőr viszont egyetlen tűzszerészt sem látott a környéken.
Az algyői hídon túl, a vasút mögötti szántón fordított ki egy második világháborús lövedéket a traktor ekéje szerda délután. A területet azonnal lezárták és értesítették a fővárosi tűzszerészeket. A szakemberek kivonulására azonban várni kell, így a gránátra azóta huszonnégy órában vigyáznak a település mezőőrei és a Faluvédő Egyesület tagjai.

Utóbbiak este nyolc órától őrzik a 150 milliméter átmérőjű szerkezetet. Hamar hozzászoktak a helyzethez. Az egyik éjszaka például krumplistarhonyát főztek bográcsban. Olyan sokat sikerült készíteni, hogy a faluvédők minden arra járónak adtak belőle egy adaggal. – Nézzük a hullócsillagokat is. Máskor ilyenre úgysem lenne idő – mondta Bera Sándor, az egyesület elnöke. Mind a faluvédők, mind a mezőőrök azt remélik, hogy a fővárosi tűzszerészek hamarosan elszállítják a gránátot, mert a szántón és környékén hihetetlen a forróság.

Taposóakna, szárnyas bomba, 1687 bejelentés

Taposóaknákat találtak Baja és Érsekcsanád között a Duna-gát mellett tegnap délelőtt egy csatorna tisztításakor. A területet lezárták, a tűzszerészeket értesítették. Csütörtökön Zselicszentpálon, csatornaásás közben leltek egy világháborús szárnyas bombára. A hengeres szerkezetet a helyszínen tegnap robbantották fel a tűzszerészek. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán megtudtuk: harminc nap áll a tűzszerészek rendelkezésére, hogy elszállítsák a robbanószerkezetet, ha azt nem a jogszabályban meghatározott területen – például lakott terület, közterület – találják. Eddig 1687 bejelentést kaptak robbanóanyagokkal kapcsolatban, ezek egyharmada sürgős eset volt.

– Öt liter ásványvíz és chemotox. Utóbbi azért kell, mert nagyon csípnek a legyek – mutatta felszerelését Vidács Sándor. A mezőőr tegnap délelőtt volt gránátőrző szolgálatban. Elmondta, a területet ezt megelőzően is gondozták, de ennyire mélyen eddig még soha nem szántották fel. Vidács Sándor egyébként már tapasztalt őrzőnek mondhatja magát: 1999-ben az algyői híd mellett talált lövedékre is ő vigyázott. Úgy vélte, a német, magyar vagy orosz gyártmányú gránát elég nagy hatótávolságú lehet, ezért tisztes távolban, a közeli tanya mellett állította fel műanyag székét.

A tűzszerészek parancsnokával elfoglaltsága miatt tegnap nem tudtunk személyesen beszélni. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán keresztül viszont azt üzente, hogy a nagy meleg valóban befolyásolhatja a robbanószerkezetet, ezért nem szabad hozzányúlni, mert könnyen felrobbanhat. Az algyői gránáttal kapcsolatban külön elmondta, kollégái azt már tegnap kora délután elszállították a helyszínről. Vidács Sándor mezőőr azonban egy fia tűzszerésszel sem találkozott a környéken. Ő is üzent: a bomba még a szántón van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-es egyéniségek

Szerda óta az újszegedi Partfürdőben a legmagasabb az egy négyzetméterre eső rasztahajúak száma.… Tovább olvasom